Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца

Над 1000 жертви на сексуално посегателство и почти никакви наказания...
Обновена: 15 авг 2018 20:56 | 15 авг 2018 20:41,
188
Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца
Снимка: Pixabay

"...Оставил настрана всички свети помисли, молитви и самобичувания, замислил се за красотата и младостта на девойката, а след това седнал да размишлява как да се държи с нея и с какви средства да си послужи, та тя да не разбере, че той се стреми да получи каквото ще й поиска, подтикван от сладострастие. Затова най-напред я подпитал това-онова, убедил се, че тя още не познавала какво нещо е мъж и наистина е такава наивна, каквато изглеждала; а после намислил по какъв начин - уж че служат богу - да я склони да изпълни неговото желание." - Джовани Бокачо, "Декамерон".

Свещеник изнасилва 7-годишно момиченце в болницата. Божи служител склонил 9-годишно дете към орална любов и след това прочистил устата на момченцето със светена вода. Друго момче е било принудено да се изповяда пред свещеник, който системно го изнасилвал.

Тези деца не са част от "Декамерон". Те са част от една далеч по-зловеща и истинска история. А в нея са включени още над хиляда такива деца и 300 свещеници. Всичко това става ясно след публикуването на доклад на американските власти. Данните са за период от 70 години и обхващат шест епархии в Пенсилвания. Това е най-мащабното разследване срещу католическата църква. Обвинени са служители на църквата в системно покриване на оплаквания за насилие, сред които и архиепископа на Вашингтон.

Още по темата

Броят на насилените деца от божи служители може би е много по-голям. Голяма част от данните, обаче, са загубени с времето, а някои от жертвите отказват да търсят правата си. Към днешна дата епархиите се стремят незабавно да отнасят оплакванията до органите на реда. Очевидно е, че духовенството се стреми да въведе промяна. Въпреки това, обаче, голяма част от духовниците отказват публично да поемат отговорност.

"Свещеници са изнасилвали момчета и момичета – невръстни деца. Служителите на Бог, които носят отговорност за тях не само не са направили нищо по въпроса, а са покрили историята", пишат властите в доклада.

- Това ще е нашата малка тайна, чадо. - казал свещеникът.
- Да, отче. - кимнало детето и коленичило пред олтара. Храмът се изправил пред момиченцето с цялото си величие. Пред него се изправил и свещеникът – изпълнителят на божията воля, онзи, който трябва да опази света чист от прегрешения, но не може да опази собствените си помисли от похотта и плътското желание.

Ако е грях да пожелаеш жена, то да пожелаеш дете е престъпление. Момиченцето започнало да плаче.

- Шшшт... Не се бой, чадо мое. Бог така е пожелал. - казал отецът и бавно прокарал ръката си под роклята на детето.

Повечето случаи, обаче, са с изтекла давност. Това означава, че властите не могат да направят нищо и на престъпниците, по-точно – на противните педофили, не могат да бъдат повдигнати обвинения. Над 100 от свещениците дори вече са мъртви. Много други са пенсионирани отдавна и са освободени от духовно служение.

Властите успяват да повдигнат обвинения само на двама. Сред тях е и свещеник, признал се за виновен.

Изслушани са десетки свидетели и са разгледани близо половин милион страници, част от вътрешна документация на епархиите, включително и доклади на епископи до официални представители на Ватикана, които разкриват детайли за насилници, които да бъдат оповестени публично и да бъдат предадени на властите.

Епископите, както и други водачи на католическата църква, упорито и системно се опитвали да се предпазят от лош PR, както и финансови пречки. Заради това решението било не да се докладва на полицията, а жертвите да бъдат принудени да запазят мълчание. Обвинените духовници са били изпращани в "лечебни заведения", които да пречистят служителите на църквата и те отново да се върнат към служба.

Принудителното мълчание се разпространило и отвъд църквата – полиция и прокурори често пъти са отказвали да разследват обвинения от уважение към църковните служители или пък директно отхвърляли оплаквания.

