Америка боледува или преживява най-добрите си времена?

Социални проблеми тегнат над САЩ – в Деня на независимостта
4 юли 2018 19:00, Елка Василева
72
Америка боледува или преживява най-добрите си времена?
Снимка: архив, Reuters

В тези сложни времена един прост въпрос за същността на най-американския празник, отбелязван с фойерверки, барбекюта на открито и паради, не винаги изглежда толкова прост.

Американците се готвят да празнуват 242-та годишнина от раждането на държавата им и някои от тях изпитват дълбоко чувство на патриотизъм. За други обаче социалните проблеми, налегнали страната, слагат тежък отпечатък върху тазгодишния Ден на независимостта, пише Асошиейтед прес.

Застанала пред историческата сграда Фенъл хол в Бостън, екскурзоводката Кара Макинтайър казва, че изпитва особена гордост по това време на годината, припомняйки смелостта на американски колонисти като Семюъл Адамс, призовал с пламенни речи от тук, от някогашния покрит пазар, на бунт срещу английската корона.

Но тя се чувства съкрушена, че способността на американците да водят конструктивен дебат по най-горещите теми на деня - да изразяват несъгласие без да изпитват неприязън - изглежда безнадеждно загубена.

"Това остро разделение от последното десетилетие. . . , мисля, че бащите основатели (на САЩ) биха го приели с дълбоко съжаление - казва 57-годишната местна жена от Масачузетс, поздравявайки минувачи, облечена в рокля на цветя от колониалната епоха. - Социалните медии ни превърнаха всички в грубияни. Хората казват неща, които никога не биха казали, ако са лице в лице с някого."

В Чикаго 77-годишният Филип Уайли - пенсиониран съветник в държавно училище, съвсем откровено говори за това, от което страната боледува. "Проблемите до голяма степен са свързани със сегашната администрация във Вашингтон", казва той, спрял да се порадва на огромното американско знаме, което виси от култовото за града здание "Ригли билдинг".

В Алабама обаче пенсионираният шофьор на камион Флойд Чемпиън е възторжен оптимист. Той смята, че Америка преживява най-добрите си времена. Смята да отбележи празника така, както прекарва повечето от дните си - продавайки дини, домати, зърнени изделия, сливи и други продукти от каросерията на камиона си край шосе на около 50 км южно от Бирмингам, щата Алабама. "Зная, че това е голям празник и го обичам, защото е свързан с нашата независимост, - казва 77-годишният Чемпиън от община Шелби. - Но трябва да продавам тази стока и да печеля пари."

Далеч оттук - в Анкъридж, щата Аляска, Даръл Шлаф казва, че Четвърти юли трябва да е ден, в който дълбоко разделената страна да загърби политическите страсти. "В този ден няма политика - казва той по време на пауза от ангажимента си да подготви празненствата в града. - Тук става дума за основаването на нашата страна и за нашата свобода."

Анджела Лим е родена и израснала в най-големия град на Аляска, но е от мексикански произход. Разказва, че непознати са идвали в нейния супермаркет и са й казвали да се върне в страната си. Това я кара да съжалява тези хора, отбелязва тя, разхождайки 10-годишните си близнаци на брега на Гъшето езеро в Анкъридж. Тя е щастлива, че е американка и смята да отбележи Деня на независимостта подобаващо. "Празнувам го. Искам децата ми да се гордеят със страната си и да се отнасят еднакво към всички", казва тя.

Ветеранът от войната във Виетнам, полковник от резерва на ВВС Томас Моу, в Ланкастър, Охайо, казва, че празникът трябва да бъде ден, в който да отбелязваме онова, което прави Америка различна и велика. "Във времена, когато изглежда, че сме се хванали за гушите по-яко от всеки друг път, мисля, че трябва да направим крачка назад - казва 74-годишният бивш военен, прекарал над 5 години като военнопленник, а по-късно работил като директор на департамента за ветерани в Охайо. - Можеше да бъдем като Венецуела, Русия или Китай, където всеки казва или мисли едно и също нещо, а ние не искаме никога да е така."

