Щатският дефицит минава $1 трлн. идната 2019-а

Основна причина са увеличените федерални разходи
20 юли 2018 12:52, Бойчо Попов
14
Щатският дефицит минава $1 трлн. идната 2019-а
снимка: Ройтерс

Администрацията на президента Доналд Тръмп очаква годишният бюджетен дефицит на страната да нарасне с близо 100 млрд. долара повече от прогнозираното по-рано през всяка една от следващите три години, което ще изтласка федералния дефицит над прага от 1 трлн. долара през следващата година.

Промяната в изчисленията, която остана до голяма степен незабелязана, когато Белият дом предаде годишната си ревизия на Конгреса миналата седмица, отразява цената на увеличените федерални разходи, договорени по-рано тази година, както и на по-високите лихвени плащания, посочва в. Wall Street Journal.

Според бюджетното предложение от февруари дефицитът ще е общо 7,1 трлн. долара през следващите десет години. При последната ревизия обаче той нараства с 926 млрд. долара до 8 трлн. долара.

Данните отразяват предизвикателствата, пред които е изправена властта във Вашингтон в опит да намали дефицита. Според представители на администрацията по-силният икономически ръст ще позволи на данъчните облекчения да генерират повече приходи в дългосрочен план, компенсирайки първоначалното понижение. 

Последните сметки обаче показват, че дефицитът нараства дори и при прогнозираните от властите още по-силни федерални приходи.

Бюджетната служба на Белия дом изчислява, че недостигът ще се увеличи до близо 1,1 трлн. долара през фискалната година, започваща този октомври, което представлява 5,1% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение през февруари се очакваше той да възлиза на 984 млрд. долара.

САЩ имаха дефицит от 666 млрд. долара през фискалната година, която приключи на 30 септември 2017 г., което представлява 3,4% от БВП.

„Огромните дефицити не са добри, а ние ще имаме (дефицит – бел. ред) като дял от БВП в размер на 4%-5%“, заяви Лорънс Къдлоу, директор на Националния икономически съвет към Белия дом по време на конференция в сряда, който въпреки това допълни, че подобна ситуация не е толкова „лоша“.

От Втората световна война насам САЩ са имали бюджетен дефицит, надвишаващ 5% от БВП само в два периода – през 1983 г. и между 2009 и 2012 г, когато е разгарът на световната финансова криза. И двата пъти това се случва след период на значителен икономически стрес, включително и при единствената рецесия, когато безработицата скача над 10%. Белият дом очаква нивото на безработицата, което в момента е 4%, да стигне 3,7% следващата година.

Почти половината от прогнозираното увеличение се дължи на по-високите федерални разходи, които бяха одобрени по-рано тази година. И двете партии в Конгреса – Републиканската и Демократическата, се противопоставиха на тавана на разходите, заложен в закона в рамките на споразумението за контрол на дефицита от 2011 г., като през февруари беше сключено ново споразумение за облекчаване на ограничението.

Какво още очаква Белият дом вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значение за страна, в която типографията е достигнала съвършенство? Печатат на качествена зелена хартия с водни знаци, холограми и т.н. Който не вярва в тази хартия, пращат му самолетоносачи, В-1, В-2, за да повярва.Да, ама започва да прилича на стар филм, където идват едни и казват "Картите долу!". И Анкъл Сем се хваща за колта, но го пуска като опарен - онези вече са извадили техните гънс и го целят в топките! Сами, твоето време мина! Русия всяка година прибавя по 19 т злато към резерва
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те затова Русия и Китай, а сега и Индия купуват от три години огромни количествма злато за долари.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, не знам какво ти побира калкулатора, ама тук става въпрос за един трилион напечатани зелени хартийки без покритие.Досега са натрупани 22 трилиона такива хартийки и скоро ще ги полздваме за тапети.
11
0
 
3
 
! Отговори
Вата Маносян преди 5 години
край! омериге песдетс!
10
10
 
3
 
! Отговори
Bmw преди 5 години
Русия фалира и е в пълна изолация
9
1
 
10
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А дългът на САЩ е 21 111 111 111 111 $ !!! Оня с ЕЛКАТА дано успее да го побере !
8
1
 
13
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А 6, светът бавно но сигурно проглежда! Първите които отхвърлиха петродоларите бяха Ирак и Либия ( видяхме какъв бе резултата) , но сега Русия, Китай и Иран правят същото , ама са голяма хапка - затова е жуженето НАТО , ембарго , мита!!!
7
2
 
21
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
И докато Германия бележи рекорден бюджетен излишък, то САЩ бележи рекорден дифицит!Тези които са сложили минус на този коментар, да ги информирам, че това са ФАКТИ! Всеизвестно е че Германия поддържа строга фискална политика, т.ест харчиш толкова колкото си заработил. В САЩ повечето хора живея на дългове!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей затова Тръмп се отваря на НАТО и ЕС. Опитва да пести парици. САЩ са пред перманентен фалит от много време.Единственото, което го крепи е, че петрола се плаща в долари. Това все още държи до някъде световното доверие в долара и им позволява да пускат печатницата, както ще направят и сега, без особени последствия за тях. Обезценката на долара ще им бутне нагоре и износа. И така докато не фалират тотално и стане гражданска война.
5
6
 
5
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Не знам в рубли колко трилиона е дълга, ама 1 долар е 70 рубли, калкулатора не го побира
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са лесни, трябва им само хартия и мастило и пускат печатницата на ... тоалетна хартия.
3
5
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Руската *** се различава от американският краварник по вида отглеждан ***! Едните ги помпат с кух патриотизъм да шовинизъм, а другите ги доят тъй както земледелец дойна крава!
2
4
 
17
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
И докато Германия бележи рекорден бюджетен излишък, то САЩ бележи рекорден дифицит!
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека блядовските алкохолизирани икономист да започнат да ни обясняват, че САЩ умира и е труп, СЕГА .