За първи път: Мюсюлманка в Конгреса на САЩ

Бившата адвокатка Рашида Тлаиб е американска палестинка
9 авг 2018 21:45, Елка Василева
46
За първи път: Мюсюлманка в Конгреса на САЩ
Рашида Тлаиб. Снимка: БТА

Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти в САЩ, която беше арестувана преди две години за прекъсване на реч на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп, влезе вчера в историята, след като се разбра, че тя ще стане първата избрана в американския Конгрес мюсюлманка, пише Франс прес.

Тази 42-годишна бивша адвокатка спечели вътрешнопартийните избори на Демократическата партия в Мичиган. Предвид липсата на кандидат от друга партия, тя със сигурност ще влезе в Камарата на представителите след междинните избори през ноември тази година.

"Много благодаря, че направихте този невероятен момент възможен. Нямам думи. Нямам търпение да ви представлявам в Конгреса", заяви тя в Тwitter, след като спечели срещу други петима кандидати от Демократическата партия.

Рашида Тлаиб ще стане първата мюсюлманка в историята, избрана в Конгреса на САЩ. Преди 12 години в Минесота беше избран първият мюсюлманин, Кийт Елисън.

В момента в Конгреса има само още един мюсюлманин, Андре Карсън, представител на щата Индиана от 2008 г. насам.

Видимо развълнувана при обявяването на резултатите, мюсюлманката прегърна майка си, родена в село на Западния бряг, където семейството й следеше внимателно изборната нощ.

"Те бяха залепени пред телевизора. Баба ми, лелите ми и чичовците ми се събраха, за да гледат внучката си", призна тя със сълзи в очите.

Според нея избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп е прозвучало като "сигнал за тревога" за много американски жени, които никога не са се кандидатирали в такива количества за Конгреса. Повечето от тях са от лагера на Демократическата партия, след година, белязана от движението "Аз също" (#MeToo).

Тя обясни, че кандидатурата й е била мотивирана и от по-лични причини, особено затрудненията, които срещат двете й дъщери в задачата да намерят мястото си в страна, която е все по-враждебно настроена към мюсюлманите, които представляват около 1,1 на сто от населението на САЩ.

През май тя заяви пред Си Би Ес нюз, че евентуалното й избиране би изпратило "голямо послание" към САЩ като цяло: "Ние сме съставна част от обществото и като всички останали искаме в замяна да му дадем своя принос".

През януари тя ще наследи официално 89-годишния конгресмен от Демократическата партия Джон Кониърс, който беше принуден да подаде оставка поради обвинения за сексуален тормоз, след като служи в Конгреса повече от половин век.

Тлаиб е родена и израснала в Детройт. Завършила е право и е работила като адвокат, преди да влезе в Камарата на представителите на Мичиган през 2009 година.

Сали Хауъл, директорка на Центъра за арабско-американски изследвания в Университета на Мичиган-Диърборн, която познава новата конгресменка от 25 години, я описва като "твърда, компетентна, работлива и много харизматична" жена.

"Тя се интересува от хората, от общността, в която е израснала", съобщава Хауъл пред АФП. "Тя не водеше кампанията си, акцентирайки на факта, че е мюсюлманка, а на това, че е от югоизточната част на Детройт...и освен това е мюсюлманка. Но мюсюлманската общност, която се усеща охулена, категорично подкрепи кампанията й".

През август 2016 г. в Детройт тя прекъсна предизборна среща на кандидат-президента Доналд Тръмп. "Нашите деца заслужават нещо по-добро", заяви тя. Преди да бъде изведена от залата от силите на реда, тя го призова да прочете Конституцията на САЩ.

"Майка ми беше много ядосана: "Арестуваха те наживо по националната телевизия!", разказа тя пред Си Ен Ен. "Отведоха ме в участъка. Няма проблем. Беше най-американското нещо, което можех да направя".

Бившата адвокатка защитава категорично прогресивна програма, като се почне от равното заплащане на труда на мъжете и жените и се стигне до безплатно висше образование, преминавайки през общественото здравеопазване, ЛГБТ-правата, отмяната на миграционния указ на Тръмп и защитата на околната среда.

