Импийчмънт на Тръмп? Пръските на скандалите достигат краката му

Британските вестници: Електоратът му склонен да му прости
23 авг 2018 19:12, Елка Василева
63
Импийчмънт на Тръмп? Пръските на скандалите достигат краката му
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Нарастващите проблеми на американския президент Доналд Тръмп с правосъдието са централна външнополитическа тема на днешния британски печат. След като бившият шеф на неговата предизборна кампания Пол Манафорт бе признат за виновен от съда по няколко сериозни обвинения (вярно, те не са пряко свързани със самия Тръмп), а бившият му адвокат Майкъл Коен сам се призна за виновен, че е плащал на интимни партньорки на президента с негови пари, за да мълчат за похожденията му, вестниците нарекоха вторник "ужасния ден" за президента.

Всички вече отбелязват, че перспективата за импийчмънт на Тръмп добива все по-реални очертания и започват да нищят тънкостите на тази сложна юридическа процедура.

Според лондонския "Файненшъл таймс" обаче бъдещето на Тръмп ще бъде решено от политиката, а не в съда. Малцина очакват специалния прокурор Робърт Мълър да прибегне до конституционен прецедент и директно да обвини Тръмп, а смятат, че той ще стяга постепенно обръча срещу него чрез обвинения срещу настоящи и бивши хора от неговия екип.

Още по темата

Дори и нормалната процедура за импийчмънт чрез Конгреса също е повече политическа, отколкото юридическа, посочва вестникът. За целта в долната камара е необходимо обикновено мнозинство за задвижване на процеса. Ако демократите спечелят мнозинство на междинните избори през ноември и обърнат съотношението (сега републиканците са мнозинство там), това може да се случи.

После обаче делото отива в Сената, който единствено има правото да съди президента. А за да го осъди и да го отстрани от власт, и то по много сериозно обвинение от типа на държавна измяна, са необходими две трети от гласовете на 100-те сенатори. Това обаче е много малко вероятно в сегашната ситуация, отбелязва всекидневникът.

Това означава, че Тръмп може да бъде свален единствено от "съда на общественото мнение", а този момент ще дойде на следващите президентски избори през 2020 г.

След като изрежда фактори, които са за и против Тръмп, "Файненшъл таймс" стига до извода, че президентът систематично изпълнява обещанията, които е дал на онези, които гласуваха за него. И докато той все още може да се хвали в Тwitter с постигнатото от него по въпроси като търговията и имиграцията, електоралната му база изглежда склонна да му прости много други прегрешения.

До подобен извод стига и друг британски електронен всекидневник - "Индипендънт". Според него пръските на скандалите вече достигат краката на президента и междинните избори за Конгрес явно ще се превърнат в референдум за неговия импийчмънт. Вестникът също се спира на простата аритметика на евентуалните изборни резултати, и прави заключението, че съотношението на силите в Сената, където републиканците и сега имат мнозинство, едва ли ще бъде променено, защото от 35-те места в 100-членния Сенат, които се оспорват в изборите, 26 така или иначе са на настоящи демократи, така че промяна на съотношението там е практически невъзможна, за да се стигне до мнозинство от две трети срещу Тръмп.

Дори самата перспектива за импийчмънт, ако демократите спечелят мнозинство в Камарата (чийто състав през ноември ще бъде обновен изцяло), прави изборните резултати още по-непредсказуеми, отбелязва "Индипендънт". За разлика от Ричард Никсън, който бе свален като президент чрез подобна процедура през 1974 г., Тръмп има като солиден актив зад гърба си стабилно развиваща се икономика и изпълнява предизборните си обещания, поставяйки "Америка на първо място" (колкото и подвеждащи да са тези обещания). Не е невероятно той и републиканците, които му остават лоялни, да се доберат до един по-добър резултат от очаквания. А и самата заплаха от импийчмънт може да мобилизира електоралната база на Тръмп, пише вестникът.

А Тръмп сам действа активно за такава мобилизация с непрекъснатите си срещи и речи пред избиратели, с всекидневните си хвалби в Тwitter. Така че той дори може да спечели от размахването на плашилото "импийчмънт".

Следователно времето играе за него. Ако той успее да спечели втори мандат на изборите през 2020 г., макар и с бремето на импийчмънт, надвиснало над него, то рисковете той да бъде съдебно обвинен ще станат съвсем минимални. А дори и да се стигне дотам, вицепрезидентът Майк Пенс, или който и друг да наследи Тръмп в Белия дом, няма да има (политически) проблем приемникът му да го помилва, заключава "Индипендънт", цитиран от БТА.

