Военен съюз Москва и Вашингтон? Нима някой е готов за това!?

Военнослужещите на двете армии общуват добре, но това не е достатъчно
Обновена: 26 юли 2018 06:53 | 25 юли 2018 22:03,
79
Военен съюз Москва и Вашингтон? Нима някой е готов за това!?
Снимка: архив Reuters

Конгресът на САЩ смята да продължи забраната за сътрудничество между Пентагона и руското министерство на отбраната. Същевременно Вашингтон "ще се противопоставя на Русия" и занапред.

Това сочи законопроектът за националната отбрана на САЩ през 2019 г., одобрен вчера (на 23 юли) от комисиите по въоръжените сили в Камарата на представителите и Сената. Позиция, потвърдена и от постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, която заяви, че Русия "никога няма да стане приятел" за Съединените щати, пише Владимир Мухин, наблюдател на "Независимая газета".

Още по темата

Това се разминава с положителните оценки на медиите и световната общественост по повод неотдавнашната среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки.

Руският президент неведнъж е изтъквал, че независимо от всички трудности военнослужещите от двете страни общуват активно - например в Сирия, в т. нар южна зона за деескалация, с цел предотвратяване на конфликти във въздуха и т. н. Американците не оспорваха тези оценки. Прессекретарят на американския президент Сара Сандърс вчера съобщи, че Путин и Тръмп са се разбрали служителите, отговарящи за националната сигурност, да продължат съвместната си работа. И в тази връзка съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън ще има среща с "руския си колега" още през август.

Както личи, военните и военнополитическите контакти между САЩ и Русия все пак се активизират. Но са далеч от онова, което бе предложила Русия. Все още не се знае примерно защо САЩ не участват активно в действията за връщане на бежанците в Сирия, предприети по инициатива на Русия и подкрепени от ООН. Американците не изпитват и голямо желание да се включат съвместно с руски военни в разминирането на териториите, окупирани и контролирани от коалицията начело със САЩ.

Вярно е, че с негласната подкрепа от САЩ активно се развива руско-израелският диалог по близкоизточните проблеми. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече "изключително важни" разговорите си с руския външен министър Сергей Лавров и с началника на Генщаба Валерий Герасимов в Ерусалим.

Известно е, че Вашингтон и Тел Авив се стремят към пълно извеждане от Сирия на шиитските проирански формирования. Както съобщи Ройтерс,"властите на Израел нямат намерение да позволят на ирански сили да се намират в Сирия дори на 100 км от линията на раздалечаване между сирийските и израелските войски на Голанските възвишения", както предложи на преговорите Русия.

Тази позиция на Израел естествено все още не е поражение за Москва, но потвърждава за пореден път, че Вашингтон, Тел Авив и други съюзници на САЩ настойчиво ще отстояват своите интереси в Сирия, а ще се стараят да изместят Москва на заден план. Това потвърди и Тръмп: той не отказа по-нататъшни контакти с руския си колега, но писа в Туитър, че "нищо не е отстъпил" в Хелзинки на руския лидер Владимир Путин. "Просто си поговорихме за бъдещите предимства за всяка от двете страни", подчерта той.

Позицията на Тръмп бе обяснена по-подробно от прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс. Тя заяви на брифинг за журналисти, че "президентът Тръмп поддържа твърда линия спрямо Русия". "Той наложи безпрецедентни санкции и се държи извънредно твърдо спрямо Русия в други сфери, както сме говорили тук неведнъж", каза тя. Така че срещата Путин-Тръмп в Хелзинки едва ли е променила по някакъв начин характера на "неприятелските" отношения между САЩ и Руската федерация. И продължението на тези неприятелски действия, включително във военната сфера, явно ще се развива и занапред.

Медии вчера цитираха текстове от законопроекта за националната отбрана на САЩ през 2019 г., които се планира "да се осигурят условия той щото "стратегически партньори" да се откажат от покупките на руски оръжия и да преминат на американски". За Турция, която купува руски зенитни ракетни системи Ес-400, съответно ще бъдат забавени доставките на американски самолети от пето поколение Ф-35. "До 90 дни Пентагонът трябва да представи на законодателите доклад за взаимоотношенията си с Анкара, преди тя да получи каквато и да било част от поръчаните самолети Ф-35", се казва в документа, който Сенатът може да приеме още в началото на август.

"Как ще се държи Анкара, ако се забавят или не бъдат получени самолетите, не се знае. Макар че Анкара вече е заявявала, че няма да се откаже от договора с Русия за покупката на Ес-400, трябва да се има предвид, че Турция е страна от НАТО. И въпреки известното й сближаване с Москва, тя най-вероятно ще следва фарватера на интересите на алианса", коментира пред "Независимая газета" военният експерт подполковник Александър Овчинников.

Основният финансов документ на САЩ в отбраната за 2019 г. предвижда и други стъпки с цел противодействие срещу Руската федерация. Съобщено бе, че "текстове от законопроекта предвиждат оръжейни доставки за Украйна на стойност 250 милиона долара и забрана Крим да бъде признаван за руска територия". С оглед противопоставяне на "заплахите от Русия" е предложено на Европа да бъдат отпуснати 6,3 милиарда долара за "Европейската инициатива за възпиране". По руските мерки това са много пари. Да речем така - планираната от американците помощ за НАТО горе-долу възлиза на една десета от целия военен бюджет на Русия, докато за САЩ това е дори под 1 процент. Та нали общият отбранителен бюджет на Пентагона за 2019 г. е 717 милиарда долара.

