Осъдени – третирани като животни! Работа за без пари

В САЩ надигнаха глас и искат край на робството в затворите
28
Осъдени – третирани като животни! Работа за без пари
Снимка: Reuters, архив

Протестно движение започна вчера в американските затвори и се очаква да продължи до 9 септември. То е по призив на асоциации, борещи се за подобряване на условията на живот на затворниците и за "край на робството в затворите", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Затворниците са наясно, че са третирани като животни. Американските затвори са военни зони. Това за някои от нас е като да сме все едно умрели. Какво имаме да губим?", се казва в изявление на асоциация на задържаните, нарекла се "Защитниците на затворниците говорят", която е в основата на протестното движение.

Подкрепяна от много асоциации на правозащитници, групата състави списък с десет искания, сред които незабавно подобряване на условията на задържане, право на гласуване за всички задържани или край на робството в затвора.

Много затворници са принудени да работят в затвора - да готвят, да чистят, да косят морави и др - за смешни заплати.

Тринадесетата поправка на конституцията на САЩ премахна робството с едно изключение "като наказание за престъпление, за което страната е била подобаващо осъдена".

Задържаните сега са призовани в цялата страна да спрат работа, да започнат гладни стачки и да участват в мирни седящи протести. Протестното движение е подкрепяно от влиятелната асоциация за защита на гражданските права Американски съюз за граждански свободи. Тя призовава затворническата администрация да не отвръща на протестното движение с наказания. Организацията смята, че организаторите на протеста са храбри хора, привличащи вниманието върху политиката на масово вкарване в затворите в САЩ и посочва, че тези хора заслужават възхищение.

В САЩ има 2,2 милиона души зад решетките според данни на министерството на правосъдието от края на 2016 г. Датата за началото на протеста не е случайна.

На 21 август се отбелязва 47-ата годишнина от смъртта на активиста от организацията за граждански права Черните пантери Джордж Джаксън, убит от надзирател в затвора Атика, където на 9 септември 1971 г. бе избухнал исторически бунт, потушен сурово четири дни по-късно.

През 2016 г. отново имаше протест в няколко американски затвора и някои от участниците в него бяха поставени в изолатор след "размирици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
85578744 преди 5 години
Аз работих при двама работодатели, които бавеха заплатите по 6 месеца. Аз още имам да взимам от единия заплати от 2016г.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 от 7Статистиката ти е съмнителна,освен това в САЩ много по лесно човек може да попадне в затвора в сравнение с Норвегия,и затова щатите постоянно са критикувани!Ако в Норвегия населението е от 40% латиноамериканци и н.егри с право ,да носят оръжие,то едва ли присъдите им ще са леки и затворите като хотели!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До номер 7, във щатите до три години се връщат повече от 65% обратно по затворите , а в Норвегия където е като хотел се връщат по-малко от 15%......
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хем престъпници, хем не искат поне с нещо малко да помогнат на обществото,което ги издържа изцяло с данъците и работата си.Значи нормалните хора са длъжни да работят и да ги издържат, а те се оплакват,че работели ,а дори им се плаща. Не трябва да им се плаща даже, трябва да работят за собствената си издръжка.Цяла България работи като тях, за без пари и никой не се оплаква.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
pa v BG zatvornik da si da dooidat tuk
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.е аз макар и на вън, се чувствам по зле от в затвор в USA. Работя за без пари, няма къде да спя, храната е за каквото ми стигне и на никой не му пука за това!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Това, че някои затворници, като Митьо Очите, живеят в затвора като богопомазани, не значи, че останалите са толерирани по същия начин.Много хвалите затворническия живот- що не влезете сами там, като им завиждате на правата, условията на живот, храната, свободата... ?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуЗа заплатите на свободните българи се обърни към управляващите и синдикатите в Бг!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БПФКато е толкова прекрасно в затвора, защо не влезеш да си живуркаш там като на хотел?Малко ли е, че са изолирани от семейството и близките си, далеч от дома, затворени с години зад стени? И с тях се гаврят други затворници и надзиратели, и кой ли не?Вземи се прегледай при специалист!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2.2млн затворника (роби ) това си е чист бизнес.За това им трябват невинни като нашия Желяз да си ги пълнят
9
0
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"Много затворници са принудени да работят в затвора - да готвят, да чистят, да косят морави и др - за смешни заплати."---Ама като сте казали "А", кажете и "Б". Напишете точно на колко възлизат тези "смешни" заплати, да ги сравним с нашите, на свободните българи :))))))
8
1
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Осъдени третирани като животни! Работа за без пари - В САЩ ОБИЧАТ ЛИЦЕМЕРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗатворникаПрав си пич. Коментиращите дори не осъзнават колко малко е нужно за да се озовеш в пандиза.
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затворите за това са затвори за да се отличава живота отцивилизацията,и като с по-строг и мизерен режим действат превантивно за хората които биха кривнали от правия път!Ако се превърнат в хотели и добре платена работа ,всичката *** ще вземе да нарушава закона.В Западна Европа това не искат да разберат ,че даже и присъдите им са леки, за убийство най-много 20 г. на хотел!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се наложат санкции на САЩ! Да се забрани на Тръмп иблизки на него бизнесмени да пътуват до Европа! Веднага! Има ли европейска демократична общност?
4
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 5 години
Да кандидатстват да лежат в нашите затвори. Работиш и излизаш много по-рано от пандиза. Освен това може да си избягаш през главния портал когато ти скимне !
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоеа няма как да се случи в България. Щом дори убийци и изнсилвачи излизат за добро поведение след 3 години значи при нас толерастията е победила вече!
2
3
 
23
 
! Отговори
Затворника преди 5 години
Знаете ли, изпитвам неописуемо удоволствие, когато някой подобен дудньо като коментиралите вземе, че осъзнае, че "влизането в затвор" понякога е просто за това, че съдбата е била в особено гадно настроение. Частица от секундата ви дели драги от това да станете "животни". Пък вие си настоявайте колко добри хора сте. Абе, честно, все пак не ви го пожелавам.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безобразие! Как може да се отнасят така с хората! Трябва да направят както у нас, да излизат и влизат, когато си поискат, да си внасят разни неща, като пистолети, ножове, психотропни, момиченца, момченца, и др вещи за облегчаване тежкия живот в затворите!