Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца

Над 1000 жертви на сексуално посегателство и почти никакви наказания...
Обновена: 15 авг 2018 20:56 | 15 авг 2018 20:41,
188
Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца
Снимка: Pixabay

"...Оставил настрана всички свети помисли, молитви и самобичувания, замислил се за красотата и младостта на девойката, а след това седнал да размишлява как да се държи с нея и с какви средства да си послужи, та тя да не разбере, че той се стреми да получи каквото ще й поиска, подтикван от сладострастие. Затова най-напред я подпитал това-онова, убедил се, че тя още не познавала какво нещо е мъж и наистина е такава наивна, каквато изглеждала; а после намислил по какъв начин - уж че служат богу - да я склони да изпълни неговото желание." - Джовани Бокачо, "Декамерон".

Свещеник изнасилва 7-годишно момиченце в болницата. Божи служител склонил 9-годишно дете към орална любов и след това прочистил устата на момченцето със светена вода. Друго момче е било принудено да се изповяда пред свещеник, който системно го изнасилвал.

Тези деца не са част от "Декамерон". Те са част от една далеч по-зловеща и истинска история. А в нея са включени още над хиляда такива деца и 300 свещеници. Всичко това става ясно след публикуването на доклад на американските власти. Данните са за период от 70 години и обхващат шест епархии в Пенсилвания. Това е най-мащабното разследване срещу католическата църква. Обвинени са служители на църквата в системно покриване на оплаквания за насилие, сред които и архиепископа на Вашингтон.

Още по темата

Броят на насилените деца от божи служители може би е много по-голям. Голяма част от данните, обаче, са загубени с времето, а някои от жертвите отказват да търсят правата си. Към днешна дата епархиите се стремят незабавно да отнасят оплакванията до органите на реда. Очевидно е, че духовенството се стреми да въведе промяна. Въпреки това, обаче, голяма част от духовниците отказват публично да поемат отговорност.

"Свещеници са изнасилвали момчета и момичета – невръстни деца. Служителите на Бог, които носят отговорност за тях не само не са направили нищо по въпроса, а са покрили историята", пишат властите в доклада.

- Това ще е нашата малка тайна, чадо. - казал свещеникът.
- Да, отче. - кимнало детето и коленичило пред олтара. Храмът се изправил пред момиченцето с цялото си величие. Пред него се изправил и свещеникът – изпълнителят на божията воля, онзи, който трябва да опази света чист от прегрешения, но не може да опази собствените си помисли от похотта и плътското желание.

Ако е грях да пожелаеш жена, то да пожелаеш дете е престъпление. Момиченцето започнало да плаче.

- Шшшт... Не се бой, чадо мое. Бог така е пожелал. - казал отецът и бавно прокарал ръката си под роклята на детето.

Повечето случаи, обаче, са с изтекла давност. Това означава, че властите не могат да направят нищо и на престъпниците, по-точно – на противните педофили, не могат да бъдат повдигнати обвинения. Над 100 от свещениците дори вече са мъртви. Много други са пенсионирани отдавна и са освободени от духовно служение.

Властите успяват да повдигнат обвинения само на двама. Сред тях е и свещеник, признал се за виновен.

Изслушани са десетки свидетели и са разгледани близо половин милион страници, част от вътрешна документация на епархиите, включително и доклади на епископи до официални представители на Ватикана, които разкриват детайли за насилници, които да бъдат оповестени публично и да бъдат предадени на властите.

Епископите, както и други водачи на католическата църква, упорито и системно се опитвали да се предпазят от лош PR, както и финансови пречки. Заради това решението било не да се докладва на полицията, а жертвите да бъдат принудени да запазят мълчание. Обвинените духовници са били изпращани в "лечебни заведения", които да пречистят служителите на църквата и те отново да се върнат към служба.

Принудителното мълчание се разпространило и отвъд църквата – полиция и прокурори често пъти са отказвали да разследват обвинения от уважение към църковните служители или пък директно отхвърляли оплаквания.

"Ако за отглеждането на едно дете е необходим цял град, за насилието му отговорност носят всички негови граждани", - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

След публикуване на доклада във вторник архиепископите изразиха своето съжаление към жертвите. Те подчертаха, че нещата наистина са се променили и разкриха, за пръв път, списък със свещеници, обвинени в сексуално посегателство.

Сексуалният тормоз над малолетни от страна на църквата е нещо като публична тайна. Всички знаят за него, но повечето или се страхуват, или се срамуват да говорят по темата. През 2015 г. след премиерата на филмът "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм, темата за насилието в църквата е поставена на фокус.

