Упадъкът на US империята – отричат се традиционни ценности

Пол Кругман: САЩ се отказват да бъдат лидер на свободния свят
Обновена: 20 юни 2018 07:06 | 19 юни 2018 21:33, Елка Василева
144
Упадъкът на US империята – отричат се традиционни ценности
Снимка: архив, Reuters

Американското правителство води политика, при която буквално изтръгва децата от ръцете на техните родители и ги праща в затворени центрове (които, както твърдят официални лица, не са клетки - о, не). Американският президент настоява правораздавателните органи да спрат да разследват неговите сподвижници, а вместо това да преследват политическите му противници. Той обижда демократичните съюзници (на САЩ), като в същото време хвали диктатори убийци. А глобалната търговска война изглежда все по-вероятна, пише Пол Кругман, "Ню Йорк таймс".

Какво е общото между тези неща? Очевидно е, че всички те са свързани с характера на човека, обитаващ Белия дом - несъмнено най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост. Но тук има и по-широк контекст, свързан не само с Доналд Тръмп. Това, което наблюдаваме, е системно отрицание на традиционни американски ценности - ценностите, които фактически направиха Америка велика.

Америка отдавна е могъща страна. Ние, например, излязохме от Втората световна война със степен на икономическа и военна хегемония, непозната от времената на Древния Рим. Но нашата роля в света винаги е означавала нещо повече от пари и оръжия. Тя бе свързана и с нашите идеали: Америка бе символ на нещо по-голямо от самата себе си - символ на свобода, човешки права и върховенство на закона като универсални принципи.

Ние, разбира се, често не сме били на нивото на тези идеали. Но те бяха реални и бяха важни. Много страни са следвали расистка политика. Но когато шведският икономист Гунар Мюрдал написа през 1944 г. своята книга за нашия "негърски проблем", той го нарече "Американска дилема", защото ни виждаше като страна, чиято цивилизация носи "духа на Просвещението" и чиито граждани винаги в някаква степен са разбирали, че нашето отношение към чернокожите е в разрез с нашите принципи.

И неговото убеждение, че в Америка има едно ядро на порядъчност - а може би дори и на доброта, бе по-късно потвърдено от възхода и успеха, макар и непълен - на движението за граждански права.

Но какво общо има американската доброта - която така често неоснователно превъзнасяме, но която все пак е реална - с американската мощ, да не говорим за световната търговия? Работата е там, че в продължение на 70 години американската доброта вървеше ръка за ръка с американското величие. Нашите идеали, и фактът, че другите страни знаеха, че ние държим на тези идеали, ни правеха различна велика сила - такава, която вдъхваше доверие.

Помислете само: в края на Втората световна война ние и нашите британски съюзници практически владеехме голяма част от света. Можеше да станем постоянни окупатори и/или да поставим сервилни марионетни правителства - така, както Съветският съюз направи в Източна Европа. Да, ние (наистина) направихме това в някои развиващи се страни. Историята на нашите отношения с Иран, например, не е толкова "чиста".
Главното, което правехме, обаче, бе да помагаме на победените си врагове да си стъпят на краката, установявайки демократични режими, които споделяха нашите основни ценности и ни станаха съюзници в отстояването им.

Т.нар. "Пакс Американа" бе един вид империя. Америка за дълго време, естествено, бе първа сред равни. Но в исторически план тя бе една забележително "добра" империя, споена от "мека сила" и уважение, вместо от (брутална) сила. (Тук се налагат и някои паралели с древната Римска империя, но това е друга история.)

Може би се изкушавате да разглеждате международните търговски споразумения, които, по думите на Тръмп, са ни превърнали в "детска касичка, от която всеки краде", като съвсем отделен проблем, но това изобщо не е така. Тези търговски споразумения имаха за цел (и я постигнаха) да направят Америка по-богата, но освен това от самото начало имаха смисъл, който не се свеждаше само до долари и центове.

Всъщност, съвременната световна търговска система до голяма степен бе рожба не на икономисти и на бизнес интереси, а на Кордел Хъл - дългогодишния държавен секретар при президента Франклин Рузвелт, който вярваше, че "проспериращата търговия между страните" е съществен елемент от изграждането на "траен мир". Затова можем да разглеждаме следвоенното създаване на Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ) като част от същата стратегия, която почти едновременно доведе до възникването на "Плана Маршал" и на НАТО.

Така че всички неща, които се случват сега, са звена от една верига. Извършващите се жестокости на границата, атаките срещу върховенството на закона в страната, нападките срещу демократичните лидери едновременно с хвалбите за (световните) гангстери и скъсването на търговските споразумения - всичко това води към отказ от американската изключителност, към загърбване на нашите идеали, които ни направиха различни от други мощни държави.

Отхвърлянето на нашите идеали няма да ни направи по-силни, напротив, ще ни отслаби. Ние бяхме лидер на свободния свят, морална, а не само финансова и военна сила. Сега се отказваме от всичко това.

Нещо повече, това е дори против собствените ни интереси. Америка днес далеч не е такъв хегемон, какъвто беше преди 70 години. Тръмп се заблуждава, ако си мисли, че другите страни ще клекнат пред неговите заплахи. И ако вървим към пълна търговска война, което изглежда все по-вероятно, и той, и онези, които гласуваха за него, ще бъдат шокирани от резултата: някои отрасли ще спечелят, но милиони работници ще бъдат изхвърлени.

Така че Тръмп не прави Америка отново велика. Той изхвърля нещата, които ни направиха велики, и ни превръща просто в поредната (държава) хулиган - такава, чието хулиганско поведение далеч няма да е толкова ефикасно, както той си мисли.