Нейният избирателен участък отдавна гласува за политическата левица, но на последните президентски избори щатът Мичиган подкрепи републиканския кандидат Доналд Тръмп - първият подобен случай от 1988 г. в този щат, сблъскващ се с упадък на индустрията.

Още три мюсюлманки, кандидатирали се в щатите Аризона, Масачузетс и Минесота, се надяват да се присъединят към Тлаиб в Конгреса след междинните избори.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
За мен има две гнусни неща-комунизъм и ислямДве неличими болести променящи психиката ,зомбиращи хората до полуда.сърдете се,разбирайте ме както искате-но е факт.Освен това-инфектираните с тия болести са склонни към кражби и убииства.Факт
26
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
СТРАННО !!! НЯМА ЛИ Я ВЕЧЕ ОРГАНИЗАЦИЯТА - " КЛЪЦ-КЛЪЦ-КЛЪЦ " ????
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много странно. Защо в една светска държава попадането на мюсулманин във властта се отбелязва не само като значимо сънитие, но и като победа?Би трябвало остане незабелязано ако държавата е светска. Би трябвало да е победа, ако се състави конгрес от атеисти само, например...
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствените които може по-късно да вкарат жена в управлението са саудитците. Но с реформите на принца сега, ако нещата запазят темпове, може прогнозите да са различни и жените там дори по-скоро да станат по-голям брой. Но пък колко ли жени имаме в българското народно събрание? Какъв процент са?
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Новина ще е , ако в мюсулманска страна изберат християнка за член на правителството"Само глyпак може да каже такова нещо. Ще ти дам пример с Иран, където има такива. Там някои религии дори имат запазени места в парламента. А в миналото в Ирак (страна която християните разбиха за кеф) управляващият Саддам Хюсеин беше от партия БААС, създадена от християни. В Ливан пък има и католици и православни в управлението. В Египет също.Струва ли си да отварям очите на ***...
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално. На територията С,Америка всички са настоящи или бивши имигранти от всякаква националност и религия. Малкото останали истински американци са в 326-те индиански резервати.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бла,бла, бла...популизъм и баналност..
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новина ще е , ако в мюсулманска страна изберат християнка за член на правителството, че пък и гейка
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократка със забрадка .Колко мило, да позная ли кой ще мрази и напада от поста си?Да спомена че догодина на Оскарите либералите ще пускат нова категория награда "популярен филм на годината" по този начин си намират оправдание да наградят "черната пантера" комиксов филм с главен герой чернокож супергерой. Въпреки погнусата им към комксовите филми ще наградят филма за да покажат фалшива либералност/ търпимост.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бившата адвокатка Рашида Тлаиб е американска палестинка"Американка или палестинка? Щото в САЩ няма двойно гражданство... : )))
17
1
 
7
 
! Отговори
Сефте преди 5 години
Не стреляйте поеврейте толкова си могат та толкова и си свирят ......
16
4
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 години
другарю шиби риби, по-полека с националната ви гордАост на българин! този конкретен случай доказва само, че в конгреса не влизат избрани, а предимно назначени кадри. също като в холивудските студия за производство на американски мечти на килограм...
15
1
 
9
 
! Отговори
Щерев преди 5 години
Да вие е Честита.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радикалният ислямист Барак Хюсеин той що не се брои дискриминиран е щото е черен от расистите в Краваристан.
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те си имаха и президент мюсюлманин доскоро. Макар че религията му беше добре замаскирана тайна , то самото му име - Барак Хюсеин Обама говори недвусмислено..
12
1
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
За първи, но не и за последен път. После ще станат повече и повече.
11
1
 
16
 
! Отговори
Име преди 5 години
"дъщеря на палестински имигранти в САЩ".относно международните отношения, трябва да се очаква, че ще защитава интересите на евреите, а не на палестина, защото евреите в сащ са я "избрали" по традиция без избори.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пази ли си бурка под леглото ?
9
0
 
10
 
! Отговори
Име преди 5 години
Предвид липсата на кандидат от друга партия, тя със сигурност ще влезе в Камарата на представителите след междинните избори през ноември тази година.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Юнал Джемилов.Кво впечетление те гони па тебе ??? Не виждаш ли, че хората са пуснали една май-муна в конгреса си - ей така за "сейра" .