Лентата е създадена по действителен случай и разказва историята на група журналисти от изданието "Бостън глоуб", които започват собствено разследване по сигнал, който се оказва повърхността на нещо много по-голямо. Журналистите достигат до мрачни разкрития, които показват как насилието в католическата църква е много по-голямо и по-перверзно, отколкото някой е предполагал.

"Всички казват, че това е физическо насилие. Не, то е много повече от това – това е духовно насилие. Свещениците би трябвало да са „добрите герои“ във филма." - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

За жалост, обаче, това е много далеч от истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
6
 
! Отговори
Свещеният Вертеп преди 5 години
,,. ..Нека минем направо към тридесет и деветия папа Дамасий[29]. Когато този праведник бил ръкоположен, дори вярващите отказали да го признаят: толкова светла личност бил той. Тогава Дамасий нахлул заедно със своите привърженици в една римска черква и избил всички жени, деца и старци, които се намирали там...''Вярващите си взели поука и се покорили.
112
1
 
11
 
! Отговори
До 122 преди 5 години
Дори не бях и чувал за "Свещения вертеп", но прочетох малко инфо в нета. Тааа, благодаря за информацията, тъкмо нещо такова ми се четеше. Разобличаващо двуличието на попщината.
111
3
 
8
 
! Отговори
Питър Пан преди 5 години
Католическите с деца, "нашите" карат еднополово, а официално са против, Махариши и Оливър Шанти (популярни за времето си гурута) и те детелюбци. А като пиша, че религиите са булш.т ме залива вълна от свещен гняв на благочестиви люде, привърженици на някой от изброените по-горе. Говорете си с въображаемите си приятели и си вярвайте, но не занимавайте нормалните хора, антисоциали такива.
110
8
 
2
 
! Отговори
Гледай и се учи преди 5 години
Днес 15/08/2018 е денят на Света Богородица,Майката на Божият Син. Не позволявайте да отнемат вярата ви,това е последното,и единственото което ни е останало на този свят.Сиситемата ни учи да ценим парите,повече от всичко.Разбирай да бъдем изверги в името на алчноста.Всички сме чели ,,Декамерон'',а също и ,,Свещеният Вертеп'',но това не бива да ни лишава от нашата вяра в Бог.Така че новини подобни на тази,в този свещен за нас ден,за християни и мюсюлмани,не бива да ни отклоняват от правият път.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До114 Верно братле всички сте баба гуси
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези падрета хомосексуалисти и педофили заслужават само едно: тяхната католическа църква да ги анатемоса и низвергне, а държавата да ги накаже с затвор..Ето с това само съм съгласен.
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво ти пречи да го подадеш на щерка ти да го посмуче?.Пречи ми твоята щерка. Много е нахална, не го оставя, а имам само един.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се знае отдавна.
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
атеист, който намира за интересна педофилията...какво ти пречи да го подадеш на щерка ти да го посмуче?Някаква морална ценност? Или страх от наказание :)
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Просто педофилията е неизменна част от религиозните ритуали които са ми интересни."Пишеш гнусотии и лъжи. Педофилията и хомоскесуализъмт са осъдени от Християнството, а най-вече от Православното Християнство. Относо католиците, не всички католици са педофили. Тези падрета хомосексуалисти и педофили заслужават само едно: тяхната католическа църква да ги анатемоса и низвергне, а държавата да ги накаже с затвор.
103
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЩирлицАз съм спокоен, защото такива извращения няма в Православната Църква.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Владо КузовТи си атеист и прикрит хомосексуалист.
101
3
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Няма такава .."църква".
100
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не от педофилията. Просто педофилията е неизменна част от религиозните ритуали които са ми интересни.Ама ти да не се изплаши нещо? Имаш ли 18 г?
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно един атеист какво се е заинтересувал от педофилията?
98
3
 
0
 
! Отговори
Владо Кузов преди 5 години
А за тези малки които не вярват в Него може ли да се съблазняват?.Може чадо, може. Стига да не те хванат и да го пазиш в тайна.
97
0
 
4
 
! Отговори
Бъчонка преди 5 години
"склонил 9-годишно дете към орална любов и след това прочистил устата на момченцето със светена вода"о_о
96
3
 
0
 
! Отговори
Владо Кузов преди 5 години
В кои религии е разпорстранена и одбрена педофилията ихомосексуализмът : .Аз съм римокатолически мюсюлманин от японски произход и член на ПП Атака
95
2
 
4
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
ЗА ВСИЧКИ КОИТО СЕ ПИТАТ "КАК ЩЕ НАСТИГНЕМ АМЕРИКАНЦИТЕ":НАСТИГАМЕ ГИ!
94
0
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Само че по простотия.Истината.