US дипломат: "Северна Македония" отразява историята!

САЩ я подкрепят за членство в НАJО, увери Джеймс Пардю
27 юни 2018 17:45, Елка Василева
56
US дипломат: "Северна Македония" отразява историята!
Снимка: архив, Reuters

Името Република Северна Македония звучи отлично и отразява реалността и историята в региона, заяви бившият американски специален пратеник на Балканите Джеймс Пардю на семинар в Скопие, посветен на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, предаде агенция МИА.

Според Пардю премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев са проявили голяма политическа смелост с подписването на договора за името, който според американския дипломат ще промени посоката на движение на македонската нация и на целия регион.

Още по темата

Пардю приветства и вчерашното решение на Съвета на ЕС в Люксембург за започване на преговори за членство на Македония от следващата година.

В своето изказване американският дипломат използваше новото име Северна Македония, пише БТА.

Попитан за позицията на американската администрация за членството на Македония в НАТО, Пардю каза, че САЩ не са променили позицията си от 2008 г.

"Подкрепяме членството в НАТО и не виждам причина тази позиция да се промени", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Ястребовски преди 5 години
В допълнение на отг. 48. Така е, всичките последващи идеи за автономия произтичат от ясното съзнание, че това е пътя за освобождението и са следвали модела първоначално за вътрешна автономия по подобие на Източна Румелия! Факт е че някои дейци са говорили за самостоятелна държава, но не защото са отричали българския си произход, а защото е било ясно че разделението на македонските земи ще доведе до пагубни конфликти между балканските страни, и са се отказали прави!
48
0
 
4
 
! Отговори
Майстора преди 5 години
По скоро историческата правда е да се говори за Югозападна България
47
2
 
13
 
! Отговори
Да е ясно ! преди 5 години
"Македонскте" писменост, книжовен език и народност са създадени през 1945 г. в бивша Югославия с политическо решение на Тито. С това се поставя началото на сегашната македонска държавност. Факт, който не може да бъде отречен и който не дава основание на Скопските държавнотворци да му пришиват със задна дата българската история като "македонска".
46
1
 
8
 
! Отговори
Чл.3 на Устава преди 5 години
"Член на БМОРК може да бъде всеки българин, без разлика на пол, който не е компрометиран с нищо нечестно и безхарактерно пред обществото и който обещава да бъде с нещо полезен на революционното Освободително Дело."Нито в тази първа редакция на УСТАВА, нито в която и да е последваща редакция на ВМОРО (по-късно ВМРО) не се говори за македонска народност и език
45
2
 
8
 
! Отговори
ВМОРО преди 5 години
На коя азбука и на какъв език е изписана цялата служебна и лична кореспонденция на деятелите и четниците на ВМРО ? На чисто български ! Какво пише на знамето на Крушевската република ? СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ ! Какво пише в Член 3 на УСТАВА на БМОРК, съставен след Солунския общ конгрес на организацията,[Солун, 1896 г.] ?
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът признава измислени от самия него държави - Източна Румелия, Северна Македония... С Източна Румелия не можа да създаде народа на румелийците, ама македонци сътвори. уууууу Ако милееше за България, щеше да спре да поддържа линията на коминтерна и без западна подкрепа македонизма ставаше българизъм. Гърция веднага щеше да признае Македония като втората българска държава.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пардю казваше, че Македония трябва да се раздели между Албания и България, сега е станал от коминтерна и той. От Брюкселския нов коминтерн.
42
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 5 години
"Титова Македония" отразява точната историческа истина !
41
0
 
4
 
! Отговори
Интересът клати феса преди 5 години
Колкото и да звучи прозаично,, не културно0историческите корени, а стандартът на живот привлекателния фактор за приобщаване на населението от българското етническо землище.
40
4
 
2
 
! Отговори
Владо преди 5 години
Пардю,(САЩ)знаят всичко.И са много точни-винаги!!!
39
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
На мен Северна Македония ми звучи като Източна Румелия.
38
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Все се надявам, че това е една първа стъпка. Засега към откъсване от сръбското влияние в Македония, което е много силно. Нищо повече. В бъдеще трябва да последват нови стъпки към сближаване с България. Дано съм жив и стана свидетел на това. В много сложна обстановка България се обедини с Източна Румелия. Последва война със Сърбия. Това трябва да стане без война и по отношение на Македония. Но България трябва да има привлекателен образ, което ми е трудно да си представя все още. И умни политици
37
1
 
13
 
! Отговори
ахахаха преди 5 години
сащ пък не отразява историята
36
0
 
16
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Северна Македония "отразява "историята на региона,ама откога?От 8 век каква е историята ,бе Пардю?Голям страх ги тресе ,че там живеят българи и това е било българска територия.Ай стига с този Александър ,колко време е Тракия е била под македонско,колко Гърция и къде са траките и българите?Значи гръцката идентичност не е била променена като били васали на македонските царе,а българите и траките може ,че и Александър бил грък,ай сифон?
35
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пардю е абсолютно прав, а руските *** трябва да се избиват като ***.
34
3
 
12
 
! Отговори
това нещо преди 5 години
евро'атлантическата интеграция звучи еврокраварска интеграция,(т.е абсурдно)и за чии трябва да се интегрираме със САЩ,които са на другия край на света,та изобщо нямаме нужда от това.
33
3
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Нали лошата Русия беше виновна само за Македония ,а доброто НАТО искало целокупна България,какво стана сега ;) ???
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-ха Да, евала на гърците!
31
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Нали целта на цялата дандания беше да се вкара Македония в НАТО,за да се угоди на САЩ в войната с Русия.За ЕС дават заден ход.Лелеяното благоденствие на Македония се отлага за неопределено време,обаче подчинението е гарантирано.Ама тяхна си работа.Проблемът е,че заради евроатлантическата идея ние пак изядохме жабите напразно,докато гърците си оплетоха кошницата-и пари получиха,и отказ на Македония от "античка" история!Не ни остава нищо друго,освен да кажем "ЕВАЛА!" на гърците и потънем от срам
30
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Македония е като Северна Корея. Отразява историята на грабежа на сърбите.