Търговска война: С кои оръжия Китай ще удари Чичо Сам?

Китайският внос е 4 пъти по-малък от износа на страната за САЩ
8 юли 2018 14:48, Елка Василева
120
Търговска война: С кои оръжия Китай ще удари Чичо Сам?
Снимка: архив, Reuters

Китайският внос е почти четири пъти по-малък от износа на страната за САЩ. Следователно Пекин трябва да намери други оръжия освен обикновените мита, за да удари чувствително икономиката на Чичо Сам, в момент когато двете най-големи икономика в света се изправят една срещу друга в търговска война, пише Франс прес.

Да бъдат наказани компаниите

iPhone X, колата Buick Excelle, кафенетата Starbucks и продукциите на Hollywood са сред най-добре продаваните продукти в Китай, а това означава и също толкова потенциални начини за оказване на натиск.

"Пекин разполага с ограничен арсенал, когато става дума за митнически репресивни мерки, но може да наложи различни други мерки на американските компании, които присъстват в Китай, като затегне санитарния контрол, проверките за сигурността, спазване на данъчните правила, като бави вноса или пък организира бойкот", подчертава Луис Куиджис, анализатор от Oxford Economics.

От май свинското месо и американските автомобили вече са под прицела на китайските митници, които обявиха, че ще засилят инспекциите.

Бойкот

Много американските компании зависят от Китай. Сред тях е General Motors, който продава повече коли в Китай, отколкото в Северна Америка. Пекин би могъл да усложни продажбите, като атакува имиджа им.

"Това може да бъде просто пропагандна кампания, такъв метод на действие показа в миналото, че е ефикасен", подчертава Марк Уилямс от Capital Economics. Кампаниите срещу Япония през 2012 година или срещу Южна Корея миналата година "доведоха до срив с 50% на продажбите на автомобилните марки на тези две страни само за един месец", припомня анализаторът.

Пренебрегвана нарочно от китайските потребители и попаднала под прицела на регулаторния орган, предприел редица мерки срещу нея, южнокорейската търговска верига Lotte бе принудена да затвори три четвърти от магазините си в Китай, след като предостави на Сеул терен за разполагане на американски противорекетен щит, предизвиквайки силното неодобрение на Пекин.

Студенти и туристи

Пекин би могъл да се опита да ограничи броя на туристите и студентите, които пребивават в САЩ.

С 350 000 китайски студенти миналата година, което прави една трета от всички чуждестранни студенти, "общият обем на разходите на китайците в образованието и туризма в САЩ се равнява на китайски внос на соя или на американски самолети", резюмира Марк Уилямс.

Boeing

Китай, вторият пазар в света за авиационната промишленост, е от решаващо значение за Boeing. Американският концерн продава в азиатския гигант една четвърт от самолетите си, заемайки равни позиции с европейския Airbus.

Само че повечето китайски авиокомпании са под контрола на държавата и техните поръчки силно зависят от Пекин. Китайският таблоид "Глобъл таймс" не сгреши, когато през януари заяви: "Китай би могъл да коригира обема на закупуваните самолети от Boeing и Airbus". И то въпреки че сегашните китайски поръчки предвижда доставки в срок най-малко пет години.

Американският дълг

В силни позиции заради колосалните си валутни резерви, Китай държи най-много американски дългови книжа (за близо 1,200 трилиона долара). Агенция Bloomberg съобщи през януари, че китайски ръководни кадри са препоръчали да се забави темпът на придобиване или изобщо да се спре изкупуването на американски държавни облигации.

Това упражнение обаче би могло да се окаже деликатно за Пекин, защото всяко дестабилизиране на пазарите би могло да доведе до намаляване на стойността на държавните облигации и на доларите, които притежава... , а алтернативните активи, към които да се пренасочи, са малко.

Да девалвира юана

Китайската централна банка не стоеше ли зад неотдавнашното понижение на курса на юана, чиято цел бе да се окаже подкрепа на фирмите износителки? Този сценарий се отхвърля от редица анализатори, които обясняват това обезценявана на юана с обикновен натиск на пазарите, който е естествен при подобно напрежение в търговските отношения.

Според тях централната банка на Китай обаче би могла да се намеси, за да спре понижението на курса на юана, ако то ускори темпа си.

Продължително поевтиняване на юана би могло да предизвика значително изтичане на капитали извън страната, а властите искат да избегнат подобно нещо на всяка цена: "Рисковете за финансовата стабилност, като цяло, в случай на девалвация не си заслужават това усилие", коментира Джулиан Еванс-Притчард от Capital Economics.