До подобни изводи за политическото бъдеще на Тръмп стига и "Дейли телеграф", като отбелязва, че поддръжниците на президента остават все така силно лоялни към него, защото той прави точно това, което им е обещал. Затова междинните избори през ноември ще бъдат "съдник" за неговото президентство.

За Тръмп има два ключови въпроса. Какво ще успее да изрови разследването на специалния прокурор Мълър за евентуално сътрудничество на екипа на президента с Русия, защото това е сериозното обвинение, което може да доведе до импийчмънт? И как ще реагира самата Републиканска партия на сегашните политически бури? Партията стана партия на Тръмп. Белият дом внимателно ще следи дали влиятелни личности в нея няма да започнат да се дистанцират от него.

Една жертва от досегашното президентство на Тръмп е истината. Вестниците пишат за неговите лъжи и подвеждащи изявления. Анкетите сочат, че избирателите трудно се ориентират кое е "фалшива новина" и кое не е. Има много поддръжници на Тръмп, които гледат на сегашната криза като на част от заговора срещу него, и че "голямата държава" се опитва чрез заговори да подкопае неговото президентство.

Тук има и по-голям залог. Какво ще стане, ако все пак се стигне до импийчмънт на Тръмп, когато половината от американците го подкрепят? Така президентството на Тръмп се превръща в тест за демокрацията и институциите на Америка, заключава "Дейли телеграф".
 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
3
 
! Отговори
@ преди 5 месеца
Тръмп е милиардер, направил е финансовото си състояние сам. Не го е наследил, не го е направил и с "усвояване" на евро фондове, държавни поръчки или търговия с оръжие.
И за такъв човек ми казват че бил глупав, че бил клоун?
Имал връзки с жени! Леле, каква новина.
Дали им пари за да си гарантира тяхната дискретност. Кое е незаконното тук?
Ако беше обратен никой нямаше да го закача за връзките му защото "това е навлизане в личното пространство".
Много откачено общество.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САУ.АРАБИЯ НАЙ(ЦИВИЛИЗОВАНАТА) И НАЙ(ДЕМОКРАТИЧНА) ДЪРЖАВА ЗАТОВА КАТО ТАКАВА СА Е СТРАТЕГИЧЕСКИЯ СЪЮЗНИК НА САЩ И ИЗРАЕЛ В РЕГИОНА.....ТОВА ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ ТРИТЕ СТРАНИ ДОКАЗВА ОНАЗИ БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА ,ЧЕ КРАСТАВИТЕ МАГАРЕТА ПРЕЗ ДЕВЕТ БАИРА СЕ НАДУШВАТ
50
5
 
5
 
! Отговори
Футуролог преди 5 месеца
Тръмп е милиардер антикомунист назначен от империалиста Путин

Третата Световна Ядрена Война обаче е близо и виновника е Швейцария

Та ако чичо Доналд си спретне ядрен сакатлък първите бомби заради спреведливоста трябва да бъдат хвърлени над "неутрална" Швейцария

Швейцарските банкери са финансирали цялата болшевишка революция на Ленин

А век по късно години по-късно обречения изначално проект ЦЕРН рожба на психично болен западен ум ще стане причина за избухването Трета Световна Ядрена Война
49
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма за какво да го отстранят, справя се повече от добре. Но ако нямаше скандали, нямаше да има какво да анализират главите в медиите, нали така?
48
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пръските стигат до краката Мюлър само.

Тръм ще ги смаже, и ги е почнал вече
47
9
 
1
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 5 месеца
Всъщност Доналд Тръмп постигна някакъв приличен световен мир на гърба на семейство Клинтън

Доналд Тръмп веднага след изборите каза че е имало руска намеса

Нищо чудно планираният "Господин за един ден" да спечели и втори президентски мандат

И това е така защото всички мюсюлмани по света презират и в червата цялото семейство Клинтън и ги смятат за по-лоши и от Луцифер и Сатаната и това нещо не може да бъде промененено от никакви умилкващи се около тях евреиски с"оросоидни демократи и прочие
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тръмп ще се превърне в легенда след 50-100г.
45
18
 