/БТА/
 


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До 116
Всъщност в Америка старците са гледани много по-добре, ама вие - голтаците - това няма как да разберете..
121
1
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Дъровешерската партия вече година и половина не може да се примири със загубата, понеже си знае че повече власт няма да видят. Ако дръливите лесбо кранти не бъдат отстранени и партията не престане да бъде проводник на всичко различно, ненормално и неморално - няма да бъде избрана на власт.
120
4
 
1
 
! Отговори
BG преди 1 година
До Анонимен
...Упадъкът на US империята – отричат се традиционни руски ценности водка, бояришник,цигари,ягель,балалайка и матриошка:)

А.Н.А.Л.ноимен, просто къртиш мивки.
119
0
 
8
 
! Отговори
BG преди 1 година
До Анонимен
......но навсякъде по света невежите са повече, в днешно време.

НЕВЕЖЕСТВОТО е част от "ценностите", налагани от "колективния запад".
118
1
 
17
 
! Отговори
да,ама не преди 1 година
Има някои неща в америкнаската доброта ,които трудно могат да бъдат пропуснати. Напр.атомните бомби над Хирошима и Нагазаки,Agent Orange и напалмът над Виетнам,бомбите с обеднен уран в Югославия,превратите в такива държави като Чили,Панама,Иран,Гватемала,Никарагуа,войните в Ирак,Либия и Сирия.Пол Кругман не казва нищо и за теорията за управляемия хаос-американско изобретение.Не казва и по какъв начин американците крадат и развращават умовете.Трудно се връзва с американската доброта...
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп прекалено комерсиализира отношенията с ЕС и се държи унизително. Прав е да казва, че харчи пари за отбраната на ЕС, но е лъжа, че нищо не получава насреща и е унизително за Германия да му напомня, че тя е в известен смисъл в подчинено положение и се съобразява винаги с американските стратегически интереси.
116
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Упадъкът на US империята – отричат се традиционни руски ценности водка, бояришник,цигари,ягель,балалайка и матриошка:)
115
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американосифилистиците оставят родителите си в старчески домове и им заемат апартаментите.
114
0
 
1
 
! Отговори
до 111 преди 1 година
За Pizzagait ли намекваш? Да не би синчето да е доставяло пица във фъшкиятон?
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е хубаво да си храненник на правителствено контролирана, американска неправителствена организация. В един момент започваш да снасяш тухли.
112
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
триллионер путинг е малко плешиво джуджето.
111
10
 
2
 
! Отговори
! преди 1 година
Стига русофилски статии. ЕС и САЩ ще бъдат вечни!
110
0
 
10
 
! Отговори
славянин преди 1 година
''Единните и неделими'' атлантичета толкова са изкуфели от алчност, а от алчност определено се изкуфява, че вече нонстоп си подливат вода един на друг - мита, контра мита, контраконтра мита, икономически, геополитически, хуманитарни раздори - признавам чe патока Дончо е майстор в разсипването на ''единният и неделим' атлантизъм!
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
педофил-крадец за алкоруснаците е отец :)
108
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички промити мозъци от американската пропагандна машина, всички полуобразовани продукти на новата учебна система в РБ, всички мързеливи лапнишарани, които събитат обща култура от холивуд и ютюб да слагат минуси тук.
107
10
 
9
 
! Отговори
до 105 от славянин преди 1 година
Какво правят наглосаксите от няколко века в Новия свят - северна Америка, Австралия, Нова Зеландия - тези територии общо са 27 милиона квадратни километра, Русия е 17 милиона!? И защо местните, доколкото още ги има, в заграбените от наглосаксите територии, живеят в резервати!?
106
0
 
10
 
! Отговори
до 105 от славянин преди 1 година
Абе май този с няколкотостотинте военни бази извън своята територия е окупирал цял свят!? А ако завиждаш на Русия за територията и си е твой проблем!
105
4
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
Статията е уникална ! Особенно Е в твърдението си , че САЩ и съюзници са владели света в края на ВСВ !?!? След Дебаркирането се молят на Сталин да АТАКУВА НА ИЗТОК ,за да ГИ СПАСИ НА ЗАПАД -ОТ ГЕРМАНСКИЯ "ЧУВАЛ" !!!! ЖУКАВ ИСКА ДА ПРОДЪЛЖАТАТАКАТА НА ЗАПАД ,НО СТАЛИН ГО СПИРА... !!! НО ИСТИНАТА ЗА МЕН Е ТАЗИ : "САЩ НЕ Е ВОДИЛ ВОЙНА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ / БЕЗ УСИ.РАНЕТО В ХАВАЙ/ В ЕВРЕЙСКИТЕ СИ "ИМПЕРСКИ ВРЕМЕНА "!!!ТА КЪДЕ СЕ ПОЛЗВА КАМИОНА "МАК" ???
104
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво плюете по САЩ.Що няма такива статии за Русия която се е разположила на 1/8 от земното кълбо.Това как е станало,с блага дума и обещание за просперитет.И не стига че пияните руснци са окупирали толкова голяма част от Земята,а и продължават да окупират други държави и да избиват местното население.Месят се в БИ,месят се в Европа,окупирали са Казакстан,който по територия е колкото Европа.Само за последните години са напднали Грузия и Украйна.И пак не им стига въпреки че са само 140 МИЛИОНА.
103
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Добрата империя" и се заливам от смях. Колко нагъл и безочлив трябва да си, за да се наречеш "добричката империя" и да се сложиш на пиедестал с Римската? То Рим е създаден от крадци, убийци и наемници, завзели съседните градове със силата на тоягата и моркова, а за да си набавят жени, отвлекли женорята на цял града за да ги направят свои жени?! Т.н универсална държава, демек империя винаги се развива и расте на база на завоевания под една или друга форма и изсмукване на ресурсите на колониите.