Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца

Над 1000 жертви на сексуално посегателство и почти никакви наказания...
Обновена: 15 авг 2018 20:56 | 15 авг 2018 20:41,
188
Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца
Снимка: Pixabay

"...Оставил настрана всички свети помисли, молитви и самобичувания, замислил се за красотата и младостта на девойката, а след това седнал да размишлява как да се държи с нея и с какви средства да си послужи, та тя да не разбере, че той се стреми да получи каквото ще й поиска, подтикван от сладострастие. Затова най-напред я подпитал това-онова, убедил се, че тя още не познавала какво нещо е мъж и наистина е такава наивна, каквато изглеждала; а после намислил по какъв начин - уж че служат богу - да я склони да изпълни неговото желание." - Джовани Бокачо, "Декамерон".

Свещеник изнасилва 7-годишно момиченце в болницата. Божи служител склонил 9-годишно дете към орална любов и след това прочистил устата на момченцето със светена вода. Друго момче е било принудено да се изповяда пред свещеник, който системно го изнасилвал.

Тези деца не са част от "Декамерон". Те са част от една далеч по-зловеща и истинска история. А в нея са включени още над хиляда такива деца и 300 свещеници. Всичко това става ясно след публикуването на доклад на американските власти. Данните са за период от 70 години и обхващат шест епархии в Пенсилвания. Това е най-мащабното разследване срещу католическата църква. Обвинени са служители на църквата в системно покриване на оплаквания за насилие, сред които и архиепископа на Вашингтон.

Още по темата

Броят на насилените деца от божи служители може би е много по-голям. Голяма част от данните, обаче, са загубени с времето, а някои от жертвите отказват да търсят правата си. Към днешна дата епархиите се стремят незабавно да отнасят оплакванията до органите на реда. Очевидно е, че духовенството се стреми да въведе промяна. Въпреки това, обаче, голяма част от духовниците отказват публично да поемат отговорност.

"Свещеници са изнасилвали момчета и момичета – невръстни деца. Служителите на Бог, които носят отговорност за тях не само не са направили нищо по въпроса, а са покрили историята", пишат властите в доклада.

- Това ще е нашата малка тайна, чадо. - казал свещеникът.
- Да, отче. - кимнало детето и коленичило пред олтара. Храмът се изправил пред момиченцето с цялото си величие. Пред него се изправил и свещеникът – изпълнителят на божията воля, онзи, който трябва да опази света чист от прегрешения, но не може да опази собствените си помисли от похотта и плътското желание.

Ако е грях да пожелаеш жена, то да пожелаеш дете е престъпление. Момиченцето започнало да плаче.

- Шшшт... Не се бой, чадо мое. Бог така е пожелал. - казал отецът и бавно прокарал ръката си под роклята на детето.

Повечето случаи, обаче, са с изтекла давност. Това означава, че властите не могат да направят нищо и на престъпниците, по-точно – на противните педофили, не могат да бъдат повдигнати обвинения. Над 100 от свещениците дори вече са мъртви. Много други са пенсионирани отдавна и са освободени от духовно служение.

Властите успяват да повдигнат обвинения само на двама. Сред тях е и свещеник, признал се за виновен.

Изслушани са десетки свидетели и са разгледани близо половин милион страници, част от вътрешна документация на епархиите, включително и доклади на епископи до официални представители на Ватикана, които разкриват детайли за насилници, които да бъдат оповестени публично и да бъдат предадени на властите.

Епископите, както и други водачи на католическата църква, упорито и системно се опитвали да се предпазят от лош PR, както и финансови пречки. Заради това решението било не да се докладва на полицията, а жертвите да бъдат принудени да запазят мълчание. Обвинените духовници са били изпращани в "лечебни заведения", които да пречистят служителите на църквата и те отново да се върнат към служба.

Принудителното мълчание се разпространило и отвъд църквата – полиция и прокурори често пъти са отказвали да разследват обвинения от уважение към църковните служители или пък директно отхвърляли оплаквания.

"Ако за отглеждането на едно дете е необходим цял град, за насилието му отговорност носят всички негови граждани", - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

След публикуване на доклада във вторник архиепископите изразиха своето съжаление към жертвите. Те подчертаха, че нещата наистина са се променили и разкриха, за пръв път, списък със свещеници, обвинени в сексуално посегателство.

Сексуалният тормоз над малолетни от страна на църквата е нещо като публична тайна. Всички знаят за него, но повечето или се страхуват, или се срамуват да говорят по темата. През 2015 г. след премиерата на филмът "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм, темата за насилието в църквата е поставена на фокус.

Лентата е създадена по действителен случай и разказва историята на група журналисти от изданието "Бостън глоуб", които започват собствено разследване по сигнал, който се оказва повърхността на нещо много по-голямо. Журналистите достигат до мрачни разкрития, които показват как насилието в католическата църква е много по-голямо и по-перверзно, отколкото някой е предполагал.

