40 години в затвора – (не)виновни до доказване на противното

Чернокожите активисти от Move, които се борят за равенство
1 авг 2018 18:47,
47

Преди 40 г. Филаделфия става поле на масова престрелка между органи на реда и членове на Движение за свобода и равенство на чернокожите.

Горната фотография е всъщност една от най-емблематичните снимки на 70-те години и дългата борба за свобода на чернокожите - афроамериканец с расти, гол до кръста, протегнал ръце настрани, подобно на Исус на кръста. Бял полицейски служител насочва голяма пушка на сантиметри от гърлото на мъжа. Другият – на път да удари афроамериканецът с каска.

И го удря. Но това не се вижда на снимката. Другият чупи челюстта му с пушката. Но това също не се вижда на снимката.

40 години по-късно, почти на същия ден, в който кадърът е заснет, същият чернокож американец разказва своята история.

Денят е 8 август, годината 1978. Часът е 6 следобед. Домът на Делбърт Орр се е превърнал от просто мазе в централа на революционната група Move – активисти, които се борят срещу насилието над животни, полицейската бруталност, замърсяването и срещу робството, което "просто е замаскирано, но никога не е било премахвано".

В сградата е пуснат сълзотворен газ. Два часа по-късно започва вълна от изстрели. Всичко прилича на война. В опит да ги изведат от имота, стотици полицаи нахлуват в сградата, използват водни и огнестрелни оръжия, а в суматохата загива един от служителите на реда. Седем други са ранени.



"Докато излизах от сградата, исках да им покажа, че не съм въоръжен. Свалих блузата си и разперих ръце встрани", казва пред Гардиън.

Делбърт е един от деветимата афроамериканци – петима мъже и четири жени, арестувани през август 1978. Обвинени са в групово убийство на полицейски служител, въпреки че куршумът, повалил полицая, е един. Присъдите варират – от 30 години лишаване от свобода до доживотен затвор. До ден днешен, те все още продължават да твърдят, че са напълно невинни.

Двама от задържаните умират в затвора. През юни, една от жените – Деби, е пусната на свобода от женския затвор в Пенсилвания. 40 години по-късно, обаче, все още шестима души лежат зад решетките. Те са сред 19-те мъже и жени, които се намират в различни затвори в САЩ. Всички те са обвинени в радикални действия, извършени в името на Черната сила в периода 1960-1980.

Една от задържаните жени от Move е Джанин Филипс. Жената прекарва над 40 години в затвора. Джанин е арестувана, когато е едва на 22. С писмо до журналист от "Гардиън", вече 62-годишната жена разказва за жестоката "стая на мъчението" - отделно крило в затвора, което крие множество брутални тайни. Джанин прекарва първите три години от присъдата си там.

"Нямаше прозорци, само една част от стената, която беше с матирано стъкло. Не знаеш кое е ден, кое е нощ, всичко се слива. Държаха светлината включена 24 часа в денонощието всеки божи ден. Беше им заповядано да ни пречупят. Това, обаче, не се случи. Каквото и да ни причиняваха, ние оставахме силни", споделя жената в откровеното писмо до журналиста на британското издание.

Трагедията на Джанин, обаче, е още по-голяма. През 1978 г. полицията на Филаделфия се отзовава на сигнал на съседи. Органите на реда щурмуват къщата, в която се намира и Делбърт, а Джанин, която носи на ръце тримесечния си син е избутана от полицаите. Бебето пада на асфалта. Черепът му е счупен. Момченцето умира ден по-късно.

Седем години след като Джанин е арестувана, тя отново получава лоши новини. При операция на полицията, срещу активисти на Move, хеликоптер пуска бомба върху една от къщите, в които се събират членовете на движението. Целта била хората да напуснат сградата. Бомбата, обаче, предизвиква пожар. В него загива 12-годишния син на Джанин, за когото се грижел един от приятелите на арестуваната жена.

Тогавашния кмет на Филаделфия – Уилсън Гуу дава разрешение за бомбардирането на сградата, а пожарът изравнява със земята 61 къщи. Заедно с 12-годишното момче още 4 деца изгарят живи.

"Никога няма да спра да страдам, но ще ги помня. Когато си мисля за всичко, което системата ми е причинила, ставам все по-отдадена на вярванията си и на каузата", споделя в писмото Джанин.

Кметът на Филаделфия се извинява формално за огнената катастрофа, но съдът освобождава от отговорност всички официални лица, които са замесени в атаката през 1985, при която загиват 11 души, включително 5 деца. Единственият човек, успял да се измъкне жив от огнения ад е Рамона. Жената е вкарана в затвора за 7 години.

Всички членове на Move приемат последното име Африка в знак на признание към основателя на движението – Джон Африка, а и за да затвърдят своето единство. Активистите са отдадени на каузата за расово равенство и се отнасят един към друг като със семейство.

Невинните все още остават в затвора. Според Делбърт стрелбата през 1978 е била само от страна на полицията.

"Нямахме пистолети, няма дори наши пръстови отпечатъци по оръжията, за които се твърди, че са се намирали в сградата", казва през Гардиън мъжа.

Гледната точка на властите също е потърсена от "Гардиън". От полицията, обаче, отказват коментар по случая със загиналия служител, както и предполагаемото участие на организацията в него.

Доказателства – липсват. Официална позиция – липсва. Справедливост – липсва.

