След срещата с Юнкер Тръмп поглежда към Китай с мисъл за нови мита

Търговската война е на етап игра на администрациите
2 авг 2018 19:12, Екип на Bloomberg
13
След срещата с Юнкер Тръмп поглежда към Китай с мисъл за нови мита

Към момента търговската война е на етап състезание чия администрация ще установи първа, че икономиката ѝ няма да издържи. Обявените от американския президент Доналд Тръмп нови мита, които смята да наложи на Китай, в размер на 200 млрд. долара, по-скоро са натиск към азиатската държава за отваряне и либерализация на пазарите. Срещата между Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се оказа от решаващо значение за увеличението на митата. По време на тази среща Тръмп си осигури поне един безопасен фронт в търговската война, която води в толкова много посоки. Това мнение изрази Адриан Николов,  икономист от Института за пазарна икономика, в Bloomberg TV Bulgariа.

Според Николов изгледите за търговската война между САЩ и Европейския съюз (ЕС) са по-скоро оптимистични.

„Изказването на Белия дом след срещата между Тръмп и Юнкер сочи, че САЩ и ЕС останаха по-скоро традиционните съюзници. Вече има наличие на политическа декларация за отказ от мита между тях, както и заявена подкрепа от председателя на ЕК за предефинирането на Световната търговска организация“.

Николов посочи, че евентуално налагане на нови мита отново ще платят бизнесът и потребителите. Той добави, че ефектите от тарифите върху стоманата и алуминия вече се усещат частично, но ако последва и обявеното от Тръмп налагане на мита, то ще има доста по-сериозно увеличение на цените.

Според госта реакциите на Китай са резервирани и се случват с определено закъснение, поради честите противоречиви изказвания на американския президент.

„Китай реагира на случващото се като налага съответните ответни мита. Пекин обикновено не прави изказвания и не отправя политически заплахи. Вероятно и сега ще последва просто тарифен отговор, ако Тръмп изпълни заканите си“.

Николов изрази мнение, че причината за началото на търговската война е различна от обявената от Тръмп – търговския дефицит на САЩ.

„Политиките на Китай са силно рестриктивни спрямо чуждестранни компании. В страната има множество трудности за получаване на лиценз, също и при опазване на интелектуалната собственост. САЩ целят промяна на тези политики, която да доведе до отваряне на китайските пазари“.

По темата за запазените лихвени проценти от Фед гостът посочи, че към момента икономиката на САЩ се развива с много добри темпове и това прави решението логично.

„Фед по-скоро застава на позицията, че ако нещо работи, няма нужда да се поправя. Има ниска безработица в САЩ, а очакванията са и за по-висок ръст на икономика. Няма причина да се засилва монетарната политика на страната“.

Според Николов добрите темпове на ръст на американската икономика и все още слабото отражение от налагането на мита се дължат на факта, че потреблението е водещият и основен двигател там, а не износът. Повече в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Китайците повешиха много заплатите особено в големите градове, което доведе до огромно повишение на цените на имотите. Тъкмо там искат американците да се наместят. Да печатат пари и после да ги отпускат на китайците като кредити. Което още повече ще надуе цените на имотите. Китай дълго време държа кредитния си пазар затворен за тия ***. Ама това е против правилата на СТО.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците ако не крадат технологии са аблолютна нула. Западната култура и начин на мислене са непосилни за тях. В момента в който загубят западните си менижери дните им са преброени. Всеки който само копира и не саъздава нещо свое рано или късно фалира.
6
1
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Според мен тия работи няма да се случат. ЕС няма да се откаже напълно от субсидии. Ще бъде принудена да ги намали заради разходите но няма да ги спре. Има и транспортни разходи. САЩ печатат пари без покритие и за това няма как да нямат голям търговски дефицит. Просто нереално скъпо продават парите си затова е по изгодно да си купят нещо вместо да си го произведат. Така или иначе Китай повеши заплатите като така даде заявка че не ще инвестиции, а самия Китай иска да е инвеститор.
5
5
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Скоро ще лъсне съшитото с бели конци "напрежение", "търговска война" и т.н. между САЩ и ЕС. Тогава Китай ще бъде на кръстопът: или ще се отвори /предаде/ на Запада или ще се затвори и капсулира. При вторият вариант 3та СВ ни е в кърпа вързана!
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ на първо място.
3
3
 
15
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Американците силно се заблуждават, ако си мислят, че ще пуснат по пързалката другаря Си, както направиха с предателя юнкер.
2
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте писали глупости САЩ могат да си произведат абсолютно всички сами вносът съсипва аериканския производител евтините китайски стоки убиват не само САЩ, но и ЕС. САЩ нямат нужда на пазара си от евро и китайски боклyци за 1 лев като се ограничи вноса това е добре за американския производител.
1
4
 
15
 
! Отговори
ТрЪмПАТА. крава преди 5 години
Аве кравари, санкции за Русия до дупка, Китай и Европа с мита, че тея трите ако се съединят или само Русия и Китай, с говедата е свършено! Що не вземете да се плспрете, за да не ядете хурката?!!