Крадец на самоличности! Мистериозната история на ветеран от войната

Годината е 2002, датата 24 юли. 76-годишен американец заключва дома си...
25 юни 2018 21:33, Джесика Вълчева
18
Крадец на самоличности! Мистериозната история на ветеран от войната
Снимка: Twitter

Годината е 2002, датата 24 юли. 76-годишният Джоузеф Нютън Чандлър III заключва дома си в предградията на Кливлънд, Охайо. Отбелязва датата на календара и изключва климатика. Влиза в банята, затваря вратата. Опира дулото на пистолет в устата си и натиска спусъка...

Мъжът е намерен от полицията седмица по-късно. Апартаментът се е превърнал в пещ. Тялото му – разложено от жегата. Властите дори не успели да вземат пръстови отпечатъци на трупа.

76-годишният Чандлър водел самотен и скромен начин на живот. Работел като електроинженер, а колегите му казват пред властите, че бил умен, но доста странен човек. Можел да прекара часове в слушане на радиоточката. А веднъж дори карал над 1000 километра от Охайо до Мейн, за да посети магазин на L.L Bean. Не успял да намери паркомясто и се върнал обратно.

Мъжът имал 82 хил. долара в банковата си сметка . Полицията се опитала да издири негови наследници, но ударила на камък. Единствен роднина, посочен от Нютън Чандлър III, била негова сестра в Кълъмбъс, Охайо. Адресът, обаче, се оказал незает имот.

Полицията използвала името, датата на раждане и номера на социалната осигуровка на 76-годишния мъж. Открили досие. Но това досие било на 8-годишно момче, загинало при катастрофа заедно със своите родители през далечната 1945 г. Кой тогава е мъртвецът от Охайо?

Спекулациите за 76-годишния мъж, който се самоубива в банята си, още повече затруднили полицейските власти. Някои твърдят, че това е Зодиак – загадъчният убиец от Сан Франциско. Други пък смятат, че всъщност става въпрос за похитителят на самолети Д. Б. Купър.

Едно на пръв поглед битово самоубийство през 2002 г. се превръща в една от най-големите мистерии на Охайо, която започва да се разплита едва преди няколко дни тази година.

След години работа по случая и поредица от ДНК тестове, полицията стига до следа едва на 21 юни.

Мъжът, живял десетилетия под името Нютън Чандлър III, е всъщност Робърт Иван Николс, ветерен от Втората световна война, родом от щата Индиана. Николс бил част от американската флота. По време на войната е сериозно ранен при японски бомбардировки. Награден е с пурпурно сърце, но след края на военната си служба изгаря униформата си. Сменя самоличността си през 60-те години на миналия век, но никой не знае защо.

Николс разбрал за мъртвото момче и писал до родилната болница на детето в Бъфало. През 1978 г. мъжът подава молба за копие от акта за раждане на момчето. До есента на 1978 Николс вече има нов живот в Кливланд с името Джоузеф Нютън Чандлър III. Мистериите около военния стават все повече.

Маршалските служби взимат нещата в свои ръце. Властите се обръщат към генеолози, за да проследят родословното дърво на мъртвеца. След поредица от опити учените откриват следа – женена двойка от щата Индиана. Техният адрес – Кълъмбъс, Охайо – същият, посочен от Джоузеф Нютън Чандлър III (Робърт Иван Николс). Алфа и Силас Николс, обаче, са починали отдавна и властите отново удрят на камък.

Оказва се, че двойката има четири деца. Три от тях – отдавна починали. Четвъртодо дете е синът им Робърт Иван Николс. За него обаче няма никакви сведения от средата на 60-те години на миналия век.

Разследващите успяват да издирят неговия син Филип Николс, който ведната разпознал самоличността на мъжа. Оказва се, Робърт Иван Николс е бил женен, но подава мобла за развод и напуска дома си през 1964 г. Последната следа от него е писмо до сина му – Филип, през 1965 г. Писмото е с печат от Калифорния, а в плика има само едно пени. Семейството не чуло повече за Николс.

76-годишният мъж водел странен живот и изглеждало така, сякаш бяга от нещо. Властите твърдят, че винаги държал в апартамента си приготвен куфар. От какво или кого се е криел, обаче, остава мистерия. Изглежда, че въпреки това не успява да избяга от собствените си демони. Това прави дулото на пистолета на 24 юли, 2002 г.


18
Още от САЩ
Тръмп иска: Нелегалните имигранти вън от САЩ
Напиши коментар Коментари
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
много просто обяснение по време на воината след като е бил ранен е получил психическо заболяване тъи наречената страхова невроза която го е преследвала цял живот затова се е държал странно ивинаги е държал пълен куфар готов да избяга от демоните си които са заселени в главата му но в един момент самото очакване се оказало по жестоко от самите демони и затова е сложил краи на живота си на всички американски псих.да им се вземат дипломите
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това, дето е карал над 1 000 км и се върнал, защото не намерил паркомясто, от него ли го знаят? Защото може нарочно да си е изграждал имидж на особняк.
Ако обаче този факт може да се докаже чрез записи на камери, значи човекът наистина е особняк и може да е бил от тихите луди. И на това да се дължат странностите му.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До шофер

Защото наистина звучи мистериозно, затова го съобщават.
А може би разследващите се надяват, когато историята се разчуе, някой все пак да се сети нещо и да го съобщи, с което да подпомогне разследването. Чуждестранните информационни агенции попадат на това съобщение в американските медии и го разпространяват, защо наистина е интригуващо.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали пък в крайна сметка някой не го е "настигнал" и ликвидирал така, че да изглежда като самоубийство?
13
1
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 3 седмици
Няма да се учудя ако е нашия $иднито $$$
12
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 3 седмици
До 3
Ти изглежда си говедар и таквва ти е мечтата.
А Американската мечта си е наред.
11
2
 
3
 
! Отговори
БОГ=ЛЮБОВ преди 3 седмици
Само БОГ дава щастие и надежда.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 3
Кое носи щастие ?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Джоузъф Нютън ...типично еврейско име.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
3 - средната възраст до която доживяват любимите ти мъжки *** с *** е под 50 години , а мечтите им са да се налеят с лосион , докато им се запревиждат немци , самолети и ракети . Май предпочитам говедарските мечти
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Парите може да ми ги пратите,ако няма наследник,хаха!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изкукуригват след война.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До иво

Абе не четеш ли,че е роден в щатите и е бил военен,дори е награден,какъв сс-совец ти е в главата?
Хората през война преживяват страшни неща.
4
9
 
4
 
! Отговори
иво преди 3 седмици
някой ss-овец :)
3
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Типично за говедaрника, където всеки следва говедарската мечта един ден откриваш, че си на 76 години и си пръсваш мозъка или умираш от наркотици, когато откриеш че говедарската мечта те е застигнала и нямаш какво да я правиш, защото не носи щастие.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ветеран от войнатa си сменя името и паспорта купува си дори диплома с ново име и започва работа като електроинженер, ами добре. Гледайте фима Капитанът The Captain филма е по действителен случай .
1
5
 
20
 
! Отговори
шофер преди 3 седмици
И тази история, ние читателите на този сайт, как трябва да я възприемем?
Като светъл житейски пример, като пример да се съмняваме в съседите и колегите си или да си разплетем чорапите?

Човекът така е избрал да живее, така е живял. Има си своите причини и не виждам защо трябва да се рови, че и да се пише.