Ужасът на децата мигранти: Сълзи, депортация, страх...

Сами пред съдията, за да обяснят защо трябва да останат в САЩ
Обновена: 28 юни 2018 07:26 | 27 юни 2018 22:00,
56

  Снимка: Huffington Post 

Чук, чук, чук..

- Тишина в залата! - каза съдията. Малкото момиченце не спираше да плаче. Съдията почуква отново безмилостно. Готов е да произнесе присъдата - депортация - Тишина в залата! - повтаря съдията. Детето продължава да плаче. Все още диша, но знае, че живота му вече е приключил...

Скандалната новина за разделените семейства на границата с Мексико предизвика смут у милиони хора по света. Дори се появиха твърдения, че невръстни деца са денонощно упоявани от властите в бежанските лагери.

Историите на деца, разделени от родителите си, са вече хиляди, но изглежда ужасът за тях тепърва предстои.

Много от емигрантчетата ще трябва да се изправят сами пред имиграционния съд. А възможността да бъдат депортирани сами е повече от голяма. Голяма част от децата са на възраст до 5 години. Повечето от тях все още не могат да назоват името на собствената си страна, но въпреки това ще трябва да застанат пред съдия и да му обяснят защо трябва да останат в САЩ.

Америка – страната на неограничените възможности...
- Къде е мама?, попита малкото момиченце.
- Тишина! - каза съдията и почука отново.

През изминалата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която да сложи край на разделянето на семейства по границата. В резултат повече от 300 деца са върнати обратно при родителите си. Но много семейства ще останат разделени, поне докато не приключат изслушванията пред имиграционния съд – процес, който според юристи може да продължи месеци. Освен това, адвокатите твърдят, че няма ясна система, по която семейставта да бъдат събрани отново.

Още по темата

През изминалата година само 33% от децата са имали адвокати, които да им помагат по време на целия процес. Мигрантите нямат право на обществена защита и разчитат на ограничени правни услуги, предоставени им про боно. Освен това, няма минимална възраст на хората, които могат да се явят пред съда. 

На депортация подлежат дори бебета, казва Уенди Йънг от организацията "Деца в нужда от защита". Тя отговаря за осигуряването на адвокат за децата без придружител.

"Децата са абсолютно дезориентирани и са по средата на голяма психическа травма. Единственото нещо, за което мислят е "къде е мама и кога ще се върна при нея...", каза пред Huffington Post адвокат по имиграционни въпроси.

- Как се казвате, на колко сте години – пита съдията. Детето мълчи и хлипа тихо. Стиснало е кукла в ръка – единственото нещо, което му напомня за вкъши. Образ, който изглежда все по-далечен и избледнавящ - Признавате ли обвиненията за нелегално пресичане на границата? - продължава съдията.
- Къде е мама? - пита детето и бърше сълзите си
.

Децата, които нямат адвокат, трябва да опишат на съдията и каква е ситуацията в тяхната страна и защо са избягали. Трябва да мотивират пред съдебните власти оставането си САЩ. Ако това е успешно, те могат да кандидатстват за убежище.

Много от децата обаче са на толкова малка възраст, че дори не знаят какво се случва. През 2016 г., имиграционният адвокат Линкълн-Годфинч заснема видео изсценировка, в която задава въпроси на 3-годишно дете. Краткото филмче е знак на протест срещу предложение на калифорнийски съдия, който твърди, че децата трябва да могат да представляват себе си в съда.

- Каква форма на защита търсиш? - пита съдията.
- Криеница. Търсене! - отговаря детето. То не знае какво търси, защото не знае от какво бяга.

"Ако децата не знаят защо търсят убежище, има голям риск да бъдат депортирани обратно", твърди адвокатът.

По думите на Линкълн-Годфинч много юристи са направили опит да се свържат с родителите на децата, за да получат повече информация около случая им – защо са напуснали страната си, каква е обстановката там и има ли опасност за живота им. Системата е толкова неуредена, че повечето имигранти дори не знаят кога детето им се явява в съда и не могат дори да присъстват по време на изслушванията.

Децата и родителите са държани при ужасяващи условия в бежанските лагери. Въпреки новата политика на Доналд Тръмп да се сложи край на разделянето на семействата по границата, над 2000 деца са отведени далеч от родителите си. Децата спят на пода, увити във фолио и затворени в клетки като животни, според Assosiated Press. Светлините в широките помещения са денонощно включени. При децата обаче винаги ще остане тъмно...

