Тя е млада, умна, блестяща и може да превземе Белия дом!

Александрия Окасио-Кортес е новата звезда на демократите
23 авг 2018 20:49, Елка Василева
126
Тя е млада, умна, блестяща и може да превземе Белия дом!
Александрия Окасио-Кортес. Снимка: архив, Reuters

Тя е истинска звезда: красива, умна, борбена. 28-годишната Александрия Окасио-Кортес е новата политическа звезда на демократите в САЩ. Предричат ѝ блестящо бъдеще. Тя е жената, която би могла да превземе и Белия дом, пише Дойче веле.

Хиляди възторжени млади привърженици се събират да я приветстват навсякъде, където тя се появи, за да държи реч – в Бронкс, където е родена, в Канзас, Мичиган или на което и да е друго място в САЩ. Окасио-Кортес пълни залите - и сърцата на хората.

Тя е истинска звезда: красива, умна, борбена и с доста впечатляваща биография. Израснала е в работническо семейство в един от най-бедните квартали на Ню Йорк. Семейството ѝ произхожда от Пуерто Рико, но родителите ѝ я изпращат в училище, в което се учат предимно бели деца. По-късно следва икономика в Бостън и работи, за да финансира следването си. На 22 години създава издателство, а на 28 – само преди месец – побеждава на предварителните избори и то не кого да е, а местния титан на демократите Джо Кроули.

Той е двойно по-възрастен от нея, многократно по-богат и доскоро бе считан за сигурен бъдещ говорител на Камарата на представителите. Окасио-Кортес подчертава, че победата ѝ не е само неин личен успех. "Ние сме колектив, това е цяло движение", казва тя. Себе си определя като демократична социалистка. Участвала е активно в предизборната борба на кандидат-президента Бърни Сандърс.

"Всеки има право на достоен живот"

"Няма да спрем да се борим, докато всеки отделен човек не започне да разполага поне с един екзистенцминимум, осигуряващ му правото на достоен живот“, казва тя.

Александрия Окасио-Кортес се бори за по-високи заплати, здравни осигуровки за всички американци и свободен достъп до образование - без студентски такси. Тя обича да казва, че „в едно модерно, морално и богато общество никой не би трябвало да бъде прекалено беден“. Овациите, които събира с тези думи, са експлозивни.

А републиканците още отсега ги побиват тръпки от тези аплодисменти: "Погледнете го това момиченце, Окасио-Кортес, или както ѝ беше там името. Ами то си живее в някакъв собствен свят. Това е социализъм, опакован в непочтителност", казва републиканецът Рон Де Сантис. Също като него повечето републиканци се страхуват от думата социализъм като дявол от тамян. Някои от тях вече сравняват новата звезда на Демократическата партия с президента на Венецуела Мадуро, когото наричат социалистически диктатор.

"За морални и правилни неща – пари няма, за войни – има"

Има обаче и демократи, които се страхуват от евентуалния ляв завой на Демократическата партия. Бившият сенатор Джо Либерман, който сега е независим, казва: "Ако победата на госпожа Окасио-Кортес в Бронкс и Куинс определя бъдещата посока на Демократическата партия, можем да смятаме, че вече сме изгубили следващите избори".

Младежите на възраст между 20 и 30 години гледат на нещата другояче. Те смятат Александрия Окасио-Кортес за една от тях и за носител на надеждата, че е възможно да се следва политика на морала и на справедливостта. А тя самата казва: "Винаги, когато става дума да се реализират някакви неща, които са морални и справедливи за обществото, се оказва, че за това няма пари. Но когато въпросът е в това да се прокарат данъчни облекчения за милионери или пък да се гласуват разходи за някакви безкрайни войни, тогава винаги се намират пари“.

28-годишната демократка може скоро да стане най-младият член на Камарата на представителите в цялата досегашна история на САЩ. Поне в едно отношение всички представители на нейната партия споделят мнението ѝ: "На междинните избори през ноември трябва на всяка цена да спечелим отново мнозинство в Камарата на представителите", заявява тя.

Най-рано през 2024

След като САЩ вече бяха управлявани от президент - афроамериканец, може би е дошло и времето, когато в Белия дом ще влезе първата латиноамериканка от Бронкс. Много млади американци във всеки случай отдавна си мечтаят за подобно нещо.