Севернокорейският въпрос

Сътрудничеството между Китай и САЩ по севернокорейския въпрос би могло да се усложни: в стремежа си да постигне ядрено разоръжаване на Северна Корея, Доналд Тръмп се нуждае от подкрепата на Китай, който оказва основната икономическа подкрепа на Пхенян. Само че една търговска война би могла да накара Пекин да не проявява толкова силно желание за сътрудничество.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги удари като изгради световни търговски центрове във всички щати на Америка.Както е световния търговски център в Илиянци.Ризи -5лв.Маратонки -12.50,Фанелки с къс ръкав -3лв.
77
2
 
5
 
! Отговори
Джо преди 5 години
САЩ създаде Китай финансово. Всичкото китаец ще *** Макдоналдс и ще пие Кока Кола.
76
0
 
5
 
! Отговори
Кико преди 5 години
България печели от търговската война. Китай ще инвестира при нас, а не в САЩ. Доналд Тръмп само изглежда глупав.
75
1
 
2
 
! Отговори
Пацо пойзана преди 5 години
С кои оръжия китай щял да удари сащ- според мен с тояги.или ще им спрат сушито.
74
0
 
6
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До 69. Сигурно си много млад или много неосведомен. В средата а шестдесетте години японските стоки бяха синоним на "менте" и "***". Двайсет години по-късно в Япония въведоха термина "ТОТАЛНО КАЧЕСТВО" (100%). Ще си жив да видиш същото и с Китай.
73
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да водят война със създателя си. Освен да изкарат малкатаа чушчицаа жълта и да се посмеем друго няма какво. Забранят ли вноса в САЩ и Европа от Китай и байй байй на наемниците.
72
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то половината краварея е чайнатаун бе.
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай данчо може да обяви война само на додати мара кой ще продава повече пипер и домати на женския Когато се напъвате да борите Америка гледайте да не оцапате килотите
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РокоНе е Тиквата,той по-голямата част от времето е навън,а са тези около него,които въртят нещата в страната.
69
16
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Майсторите на ментета щели да борят най голямата икономика от най качествена и скъпа стока с ментета произведения на световния пазар смях в залата Бойко да събира овациитеБай ти Дончо почна да и разказва играта на твоя САЩ. Обяви война на Китай, ЕС, Канада, Мексико, Русия, на ВСИЧКИ!!Путин разказва играта на великия рАссия, бай ти Дончо на САЩ!
68
17
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Путин е най-богатия човек в света!Само пред няколко месеца богатството му възлизаше на 90 МИЛИАРДА, а сега то е 160 МИЛИАРДА!! От къде толкова много пари за толкова кратко време? - кражбА и това е, кражбА от природните ресурси на Русия!Русофили потърсете в Гугъл! Това е официална информация!
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази скрита БКП идеология , нали уж сме вече в демократичния свят и г-жа Габриел се бори с фалшивите новини - всички знаят, САЩ си изнесоха производствата в Китай ,приберат ли ги какво ще произвежда Китай - ментета , кой ще ги купува , тук в БГ се внасят чайна стоки за 1лв, но в САЩ китайските стоки са с високо качество, на всички китайски партийни функционери децата учат в USA Китай сглупи да трупа резерв от долари ,но уре Тръмп сменя курса - хартийките за ***
66
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаем кой произвежда качествена стока и кой е създал тези продукти това са благословените хора от Америка а комунистите от край време само крадът и копират но това е винаги огромно менте и всеки ако има добри доходи си купува само качествена стока е да цената е висока но и качеството също така че по спокойно с това да си мерим икономиките
65
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болшевишки гейчета леваци щели да борят Америка с ментета
64
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пекин би могъл да се опита да ограничи броя на туристите и студентите, които пребивават в САЩ."Това е по-скоро прецакване за самите студенти, отколкото за САЩ.
63
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато ментета завладеят света и си наложат ментетата и хората се отвърнат от хубавата и качествена стока ела пак да ми пишеш В България няма Икономика реална това са бивши кадри на ДС и целта е ясна отвращение от Демокрацията и конкурища се икономика и завръщането към комунизма и плановата икономика
62
5
 
40
 
! Отговори
Роко преди 5 години
Не ги мислите нито китайците,нито американците.По скоро да си погледнем нашите клоуни ,които са начело на държавата ни и да се опитаме да направим нещо.Даже един от нас форумците ако замести Тиквата ,ще има тотално развитие във всички сфери.Следях тази среща и умирах от срам.
61
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майсторите на ментета щели да борят най голямата икономика от най качествена и скъпа стока с ментета произведения на световния пазар смях в залата Бойко да събира овациите
60
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай може да борят Америка само с ментета за по 1 лв а и мутрата ще им приглася с тютюн за по левче произведен от турския етнос те така и ние простаците подкрепящи тиквата ще подпомагаме в борбата на китайските комунисти срещу лошите Американски капиталисти ай честито на печелившите простаци
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Да бе има евтина работна ръка само че тези в Пакистан,Латинска Америка и особено в Африка ги мързи да гледат камо ли да работят.