"Ако за отглеждането на едно дете е необходим цял град, за насилието му отговорност носят всички негови граждани", - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

След публикуване на доклада във вторник архиепископите изразиха своето съжаление към жертвите. Те подчертаха, че нещата наистина са се променили и разкриха, за пръв път, списък със свещеници, обвинени в сексуално посегателство.

Сексуалният тормоз над малолетни от страна на църквата е нещо като публична тайна. Всички знаят за него, но повечето или се страхуват, или се срамуват да говорят по темата. През 2015 г. след премиерата на филмът "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм, темата за насилието в църквата е поставена на фокус.

Лентата е създадена по действителен случай и разказва историята на група журналисти от изданието "Бостън глоуб", които започват собствено разследване по сигнал, който се оказва повърхността на нещо много по-голямо. Журналистите достигат до мрачни разкрития, които показват как насилието в католическата църква е много по-голямо и по-перверзно, отколкото някой е предполагал.

"Всички казват, че това е физическо насилие. Не, то е много повече от това – това е духовно насилие. Свещениците би трябвало да са „добрите герои“ във филма." - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

За жалост, обаче, това е много далеч от истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Православната Църква нещата стоят другояче. Православието осъжда и е против извращениятаТова че ти си заблуден относно БПЦ и не виждаш покварата която цари в нея, не я прави богодостойна. Защото кой е Бог? - всичко! И небето и земята и всички земни твари включително човек. В този контекст никаква църква не ни е необходима за да уважаваме, почитаме и се молим на Господ Бог. Който си го носи в сърцето си го носи - любов, смирение, доброта, съчувствие...
132
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138Ти от къде знаеш, че нашите монаси в манастирите са ***/да/ли и гейове? Да не би да си бил там, и си видял, че да говориш така? Чул си по медията малцина отхвърлени от Църквата какофилки, баба гуси - хайде,и заради глупост и безмозъчие обяви че в цялата Православна Църква има ге/йове, но не и свестни, нормални и морални хора каквито са 99,9 порцента от състава на Православната Църква!
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138Ти от къде знаеш, че нашите монаси в манастирите са ***/да/ли и гейове? Да не би да си бил там, и си видял, че да говориш така? Чул си по медията заради малцина отхвърлени от Църквата какофилки, баба гуси - хайде,и заради глупост и безмозъчие обяви че в цялата Православна Църква има ге/йове, но не и свестни, нормални и морални хора каквито са 99,9 порцента от състава на Православната Църква!
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Parkway DriveЧовече, това което си написал се отнася за западните инославни ( католици и протестанти) , чийто католически и протестантски църкви се намират в цяла Западна Европа, Северна и Южна Америка, Австралия. А относно богатството в католическите църкви - това е друг въпрос , който няма нищо общо с хомосексуализма и ппедофилията, практикуван от не малко ( но не всички!) католически падрета. В Православната Църква нещата стоят другояче. Православието осъжда и е против извращенията
129
1
 