3
 
! Отговори
Хаху хихи преди 5 месеца
Кой се е захванал с Ердоган все е губил. Какво стана с Меркел едвам крета. Ердоган ще натика и Тръмп в миша дупка.
44
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тръмп е играл гол казачок с руски пpocтитутки! На тях Пyтя им плаща да мълчат!
43
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тръмп е пич та дрънка.Който може да прави пари може всичко.А той може да прави много
пари. Дишайте му праха мизерабъли.
42
7
 
5
 
! Отговори
Футуролог-финал преди 5 месеца
А да си спомним за Либия

Първо при публичния линч на Муамар Кадафи неговия сатанински държавен секретар се смееше с думите:"Дойдох,видях,той умря"

След това и"зродите от ИДИЛ се подиграваха на НОБЕЛИСТА??? Обама че могат да си купят за робини колкото си искат негърки като Мишел Обама че даже и далеч по-хубави от нея

И накрая пролетта на Обама в Либия завърши с това че мюсюлманите там поголовно почнаха да взимат негърки и *** за роби

Това Ви е нобелиста Обама възродил робовладелския строй
41
11
 
8
 
! Отговори
Футуролог преди 5 месеца
Тръмп трябваше да е "Господин за един ден" а най-вероятно ще спечели втори мандат като Президент на САЩ

За това обвинявайте семейство Клинтън и Хилъри дето се кикотеше с фразата:"Дойдох,видях,той умря"

Хилъри използва и много сатанизми в разговорната си реч и прочие

Та заради това Тръмп не управлява само един ден

Барак Обама потопи целият свят в кръв и за това също са виновни семейство Клинтън

В САЩ не са ли разбрали че Хилъри е вещица презирана по-целият свят

Демократите на САЩ са грешка
40
10
 
7
 
! Отговори
Футуролог преди 5 месеца
А защо Доналд Тръмп управлява толкова дълго?

А защо при Доналд Тръмп има някакъв приличен СВЕТОВЕН МИР?

Защото абсолютно ЦЕЛИЯТ СВЯТ ПРЕЗИРА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО КЛИНТЪН?

Демократическата партия на САЩ изпусна шанса си да изгони цялото свое ръководство и да започне начисто

След Тръмп ще дойде друг републиканец като Макейн или Арнолд Шварценегер дори ако му разрешат

Клинтънови от алчност унищожиха Демократическата си партия за десетилетие напред

А Тръмп можеше да управлява само един де
39
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предполага се, че и руснаците държат Тръмп с някакъв компромат от посещението му в Москва през 2013. Сега вече стана ясно, че тръмп е прибягвал до услугите на платените тела, много вероятно е в Москва да е бил записан при подобни "сеанси".
38
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тръмп е позор не само за Америка, но и за целия цивилизован свят. Не съм вярвал, че такъв палячо може да се настани в Белия дом.
37
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Американците са най-големият добитък, с който съм общувал където и да е по-света. През 80'те години като младеж Америка и американците ми бяха идолът, но след като прекарах много години по х'ам'риканско днес уверно твърдя, ей боже! - никъде другаде не можеш да видиш такава сбирщина от мозъчно промити същества, като в Америка!
Самият факт, че част от тях гласуваха за този крайно егоистичен мегаломаниак е доказаталство за това.
36
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Защо никой не обсъжда положението в Детройт"

Положението в Детройт е заради ей такива "играчи" като Тръмпака.
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Следете много внимателно троловете от "Позитано" и техните писания под подобни статии. Това е безпрецедентно: русокомунистически трол да защитава американски президент, при това републиканец. Вижте това и го запомнете! Това са опорните точки на "Позитано" към момента.
ОТ ТОВА ПО-ДОБРО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОПЛАТА ВРЪЗКА ТРЪМП-ПУТИН НЯМА!
34
4
 
5
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 месеца
На Тръмп електоратът може и да прости,но ще прости ли на противниците му!?Не разбирам противниците на Тръмп,вкопчили са се в някакви съмнителни и имагинерни тези като напр.намесата на руските хакери в изборите!?А реалните неща американците ги виждат в градове като Детройт напр.!Защо никой не обсъжда положението в Детройт,та това беше един от най-важните американски градове!?Има и друго,което не се пише-Манафорт е от така наречените оператори на ЦРУ.Ако той се разприказва ...не ми се мисли ...!?
33
3
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...ha ha te " britanskite vestnitsi " ...sa kato SNN....!!! koi gi chete ?!??...Tramp im kaza ,che sa " real " news !!!