Кога се "ражда" НАСА?

Космическото ведомство празнува кръгла годишнина днес
27 юли 2018 18:52,
14
Кога се "ражда" НАСА?
Снимка: Reuters

Преди 60 години САЩ, стимулирани от конкуренцията си със Съветския съюз, създават НАСА, предаде Франс прес. Това е началото на космическо пътешествие, отвело американци на Луната.

Днес американското космическо ведомство се затруднява да се преоткрие в сектор, в който има все повече космически агенции и се сблъскват търговски интереси.

От "раждането" си на 29 юли 1958 г. НАСА разшири границите на космическите изследвания, но и преживя оглушителни провали, като експлозиите на две совалки през 1986 г. и 2003 г.

Още по темата

Амбицията й да се завърне в далечния космос може да се сблъска с финансов проблем, който да попречи на отиването отново на Луната през следващото десетилетие и на достигането до Марс до 2030 г.

НАСА стана зависима от частния сектор и сключи договори с компаниите "Спейс Екс" и "Боинг", за да изпраща свои астронавти в космоса от 2019 г. нататък, след като пилотираните им кораби бъдат построени.

НАСА не може сама да изпраща астронавти в космоса от 2011 г., когато приключи програмата й "Космическа совалка", стартирала 30 години по-рано.

От последния полет на американска совалка преди 7 години НАСА плаща 82 милиона долара за изпращането на астронавт до МКС и връщането му от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
13
 
! Отговори
к преди 5 години
имаше през 80' един Американски журналист, който обикаляше "астронавтите" и ги караше да се закълнат в Библията, че са ходили на Луната - ни един не пожела да се закълнеособено грозно беше с Амстронг - изпадна в истерия, блъскаше журналиста и го заплаши да го съди
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАСА се ражда от учените на Германия.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе що все в Америка ходят разни руснаци и други и създават супер неща? Я някой русофил да каже има ли някой дето е отишъл в Русия (добриволно) и там е изобретил/създал нещо
10
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Не е Ото...а Вернер фон Браун...Работил по "оръжието на възмездието"
9
4
 
6
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Сикорски - мисля също е руснак! Но става американец - и изобретява хеликоптера!Trade Mark и до днес!Гиганта Гугъл също е наполовина на руснак!
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немци, руснаци не знам си какви ама батко ви Илон Мъск държи половината от пазара за полети сега. Скоро руснаците ще му плащат за полети щото при техните много денги се крадат
7
4
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Четете - юзъра с ник Нацистите! фон Браун е бащата на американската астронавтика...първият дюзенджет е немски.САЩ и СеСиСеРе си поделят - гениалната немска инженерна мисъл.Тук някави русофили се опитват да лъжат...но не им се получава.Изтичането на Мозъци - в посока САЩ - ВЪРВИ И ДО ДНЕС!Болшевишката nanлач , поне има акъл да "крадне" немски инженери.Интересен факт е, че немските инженери в СеСиСеРе са "ухажвани" с дачи, и коне за езда...
6
3
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до циолковскиОт чертежи(рисунки) до реални апарати що вода има да тече.И Да Винчи е чертал хеликоптери ама без шанс да полетят на практика.Немците са в основата на съвременната космонавтика.
5
13
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
НАТО се ражда след като СССР стана заплаха за световния мир !
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нацистите!Глуости, Циолковски е правил чертежи на совалки още когато немците са били в пещерите. Да не говорим за ракаетните самолети Би-1 и прочие от довоенния период.
3
1
 
14
 
! Отговори
от 1 преди 5 години
уточнявам, ото фон браун е първия директор на току що създадената наса! обещана и дадена е пълна амнистия на всички нацистки инженери, назначени на работа в наса, за да доразработят ракетите "фау" за военните нужди на сащ!
2
3
 
10
 
! Отговори
Нацистите! преди 5 години
НАСА се ражда 10г след "операция Кламер" при която през 1945г САЩ изтеглят 1500 учени и военни инженери от Германия. Всъщност същите учени които създават технологиите на нацистите после създават и американската военна машина. А НАСА в началото е била замислена като част от армията (космически сили) но после след като се упокояват нещата решават да я направят на "цивилна" организация за научни изследвания на космоса.Русия прави почти същото. Всичките им космически технологии са от Германия.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ражда се, когато сащ крадат цялата документация и изобретения от германия иприютяват и дават пълна амнистия на нацисткия инженер ото фон браун и други хитлеристки инженери!