В Портланд, щата Мейн, готвачът Брад Месиър е съгласен с тези настроения, но добавя, че разделенията в страната са твърде големи, за да бъдат игнорирани. "Това е празник, който на теория би трябвало да ни сближава като страна, но всъщност все още сме разделени на два много изолирани лагера", казва Месиър, който продава ягоди и други земеделски продукти на сергия на фермерския пазар в центъра на Портланд. "Това, струва ми се, нагледно илюстрира дълбоките пропасти, които ни разделят. Онова, което ни събира (на този ден) е много повърхностно. Колко наистина може да сближи хората ходенето и зяпането на фойерверки"?, пита той риторично.

В Ню Йорк обаче 32-годишният Иван Осория Ерера е изпълнен с благодарност към новата си страна. Баща на две деца, той е дошъл в Бронкс от Мексико, когато е бил само на 7 г. А във вторник бе един от групата от 200 имигранти, които се заклеха като американски граждани в Обществената библиотека на Ню Йорк. Това специално събитие няма да се изтрие от паметта му. "Имам деца, имам дом. Може да се каже, че нашата мечта се сбъдна", каза Ерера.

Край сградата на фериботния терминал в Сан Франциско Мери Сондърс също изразява благодарност, гледайки уличните празненства. "Като имигрант и натурализиран американски гражданин за мен е чест да участвам в тях - казва 53-годишната Сондърс, научен работник, която живее в Брентуд, Калифорния. - Това е ден за празненства, на които можеш да спреш и да се радваш заедно със семейството."

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
18
 
17
 
! Отговори
Полезен и.... преди 5 години
Неокомунистите плюят по велика Америка и подскачат като палета на ботуша и.
33
13
 
24
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
242 години от избиването на милиони хора населявали Америка от векове ! А след това избиване на хора по цял свят за да има "благоденствие" на Сащ .
32
8
 
16
 
! Отговори
само БГ преди 5 години
Какво ме боли за някаква страна дето е на 10 ч път със самолет. И да я няма ми е все тая!
31
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дълбок поклон пред американските ни спасители от съвецко робство .
30
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка си отива! Спете спокойно деца!
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа си има достатъчно проблеми, така че не ни занимвайте с проблемите на САЩ и незначителните им празничета.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСамо Максин Уотърс,Нанси Пелоси и Хилари Клинтън ще ни оправят.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да им пращаме Герб и БСП а те да ни изплатят републиканците и демократите да ни управляват.Само тогава ще ги съсипем.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да обявят в България 4-ти юли за почивен ден.
25
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тодор КолевЕдин *** попитал Господ има ли шанс животът в Русия да стане хубав ?!Господ отговорил -Да , но когато умре и последният руснак , тогава по тези земи животът ще стане хубав за новозаселилите се народи
24
5
 
17
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Америка боледува от същата болест, от която умира Европа - разрушителния Юдеоболшевишки културно- марксистки неокомунизъм! Същия, на който вирус големия разносител в наши дни е Джордж Соpoс! Но, слава на Бога, Америка има Доналд Тръмп, който ще посече тази гaд както Св. Георги ламята и даде частица надежда и на Европа! MAGA2020! God Bless USA!
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тодор КолевРусия е като България само че в оголемен размер.Оня ден попаднах на статия защо руснаците не се усмихват.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Обама е демократ и той разреши гей браковете в цяла Америка.
21
8
 
6
 
! Отговори
Тодор Колев преди 5 години
Русия ако беше развита държава ,аз щях да измисля песен - кога ще ги стигнем руснаците !?Щом съм измислил - кога ще ги стигнем американците , значи американците са номер 1 в света ! Скъсаните у.шанки и рубашки не могат да се мерят с американеца !
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли по-важни новини, че ни занимавате с простотиите на Мелезленд?
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9 Ние ще се забавляваме и ще пием за празника.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Всяка военна мисия винаги от едни може да се талкува като зло а от други като добро.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2В България хората без мозък а с тиква стават милионери.
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит ден на неазависимостта.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Всяка велика империя се разпада бавно и мъчително водейки много войни с раздут военен бюджет.