3
 
! Отговори
Parkway Drive преди 5 години
Проблемът с църквата е много сериозен, особено с католическата. Вокалистът на австралийците Parkway Drive обяснява в едно интервю. как църквата е на второ място по богатство в Австралия под крилото на голям консорциум и това реално прави отчетата неуправляеми по демократичен начин."I'll never see through the eyes of your lord (Никога няма да мога да видя през очите на твоя бог)/ but I have see through the eyes of a child (Но съм виждал през очите на дете)/I hope you rot (Надявам се да изгниеш)
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138И да, аз съм убеден в чистотата на Православната Църква, включително и з анашата Родна БПЦ. Тези ге/йо/ве ( които са нищожно малциство) , които спомена, не представляват Църквата , а и са отхвърлени от Самата Църква и от самите миряни
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама аз казах ли ти, че такив акато тоя са съвсем малко?Малко, от 8 монаха 6 обратни само в Тщоянският, а в Бачковският!? Браво!
126
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138" йеромонах Кирил от Троянският манастир нека ти обясни как от осем монаха, шест са пeдеpacи!" Ама аз казах ли ти, че такив акато тоя са съвсем малко? Нямат и 0.000001 процент от Цялата Църква? И защо заради този нищожен процент на сприкрити и съзнателни гейове, които исзсползват положението си за да уронват честта на Православната църква, ти си правиш погрешното заключение, че цялата Православна Православна Църква подкрепя и е за хомосексуализма?
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива, които уронват престижа на Православната Църква, независимо от положението на това лице в Самата Църква, Църквата веднага го дискредитира и наказва.Като си толкова убеден в чистотата на БПЦ, йеромонах Кирил от Троянският манастир нека ти обясни как от осем монаха, шест са пeдеpacи! И защо след като "вътрешен" човек го е признал, няма все още нагазани?Ти си с отворени очи!
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшу" Моята вяра е в красивите жени" Да,бе, твоите "жени" са прости/ту/т/ки, а в най - вече "жени" ти са мъже, преоблечени в женски дрехи и носещи женско бельо.
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Питър Пан" " нашите" го карат еднополово"Долен клеветник! Аз не съм виждал православно духовно лице да има сексуални разстройства. Познавам монаси,те са нормални и морални хора. Презвитерите (по народно му "попове") са свестни хора, имат си свои жени и деца. От години ходя в Православната Църква, нито съм видял свещеник педофил или скрит гей, защото педофили и гейове няма в Православната Църква! Това, че за жалост, има педофили при католиците, не означава, че православните отци са такива
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуГошу е бисексуален - ляга си ту с про/ститу/т/ки, ту с ге/йо/ве, ту с травестити, за съжаление, Гошу е и опасен и за самото общество, защото той е прикрит педофил
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 127" За това Православието е най - лицемерната религия. Пълна поквара цари измежду църковният и най - вече монашеският клир, пълна!" Пишеш лъжи и клевети. Нито Православието е лицемерна Вяра, нито клирът е покварен. Ако има няма и 5 души с извратени наклонности в Църквата, то Православната Църква не им дава права и привилегии. Такива, които уронват престижа на Православната Църква, независимо от положението на това лице в Самата Църква, Църквата веднага го дискредитира и наказва.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква "тайна" е това? То се знае от десетки години вече. Защо обаче не се разтурват тея дяволски гнезда?
119
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшу" Изнасилва малки момиченца и момченца."Клеветиш. Не съм виждал християнин да посяга сексуално на малолетни момиченца. " Да ви плюя на смахнатата вяра"Ти си смахнат бе...
118
9
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 130А забравих да спомена, та затова пак ще пиша - та виж си любимото християнство какво прави. Изнасилва малки момиченца и момченца. Да ви плюя на смахнатата вяра. Моята вяра е в красивите жени, вие си палете свещи на педофилите
117
5
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 130За да ми стигнеш броя на жените, ще ти трябват поне 1000 години живот, ама пак не съм много сигурен, че ще успееш :) Включвам си и платените, дето постоянно ходя при тях, както и тези по любов. И да, защитавам правото на всеки да бъде такъв, какъвто иска в сексуалната си ориентация. Тесногръди темерути като теб са били в основата на инквизицията през Средновековието. Добре че вече нямате право на глас и сте НИКОИ!
116
12
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Религия ли е, не ми я хвали, каквато и да е. Това в 21 век да вярваш, че някакъв шапшал седи на небето и не прави нищо друго, освен да гледа кой вярва и кой не вярва в него и така да го разпределя в рая или ада, трябва да си безумно прoст човек :) И защо все като някакъв дъртак го рисуват? Значи се предполага, че е остарял и спрял до там :) Бил е дете, после пораснал, накрая станал дядо, ама дядо Боже, но безсмъртен. Ами що не си остана вечен 30 годишен хубавец като Ален Делон :))))) Ха-ха-ха-ха
115
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Православието осъжда педофилията, хомосексуализма, содомията и всякакви други извращения.За това Православието е най - лицемерната религия. Пълна поквара цари измежду църковният и най - вече монашеският клир, пълна!
114
2
 
2
 
! Отговори
Баш католика преди 5 години
това е тайна само от 25 години :) преди си се бореха за правото хората