- Тишина в залата! - каза съдията. Малкото момиченце не спираше да плаче. Съдията почуква отново безмилостно. Готов е да произнесе присъдата - депортация - Тишина в залата! - повтаря съдията. Детето продължава да плаче. Все още диша, но знае, че живота му вече е приключил...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Валери преди 5 години
След 30 години при Комунизма и още почти толкова при Демокрацията, съм разбрал едно нещо. Видите ли снимка на страдащо дете във вестниците, тя е там не за да реши проблемите, а да ги задълбочи, не да обедини хората, а да ги разедини, не да спре войната, а да я разпали.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам внушението да съберем всички дечица от 1 до сто и една година в България. Тръмп и Меркел да са доволни и да си спечелят следващите избори, нас кучета ни яли.
44
0
 
7
 
! Отговори
Платена статия ! преди 5 години
Това е ! Нещо зачестиха напоследък.............
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много писнаха такива гей драми. Тръмп е не просто прав, той се оказва единствения свеж полъх на разум в целия деградирал розов запад. За нелегалните имигранти не бива да има никаква прошка, защото те подкопават основите на цивилизованите общества. Нито САЩ, нито ЕС, са длъжни да отглеждат утайките на света!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропагандна НПО статийка. Поредната такава.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БХК да ги събират и да ги връщат в Африка и Азия при родителите им.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер, правиш си дете и си имунизиран от наказание за престъпленията си ! Какъв родител ще повлече децата си да тичат през пустинята, че да минат нелегално границата със САЩ ? В Мексико има 11 американси консулства, та ако някой иска да поиска официално бежански статус, може да го направи там. Това не се казва обаче, нарушава нарацията на тия ***. Също не се казва, че без документи е невъзможно да се установи дали децата не са жертва на трафик. Та, ай сиктир с тия сълзливи глупости !
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тея финансирани от Сорос статии. Не се трогваме вече от такива театри. Да са си стояли в къщи.
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре поредната статия да събуди съжаление, те на тоя принцип действат да изнудват. Като палестинците пращат си децата по интифади, после реват че били застреляни, на тях не им е жал, обаче на нас трябва
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крокодилски сълзи.80 процента от тези деца са употребени/внесени от криминакни групировки използващи децата като помагало. Някои дори отвлечени от родители или купени и после захвърлени.Разбира се САЩ ще трябва да спре това безумие...колкото и да му е мъчно на Сорош
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Българите имат нужда да бъдат насърчени да раждат българчита,а не да осиновяват *** или араби.Ако даваха по 200 евро на дете помощ като в Германия много семейства щяха да си позволят повече деца.Три деца-1200 лв месечно.Жена ми работи за 800 лв-веднага ще напусне работа и ще създадем трето дете.А сега с трудност отглеждаме и две.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари хората и децата ли?Ето какво пише в афера - "ГЛЕДАЙТЕ ТУК В ЕВРОДИКОФ!: ДОКУМЕНТ ОТ ДОСИЕ НА БОРИСОВ, СПРЯН ОТ НОВА ТВ! 50 ТОНА ЗЛАТО ЧРЕЗ ФОНДАЦИЯ АДЕНАУЕР КЪМ ГЕРБ!"ГЛЕДАЙТЕ ТУК В ЕВРОДИКОФ: ДОКУМЕНТА СПРЯН ОТ НОВА ТВ! 500 ТОНА ЗЛАТО ЧРЕЗ ФОНДАЦИЯ АДЕНАУЕР КЪМ ... ГЕРБ!"
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че и детския живот и нещастие се превърнаха в бизнес. Сигурно всеки е прав от неговата си гледна точка, но не може всичко да бъде сривано от хора научили се да цакат системата. То вече нормален човек трудно може да съществува заради някой дошъл от някъде си и все репресиран и онеправдан и цели орди със същите "предимства".
33
0
 
24
 
! Отговори
Не разбрал преди 5 години
Как да разбирам статията от далечната наша страна? Какво е искал авторът да ни внуши- омраза към бежанците или да сме снизходителни към тяхната съдба? Това, което става зад океана, дали е жизнено важно и за нас? Дали има и може да има нещо общо между бежанците там, и тези, които навлизат при нас? Не бих казал, че имат даже и малка допирна точка, освен думата бежанци!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 24Според теб от Пентагона *** ли са? Ето - "Пентагонът е предизвестен да се приготви за около 20 000 деца без придружител, които имат нужда от подслон."Тук не пише нито един българин,разбира се,че има предостатъчно ресурси да отглеждаме деца и имаме нужда от справяне с демографската катастрофа,но всичко са заграбили дебелите *** в парламента и не пускат кокала,унищожавайки държавата.
31
0
 
18
 
! Отговори
... преди 5 години
Истината за тези деца е доста по различна. Този лагер е открит съвсем случайно и тези деца са били обект на търговия и педофилия от страна на много богати и ...... жертвопри......... .... нещо като Дракула...... Та това е много светлата демокрация.
30
1
 
24
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
И да допълня, че в Англия и Скандинавия доста проплакаха от "деца мигранти" - космати арабо... с вид на 20-40 годишни и изнасилващи жени, деца, баби, че и пяни мъже. Само грантаджийте на соро с виждат "деца"
29
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВалентинНяма нищо общо със ***,а с оцеляването на държавата ни.Съсредоточи се!Никъде не казах,че трябва да приемаме емигранти,а казах,че имаме нужда от човешки капитал и отглеждане на деца.!Предполагам,че за теб е добре изобщо да няма население в България.
28
0
 
17
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
България не може да осигури достоен живот на текущия си "човешки капитал", какво според теб означава това?
27
1
 
17
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
като ни трябва човешки капитал, затова ли сме със заплащане по-ниско от това и с Сомалия и всеки бяга от тук?! като ти трябва нещо, първо трябва да имаш средства да си го купиш, т.е. да си го позволиш!!