"При тези условия, Русия, за да не бъде въвлечена в оръжейна надпревара, трябва да отвръща на подобни военни предизвикателства и заплахи с асиметрични мерки. И това вече се случва. На армията и флота се доставят нови типове кораби, ракети, бойна техника, използващи нови физически принципи. Производството им е по-евтино, а бойната ефективност - много висока", отбелязва Александър Овчинников.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Военен съюз Москва и Вашингтон? Нима някой е готов за това!?"- Айде, без!
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ники Хейли не е в състояние да разбере с умствения си багаж, че не Русия няма да стане "никога" приятел за Съединените щати, а Русия никога няма да приеме за приятел САЩ - държава, която иска да експлоатира целия свят, и се радва, че другите народи бедстват, докато "американците" стават плондери от преплюскване и ГМО. Така си поддържат самочувствието.
54
1
 
1
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Когато фантазията става реалност
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАКРАЯ ЩЕ ЯДЕМ ПЕЧЕНО ГОВЕЖДО МАЙ.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА НЕ ГОВОРИМ МНОГО ЗА ДОЛАРИ, ЗАЩОТО С ТЕЗИ 23 ТРИЛИОНА ВЪНШЕН ДЪЛГ НА САЩ Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ КОГА ЩЕ ПРАВИМ ТАПЕТИ ОТ ДОЛАРИТЕ.ПЪК И НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СЕ РЕШИ В ЙОХАНЕСБУРГ НА СРЕЩАТА НА БРИКС, МОЖЕ ОЩЕ СЕГА ДА МУ ТАКОВАТ МАЙКАТА НА ДОЛАРА, КАТО ОТКАЖАТ ДА СЕ РАЗПЛАЩАТ С НЕГО.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Производството им е по-евтино, а бойната ефективност - много висока", отбелязва Александър Овчинников.--------------------Производството на оръжие в Русия е по- евтино.Ако една ракета в Русия струва 10 милиона долара, аналогична ракета в САЩ струва 100 милиона.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп му се вижда края в САЩ и скоро ще го махнат и той си мисли, че джуджето може да му помогне както на изборите. Джуджето обаче вече е наясно, че ако пак се намери в САЩ ще ритне камбаната.
49
0
 
1
 
! Отговори
Йордан Иванов геолог преди 5 години
създаването на САЩ е разрешено при условие че ще са съюзник на Руската империя з а охрана на огромни региони.Това е записано и с издишан въздух на Декларацията за независимост.САЩ участват в Първата и Втората световна война като съюзници на Москва.Нагли нашественици убиват Рузвелт и заразяват Труман и ЧЪрчил с опасни *** обемно вътрешно обсебващи жертвите с цел остра ядрена конфронтация и подготовка з а ликвидация на човечеството развъждано експериментално от преди 8805 години.
48
0
 
1
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Хайде, хайде. То, че военен съюз няма как да има е ясно, но че и двете големи си разглеждат периодично зъбките за кариеси, е ясно. И то и двете услужливо отварят уста, един вид: "Разглеждай, езика само не пипай". Щото а някой не си е отворил устенцата за преглед, моментално следва юмрук в зъбите. Щото нали знаете дъртия принцип: "Който удари първи, той удря два пъти".
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фейк нюз
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако можете да смятате, погледнете какви пари дава САЩ на Украйна, на ЕС (6.3 млрд $ - руска заплаха?!), колко и е бюджета за отбрана - 717 млрд.$. След това помислете кой за какво плаща, кой къде се меси, кой има по-голяма възможност за намеса, след като знаем, че всичко се прави с пари и с много пари.Тогава ще ви се изясни, че няма как руските хакери с 200 хил. $ да са избрали Тръмп.Целият този вой от САЩ е, за да прикриват собствените си гадости, които правят на света.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, в случай, че Русия реши да нападне Финландия (доста невероятно) и целият ЕС + Англия играят на 100%. В другия случай резултатът е доста по-различен: /watch?v=Pc49Zot93QQ
43
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Шансът на САЩ за оцеляване като световен лидер беше в съюз с Русия.Обаче американците поискаха всичко за себе си и отказаха да отстъпят нещичко на руснаците.Е,сега ще се наложи да оставят Света на Китай...Ама пуста алчност!И на мен не ми харесва жъл.ту.рите да командват,ама накрая така ще стане.Поне знаем на кого да сме "благодарни" за това.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозо1: Англия и Франция имат ядрени бомби, както и Русия. Конвенционален конфликт бързо ще ескалира до взаимно унищожение.2: Ако оставим ядрените бомби настрана (това по принцип НЕ е възможно) можеш да изгледаш това видео: /watch?v=BT7j6xU-Fjo&t=250s
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Израел и САЩ бяха подчинени в Сирия. И това е само началото- ще трябва да свикват. Светът е друг.
40
10
 
3
 
! Отговори
21 преди 5 години
има 3 млн руснаци в САЩ стига сте писали глупости, на Путин дъщерята е в Холандия, никой дори олигарсите не искат да стоят в бензиностанцията
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аха най сетне... "усилията на Русия за връщане на бежанците в Сирия" , наште медии обаче нищо по темата а го разбираме от доклад на ООН , браво БГ медии
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май назрява нова световна война. Историята се повтаря и не се знае дали като фарс или като апокалипсис. Така както и през 30те г. на 20 век, след десетилетие на противопоставяне, даже и на военни сблъсъци в Испания, Германия и СССР стават съюзници и следва най кървавия военен конфликт в историята между съюзниците Райха и СССР. Нещата май вървят на подобен сценарии. Тоя път обаче няма да има кой да разкаже какво е станало.
37
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съюзът между САЩ и Русия е напълно възможен след смяната на Тръмп и смяна на Путин!Няма значение вида на смяната.