За първи път: Мюсюлманка в Конгреса на САЩ

Бившата адвокатка Рашида Тлаиб е американска палестинка
9 авг 2018 21:45, Елка Василева
46
За първи път: Мюсюлманка в Конгреса на САЩ
Рашида Тлаиб. Снимка: БТА

Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти в САЩ, която беше арестувана преди две години за прекъсване на реч на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп, влезе вчера в историята, след като се разбра, че тя ще стане първата избрана в американския Конгрес мюсюлманка, пише Франс прес.

Тази 42-годишна бивша адвокатка спечели вътрешнопартийните избори на Демократическата партия в Мичиган. Предвид липсата на кандидат от друга партия, тя със сигурност ще влезе в Камарата на представителите след междинните избори през ноември тази година.

"Много благодаря, че направихте този невероятен момент възможен. Нямам думи. Нямам търпение да ви представлявам в Конгреса", заяви тя в Тwitter, след като спечели срещу други петима кандидати от Демократическата партия.

Рашида Тлаиб ще стане първата мюсюлманка в историята, избрана в Конгреса на САЩ. Преди 12 години в Минесота беше избран първият мюсюлманин, Кийт Елисън.

В момента в Конгреса има само още един мюсюлманин, Андре Карсън, представител на щата Индиана от 2008 г. насам.

Видимо развълнувана при обявяването на резултатите, мюсюлманката прегърна майка си, родена в село на Западния бряг, където семейството й следеше внимателно изборната нощ.

"Те бяха залепени пред телевизора. Баба ми, лелите ми и чичовците ми се събраха, за да гледат внучката си", призна тя със сълзи в очите.

Според нея избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп е прозвучало като "сигнал за тревога" за много американски жени, които никога не са се кандидатирали в такива количества за Конгреса. Повечето от тях са от лагера на Демократическата партия, след година, белязана от движението "Аз също" (#MeToo).

Тя обясни, че кандидатурата й е била мотивирана и от по-лични причини, особено затрудненията, които срещат двете й дъщери в задачата да намерят мястото си в страна, която е все по-враждебно настроена към мюсюлманите, които представляват около 1,1 на сто от населението на САЩ.

През май тя заяви пред Си Би Ес нюз, че евентуалното й избиране би изпратило "голямо послание" към САЩ като цяло: "Ние сме съставна част от обществото и като всички останали искаме в замяна да му дадем своя принос".

През януари тя ще наследи официално 89-годишния конгресмен от Демократическата партия Джон Кониърс, който беше принуден да подаде оставка поради обвинения за сексуален тормоз, след като служи в Конгреса повече от половин век.

Тлаиб е родена и израснала в Детройт. Завършила е право и е работила като адвокат, преди да влезе в Камарата на представителите на Мичиган през 2009 година.

Сали Хауъл, директорка на Центъра за арабско-американски изследвания в Университета на Мичиган-Диърборн, която познава новата конгресменка от 25 години, я описва като "твърда, компетентна, работлива и много харизматична" жена.

"Тя се интересува от хората, от общността, в която е израснала", съобщава Хауъл пред АФП. "Тя не водеше кампанията си, акцентирайки на факта, че е мюсюлманка, а на това, че е от югоизточната част на Детройт...и освен това е мюсюлманка. Но мюсюлманската общност, която се усеща охулена, категорично подкрепи кампанията й".

През август 2016 г. в Детройт тя прекъсна предизборна среща на кандидат-президента Доналд Тръмп. "Нашите деца заслужават нещо по-добро", заяви тя. Преди да бъде изведена от залата от силите на реда, тя го призова да прочете Конституцията на САЩ.

"Майка ми беше много ядосана: "Арестуваха те наживо по националната телевизия!", разказа тя пред Си Ен Ен. "Отведоха ме в участъка. Няма проблем. Беше най-американското нещо, което можех да направя".

Бившата адвокатка защитава категорично прогресивна програма, като се почне от равното заплащане на труда на мъжете и жените и се стигне до безплатно висше образование, преминавайки през общественото здравеопазване, ЛГБТ-правата, отмяната на миграционния указ на Тръмп и защитата на околната среда.

Нейният избирателен участък отдавна гласува за политическата левица, но на последните президентски избори щатът Мичиган подкрепи републиканския кандидат Доналд Тръмп - първият подобен случай от 1988 г. в този щат, сблъскващ се с упадък на индустрията.

Още три мюсюлманки, кандидатирали се в щатите Аризона, Масачузетс и Минесота, се надяват да се присъединят към Тлаиб в Конгреса след междинните избори.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
10
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Прави лошо впичатление обачи че не е забрадена
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и "ИД" уж беше ислямско движение ама най големият брадат се оказа еврейчето на мосад !!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Тиквун Велики преди 5 години
Хакбарата и толкоз
4
1
 
12
 
! Отговори
Старо куче преди 5 години
Айде и там се почна! На хаирлия да е!
3
1
 
18
 
! Отговори
Ай преди 5 години
Хайрлия да е. Няма само в Лондон я.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старият депутат уличен в сексуален тормоз и на негово място слагат жена, при това мюсюлманка, която твърди, че спрямо дъщерите й се проявява дискриминация, защото са мюсюлманки.Съшито с бели конци.Неми е ясно защо се акцентира върху религията? Нека всеки отделен депутат да влиза в Конгреса благодарение наличните си качества и идеите, за които ще се бори, а неговата раса и религия не би трябвало да са от значение.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакго Путин им наложи санкции краварите почнаха да cе демократизират и станаха по-сговорчиви, Путин здраво ги .. със тез санкции.