Сегашният президент Доналд Тръмп обаче няма защо да се страхува от младата представителка на Демократическата партия. Александрия Окасио-Кортес може да се кандидатира за президентския пост най-рано през 2024 година – след като е навършила поне 35 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е за израел може и да превземе белият дом иначе са мечти.
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха -- дойче веле ,не си спомням да съм челнещо от този източник ида съм сметнал че е нещокоето си струва да се чете .
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая да не е от партия Да, Америка :D
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после комунизъма ще победи в сащ <3
101
0
 
7
 
! Отговори
edin преди 5 години
Не беше ли тази дето успя да отсвири съперника си след като му спретнаха скандалче за неприлично поведение? Тактиката е ясна. Ако имаш насреща мъж, намираш някоя кифла да пусне в социалните мрежи инфо, че преди 3-4 десетилетия тоз я е пипнал по коляното и с него е свършено. Не се плашете - скоро и в БГ :-)
100
0
 
6
 
! Отговори
Бончо преди 5 години
До 104Като гледам това са все роднини на президенти или обвързани с тях по някакъв друг признак.
99
0
 
10
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 години
Според мен тези лица имат шанс да станат президенти:Майк Пенс-вице на ТръмпДжо Байдън-вице на ОбамаМайкъл Авенати-адвокат на порноактриса спала с ТръмпДуейн Джонсън-Скалата, който е актьор и кечистДжордж Прескот Буш-внук на Буш-старши и племенник на Буш-младши. Син на Джеб Буш.Джоузеф Патрик Кенеди-Трети-внук на Робърт КенедиИванка Тръмп-дъщеря на Тръмп
98
0
 
7
 
! Отговори
Щиглец преди 5 години
До 100Но жена-президент приела юдаизма има и то огромен шанс. Тоест Иванка Тръмп.
97
0
 
9
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 години
Тази няма шанс. Демократите ще се разцепят на две партии в бъдещето: На Либерална Капиталистическа и на Социалистическа Лейбъристка.
96
3
 
10
 
! Отговори
До 99 преди 5 години
Къде видя комплекси за малоценност? Обективната истина е че ролята на жената е да ражда и отглежда деца, да се грижи за семейния уют, а това е най-отговорната и важна задача за човечеството, колкото и феминистките като теб да го отричат. Жените нямат място в политиката, в бизнеса и т.н., това са някакви смехотворни и жалки опити, да се правите на мъже. Как е възможно индивид който иска и се държи като мъж, да се нарича жена? Защо трябва да толерираме и стимулираме такова сбъркано поведение?
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена социалист президент на САЩ? Никакъв шанс!
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 96Това мъжките комплекси за малоценност са голяма работа...
93
1
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТРЪМП ЩЕ ИЗКАРА ВТОРИ МАНДАТ; ИМА ПОДКРЕПАТА НА ОРЪЖЕЙНОТО ЛОБИ И СИ ИЗПЪЛНЯВА ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ.....
92
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Това е добре. Тръмп може да изкара втори мандат.
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жени-водач е много лоша идея, жените са майки и домакини, не политици, да не говорим за президенти, предпиемачи и т.н.
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkА червените сте все дърти, глупави и за нищо не ставате.
89
7
 
2
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Шопа. Те млади, умни и красиви са само сор-Соидите.
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШопаНема такова животно :млад умен и красив СОЦИАЛИСТ.-няма в т.н. бсп, защото е олигархична партия, иначе защо да няма?
87
4
 
7
 
! Отговори
Валентина преди 5 години
Американската икономика е във ФАЛИТ!!!Тя нито може да обслужва свите дългове, нито да ги плаща!!! Основната причина е в колосалния дълг на америка, които продължава да расте!!! Прословутото глобалиэиране иэигра на човечеството и преди всичко на своите инциатори САЩ и ЕС най лошата сега!!! Фактите са налице, съвършено нереална картина на друга реалност!!! Едно е сигурно, эапаэването на сегашната финансова система е невъэможно!!!
86
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Ddd. Именно тези, които я плюят, искат това - всичко да им е безплатно и да не работят. Определено мисля, че идеите не включват това да не работят хората и да получават всичко безплатно, това е интерпретация на някои, на които така им отърва, или както се казва четат като дявола евангелието.