Аятолах Хаменей: Нито война, нито преговори със САЩ!

"Америка никога не остава вярна на своите обещания"
13 авг 2018 16:15, Елка Василева
97
Аятолах Хаменей: Нито война, нито преговори със САЩ!
Аятолах Али Хаменей. Снимка: архив, Reuters

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей забрани каквито и да било преки преговори със Съединените щати, предаде Ройтерс.

Той отхвърли предложението за разговори без предварителни условия, отправено миналия месец от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Забранявам воденето на каквито и да било преговори с Америка. . . Америка никога не остава вярна на своите обещания, дадени в преговори. . . просто казва празни думи. . . и никога не се отказва от целите си в преговори", заяви аятолах Хаменей, цитиран от иранската държавна телевизия.

Иранският върховен лидер отбеляза, че "представители на американските власти говорят от известно време за нас с цинизъм", предаде Франс прес.

"Освен санкциите (американците) говорят за война и преговори. Нека кажа по този повод няколко думи на народа: НЯМА ДА ИМА ВОЙНА, НИТО ПРЕГОВОРИ СЪС СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ", написа на английски в акаунта си в Тwitter аятолах Хаменей, цитиран от Франс прес.

Иранският върховен лидер каза, че САЩ "преувеличават възможността за война с Иран", предаде Ройтерс.

"Няма да има война. Ние никога не сме започвали война и (Съединените щати) няма да влязат във военна конфронтация с Иран", подчерта той.

Иранският върховен лидер направи това изявление на фона на спекулациите, че страната му може да се върне на масата за преговори, след като Съединените щати се оттеглиха от международното споразумение за иранската ядрена програма и възстановиха санкциите срещу Иран, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Иран няма да промени своята политика в Близкия изток въпреки засилващия се американски натиск да ограничи дейностите си в региона, обяви днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред катарската телевизия Ал Джазира, че "Иран няма да промени своите политики в региона заради американските санкции и заплахи".

Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) посъветва ръководството Иран да остане в споразумението от 2015 г. за ядрената си програма, предаде ДПА.

След като САЩ се оттеглиха едностранно от сделката, Европейският съюз застана на страната на Иран и политически, и икономически. Ако Иран напусне споразумението, той ще загуби тази поддръжка, каза говорителят на ИОАЕ Бехруз Камалванди.