Не всички от задържаните членове на организацията имат късмета на освободената от затвора Деби. Джанин също иска предсрочно освобождаване. От съда, обаче, отказват. Според активистката това е опит или да създадат напрежение между членовете на организацията и да вменят чувство за завист, или е поредният начин да се опитат да ги пречупят.

"Каквато и тактика да ни приложат, няма да проработи. Освобождаването на Деби е пробив! Виждам как вратата леко се е открехнала. Повече от щастлива съм, че Деби е на свобода!", пише до "Гардиън" Джанин.

Делбърлт, обаче никога не е искал да бъде помилван. И е категоричен, че не би го направил, дори това да доведе до неговото предсрочно освобождаване.

"Как бих могъл да се разкая за нещо, което дори не съм извършил? Нямам нищо общ с убийството на това ченге през 1978 г. Те покаяха ли се за това, което се случи на дъщеря ми през 1985?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Демокрация по хамерикански !!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
В Америка и днес ги мачкат и какво. За съжаление не трябва да се месят религии и цветнокожи така ще бъдем по мирни
38
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 5 години
поснах салза
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната статия, която ме кара да си мисля, че проблемите на чернокожите изобщо не ме касаят по никакъв начин. Нито сме колонизирали, нито сме участници в гореописаните драми, нито имаме местни чернокожи/индианци/каквито и да било, за чиято злощастна участ би трябвало да се притесним. Единственото сигурно е, че не трябва да си внасяме чернокожи, за да не трябва да минаваме през същите епизоди.
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е като от Работническо дело!
35
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук има няколко индивида кито са пропуснали таз ве4ерната си доза хап4ета и пляскат пглупости. Африканците не са виновни 4е краварите насила са ги домъкнали на територията на Индианците. На вси4кото отгоре са им слугували и работели за къшеи хляб. Обраха им златото и диамантите колонизираха им държавите и после ревът 4е африканците ги мразят. Вие ще ги оби4атели ако ви направят роби и ви унищожат и ограбят държавата. Не 4е ве4е не сте краварска колония не го ли усещате дебелия ве4е 30 години.
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АмериканИ като са достатъчно що в Африка са още с колибите?Що идват за социални помощи?Нали са можещи способни независими?Що все към подаянията ги влече.Не знам дали знаете но голяма част от чернокожите 'учени' в САЩ са плод на квотната политика.Тоест грамотен-неграмотен - професор щото иначе било расистко.Та те така.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България също виновен до доказване на противното.
32
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Къде е "горната фотография"?
31
1
 
10
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Когато в преследване на престъпник умре полицай, престъпника съдят за смъртта на полицая, та затова ченгето утрепан с един куршум, а убийците няколко.
30
2
 
4
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 29Умен си колкото умно куче и също толкова образован.*** има достатъчо и учени, и прорамисти и лекари и подобни, ама от България не се вижда..
29
0
 
6
 
! Отговори
небъркай в раните преди 5 години
по-голяма гнусотия да преписваш събития които са станали преди да се родиш, а ги предствяш като очевадец- такава гнусотия няма.и от къде на къде ще рови някаква си Джурасика в раната на Обществото. Какво цели, каво иска, какво получава.я седни мамелудке да опишеш Херошимата и нагъзати, там да те видиме.
28
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Чичо Сорос ще направи на *** партия ,ще я финансира и организира, и тогава ще ядете топалката!!!Въпрос на време е, семето е посято, сондажите са пуснати, в обществото вече витае лошата новина, а тя винаги се случва, когато му дойде времето!!!Агент Илойн Гибсън!ЦРУ!!!
27
3
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, според случайно ли е, че винаги в холивудските филми добрите роли се дават на чернокожите, а см.отаняците и д.ебилите са белите!!!Селяни прости, пак ме обзе шизофренното разстройство, не знам какво да правя???Агент Бенджи баладар!ЦРУ!!!
26
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Равенство не се постига с бунтове нека *** излъчат учени, професори, писатели инженери художници, програмисти. Дори маите са строили пирамиди от Африка нищо добро не е дошло. *** и за роби не стават и трябва да бъдат хвърляни на прасетата, само се множат като плъхове един ден ще си запечатвате вода в буркани, както е предсказала баба Ванга като станат 15 млрд човека на планетата.
25
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Тромпета не е ли популист, като казва че ще строи ограда с мексиканците, а вътре американската държава се ц.иган.изира???Според мен яко ги работи американските селяни!!!Агент Джордаи Манохан!ЦРУ!!!
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само който не в живял в Америка, само той не знае какви *** са ***
23
0
 
22
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Време е цивилизования свят да ПРЕОТКРИЕ расизма....ако иска да оцелее!
22
10
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Спокойно бе селяни прости, белите европейски раси трябва да се омешат, да се ци.***.изират, да се ис.лямизират!!!И ние всеки ден ще ви снасями добри новини, за лошите бели расисти и н.ацисти, които тормозят бежанци и чернокожи!!!Селяни прости, как си мислете, дали ЕС и ЕК , ще ви наложат глоби или санкции, за това че се подиграхте с великите и всемогъщи корпорации, като не приехте Истанбулската конвенция!??Ще ядете тупалката селяни прости, хем боли , хем няма пари!!!Агент Даниъл Хоровиц!ЦРУ!
21
0
 
14
 
! Отговори
Провокативни новини преди 5 години
Г.о.д.и.н.и.т.е. са лошаа дума и за това е цензурирана?? Днес б не сте добре!!