"Всички казват, че това е физическо насилие. Не, то е много повече от това – това е духовно насилие. Свещениците би трябвало да са „добрите герои“ във филма." - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

За жалост, обаче, това е много далеч от истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Искат да настигнат Хамериканците. Настигаме ги, спокойноо народее!
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене,.А за тези малки които не вярват в Него може ли да се съблазняват?
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не се съди педофилията в мюсулманския свят? Щото там няма кой да ви разбе..Прав си. Там педофилите не ги съдят, направо ги убиват и овесват на кран пред всички за назидание както направиха с трима педофила оня ден в Сана. Не е да го имат като тайна.
90
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В кои религии е разпорстранена и одбрена педофилията ихомосексуализмът : - будизма ( в Япония има будистки манастири, посветени на наншоку (Мъжките цветове) и шу-до (Пътят на младите) - хомосекуалисти- исляма- педофилия и женитбва с малолетно момиченца- за съжаление и в римо-католицизма и протестанството.Само Православието осъжда педофилията, хомосексуализма, содомията и всякакви други извращения.
89
0
 
3
 
! Отговори
Марк. 9:42 преди 5 години
А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо коментираш в статия, която теб самият не те вълнува, но просто да изкажеш гнусното и злобно твое мнение? Нужно ли е въобще това на читателите?.Защо реши, че не ме вълнува?Напротив, живо се интересувам от религиозни въпроси. Колкото повече се интересувам все по убеден атеист ставам. Не може всички да сме заблудени, земята ще спре и ще се сплеска.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХахаххаха, не просвещавам никого, долен провокатор. Гледай да не се задавиш.
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не задавам въпроси, ти ги приемаш така, но въпреки това отговор нямаш. Хайде, нагърби се с богоугодното просветителска дело, просвети ни нас грешните и непросветените, кажи как човек от миналото заповядва на конкретен човек от настоящето. Ако ми дадеш смислено и логично обяснение ще се построиха за монах и ще прекарам остатъка от грешния си живот само в пост и молитви Нему.Не съскам, смея се.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Да посетиш и просветиш форума ли?"Защо коментираш в статия, която теб самият не те вълнува, но просто да изкажеш гнусното и злобно твое мнение? Нужно ли е въобще това на читателите?
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и Боржиите са се прочули доста на времето.Но защо се опитвате да съдите християнсвото със собсвената му ценностна система?!Що не се съди педофилията в мюсулманския свят? Щото там няма кой да ви разбе.
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на теб какво ти заповяда пресветата дева троеручица? Да посетиш и просветиш форума ли?
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКато не разбираш, и не искаш да знаеш - това си е твой проблем и недей да задаваш глупаив въпроси. Само недей съска, току виж не се задавиш от злобата си. По отношение на верови въпроси, подхождай с внимание и уважение, защото богохулниците не са видяли нещо добро от своите хули.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен интернет не ми трябва за да мисля логично. Нямам нужда от интернет за да знам, че е невъзможно някой от първи век да заповядва на конкретен човек в трети, освен ако въпросният човек не страда от известно на всички психично заболяване.Освен това в интернет могат да пишат Иван, Петкан, Драган и дори и ти и аз.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНужно ли е да отговарям на твоите въпроси? Имаш интернет, можеш да изследваш всичко.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грузия бива просетена в Православието от Света Равноапостолна Нина, (близка сродница на свети Георги Победоносец), която получава заповед от Самата Пречиста Божия Майка Пресвета Богородица и Дева Мария, да посети и просвети Грузинския народ в Христовата Вяра , .Интересно как света Нина която е живяла в края на 3 век и началото на четвърти е получила лично заръката от пресветата Богородица и дева която е живяла през първи век. По божествения факс сигурно са и спуснали заповедта да просвещава
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго нещо си е да съществуваш безмисленно за единствен - последен път.Да се поддадеш ли на природните нагони или да я караш по наклоните на разума ти.Много неяснотии и мръсутии, ама като му свикнеш ставаш като наркоман на метадон.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго нещо си е да съществуваш безмисленно за единствен - последен път.Да се поддадеш ли на природните нагони или да я караш по наклоните на разума ти.Много неяснотии и мръсутии, ама като му свикнеш ставаш като наркоман на метадон.
76
2
 
8
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 5 години
ОТ АТЕИЗМА ПО ХУБАВО НЯМА...
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е стъпвал и проповядвал свети апостол Андрей Първозвани..Андрей Първозвани не е стъпвал по на север от Грузия. Каква Русия?
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ато както е тръгнало в САЩ за 2-ри път ще разпнат Исус Христос.