Сделката ограничава ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на международните санкции срещу него, припомня ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Не може да не се смесва минало и настояще. Без минало няма настояще. Диалектика!!! Част от иранците са чисти ариици. Арабите са друго. Исторически арабската култура също не е раснала на гола поляна. Наследство е от древните култури. Ние българите да не сме наследници на келтите. Да ровим ли сега в българската история кого наследяваме. Стига толкова.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден САЩ ще има нужда и от Иран, и от Сирия, и от Русия и тогава няма да получат подкрепата им. И този ден приближава. Иран има ресурси и си ги пази - обяви нова високоточна балистична ракета с малък(разбирай 2000 км) обсег. Цената ще е смешна, което прави масовото и производство ключов елемент за оцеляването на Израел и американските бази в региона. Както и на американската флота. Нагнетяването на напрежение и дребнавия икономически тормоз се помни така, както тормозен ученик помни тормоза.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че ти се намираш на територията, която Аспарух е нарекъл България, не означава автоматично, че ти си Българин. По - скоро си българин. Уважението и респекта е крайъгълен камък за разбирателството.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34 Казвам го и на вас - това че днешен Иран се намира в земите на онези древни цивилизации не значи че е техен наследник. Нямат нищо общо. Престанете да месите древната история и съвременността. Та те дори не могат да се нарекат истински наследници на средновековните араби, защото онези са имали култура, наука, медицина, а тези имат само кухата си религия. Няма светско образование, никакъв културен живот изобщо има ли нормален човешки живот. Не мисля.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИвановБихте ли ми изяснили къде преди 8000 години е съществувало цивилизовано човечество някъде по света. А що се отнася до древните цивилизации в поречието на Тигър и Ефрат, те нямат нищо общо с арабите. Древните цивилизации нямат нищо общо със съвременен Иран. Днешните зороастрийци подлежат на преследване, защото не изповядват ислям. Те могат да се нарекат потомци на древните цивилизации. Вие и господин 41 сте написали големи глупости, моля, не се правете повече на историци.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Ами в случая с това не са направили нещо кой знае какво лошо.огото си писка. Пахлави си е бил много добре, светски човек със западно мислене и управлението му за света като цяло не е било проблем. А сега какво е? Власт на аятоласите. Религиозни фанатици. Какво бъдеще очаква държава с подобно управление? Аятолахът забранил Каква е тая власт, че еднолично да забранява? По същата логика може и да убива когато и когото си иска. Това съвсем не ми звучи като от края на 21 век.
44
4
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
До Анонимен 41:Аз ще Ви допълня малко. Когато близкия изток е процъфтявал преди 8000 години в западна Европа е царяла диващина. Току що са да убити и доядени последните кроманьонци. Какви домашни животни, та те са се яли един друг в условия на имбриндинг. Затова са такива из.ро.ди.
43
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Много точно си го е казал човекът, няма смисъл от преговори. Все едно да си строиш къща върху пясък.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иранците никога няма да забравят кой свали демократично избрания Мосадек през 1953 с "Операция Аякс", и инсталира шаха Пахлави начело на Иран.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никоя страна без атомно оръжие не може да счита себе си за независима. Шарл дьо Гол
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Развитието на света е от западна Европа ...Всичко останало е чапа.--------Когато в "двуречието" човешката цивилизация е процъвтявала - Шумерите, Вавилон, Египет, Мидо-Персия, в така наречената Европа хората са спали под един покрив с домашните си животни!Когато един ден САЩ престане да съществува и като държава, и като империя, Иран ще продължи да съществува с хилядолетната си култура и история.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иран на великата Нация.. от 1979г. е под санкции на САЩ и още е жив..
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава без ядрено оръжие е равно на Либия Ирак и Сирия. Големите акули винаги са изяждали малките рибки.
37
10
 
7
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 години
Днешните иранци са араби и тзигани..Пишат от 1400 години на арабица = семитския абджат от Пустинята, пишат също като семитите от дясно-на-ляво.Приличат на черни роми и африканци, и са ИСЛЯМСКИ ФАНАТИЦИ == ВЕРНИ НА АРАБИНА МОХАМЕД И НА ПЛЕМЕННИКА МУ АЛИ = защото са ШИИТИ !АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ ГИ СМАЗА ПРЕДИ 3000 ГОДИНИ...А ДНЕС ГЪРЦИЯ, ИЗРАЕЛ И САЩ ЩЕ ГИ ПРЕГАЗАТ ЗА ДВА ДЕНА ТОЧНО...ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ВРАГОВЕ НА ЗАПАДНАТА ГРЪЦКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ == ТУРЦИТЕ или арабомонголци . И те не знаят какви са .
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква роля е играла никой не знае. Тв и племена има на 3000 години още ходят боси в африка. Развитието на света е от западна Европа ...Всичко останало е чапа.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името на страната е било Персия, англичаните почват да ги наричат Иран, което идва от ария-ан, тоест арийска земя.
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иран е с най-голям процент жени висшистки в света. Персийките са едни от най-образованите жени в света.
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иран е наследник на Стара Персия, която под една или друга форма е играла важна роля в развитието на цивилизацията, от Египет до Индия.Десетки държави са възникнали и отмрели, но персите са съществували винаги. Дали са много на света. И тази криза ще мине и замине.
32
3
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Благодаря за безценното инфо!След тези суперлативи, гледай опашките пред иранското консулство от желаещите за визи - да посетят и живеят в тази чудесна страна, да се учат в тези престижни университети (топ 300 от небезизврстната шанхайска класация)
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Близо до божия народ има една голяма и много тъъпа държава. Коятоо никой не харесва .