Джон Маккейн - войник и сенатор, американец и атлантик

Политически лидери изразиха съболезнования за смъртта на известния политик
Обновена: 26 авг 2018 19:26 | 26 авг 2018 19:19, Красимир Ангелов
587

Снимка: Reuters

Световни лидери изразиха съболезнования по повод кончината на американския сенатор и бивш кандидат за президент Джон Маккейн.

Германският канцлер Ангела Меркел бе една от първите, изразила съболезнования, съобщи пресслужбата на германското правителство, цитирана от ТАСС.

Още по темата
Меркел определи Маккейн като неуморим боец за силен трансатлантически съюз. "Джон Маккейн се ръководеше от ясното убеждение, че смисълът на всяка политическа работа е да служи на свободата, демокрацията и нормите на правовата държава. Смъртта му е загуба за всички, които споделят тези убеждения", посочва Меркел.

Изразявайки съболезнования към близките на Маккейн, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че той е бил силен привърженик на Алианса.

"Джон Маккейн - войник и сенатор, американец и атлантик. Ще бъде запомнен както в Европа, така и в Северна Америка със смелостта и характера си, а също така и като силен привърженик на НАТО", отбелязва Столтенберг.

Френският президент Еманюел Макрон определя Маккейн като "истински американски герой", съобщи Ройтерс. "Той посвети целия си живот на страната си. Неговият глас ще липсва", посочи Макрон.

"Джон Маккейн бе велик държавник, който въплъщаваше идеята за безкористна служба. За мен бе чест да го наричам приятел на Великобритания. Най-дълбоките ми съболезнования на семейството му и американския народ", отбеляза британският премиер Тереза Мей.

Нейният израелски колега Бенямин Нетаняху каза, че за страната му Маккейн е велик американски патриот и поддръжник на Израел. Нетаняху заяви, че е дълбоко опечален от загубата на Маккейн и винаги ще цени приятелството му.

Маккейн често посещаваше Израел и го подкрепяше в Сената, като силно се противопоставяше на ядрените амбиции на Иран.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., почина вчера на 81 години. Ден преди това семейството му разпространи съобщение, че сенаторът е взел решение да прекрати лечението на агресивна форма на мозъчен тумор.

Американският президент Доналд Тръмп не планира да присъства на погребението на Маккейн, предаде ТАСС, като се позова на в. "Ню Йорк таймс".

Според американското издание, което цитира запознати източници от Републиканската партия, бившите президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама са изразили желание да присъстват на погребението на американския сенато. По предварителен план се предвижда правителството на Тръмп да бъде представлявано на траурната церемония от вицепрезидента Майк Пенс.

"Ню Йорк таймс" съобщи по-рано, че Маккейн ще бъде погребан в град Анаполис, щата Мериленд, но засега не е определено кога. Ветеранът на американската политика ще получи държавни почести: ковчегът с тялото му ще бъде поставен за поклонение в централната ротонда на Капитолия, а възпоменателната служба ще се състои в катедралата на Вашингтон.

След това до погребението ковчегът ще бъде поставен в сградата на законодателното събрание на Аризона - щата, който Маккейн представляваше в Конгреса 35 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
466
1
 
5
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Сбогом на Макейн!Няма да ни липсва!!!Да се надяваме,че там горе,ще му отдадат заслужените му почести !
465
0
 
7
 
! Отговори
Mazeltov преди 5 години
....:OOOНа мой взгляд Маккейн достоин ордена "За заслуги перед Отечеством" -Если бы не его обещание Саакашвили вмешаться в войну, то Осетия и Абхазия до сих пор были бы грузинскими.-Если бы не его пляски на Майдане, то Крым до сих пор был бы украинским.-Если бы не его "антироссийские" санкции, то олигархи до сих пор бы вывозили бабло в США бочками.-Если бы не его поддержка ИГИЛ, то сейчас на Ближнем Востоке не было бы
464
1
 
8
 
! Отговори
21внк преди 5 години
Ясно кой финансира Днес,откъде идват парите -там зад океана.
463
1
 
13
 
! Отговори
seira преди 5 години
В ОЧИТЕ НА НЕ МАЛКО ХОРА ПО СВЕТА МАККЕЙН Е ЕДИН "МАСОВ УБИЕЦ"!
462
2
 
15
 
! Отговори
пенко преди 5 години
ПИШУРКИТЕ ПИШАТ : " ГЕРОЙ ОТ ВИЕТНАМ " МАК,КЕЙН !!! КАКЪВ ГЕРОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДИН УБИЕЦ -АМЕРИКАНЕЦ ВЪВ ВИЕТНАМ !!! ВЪПРОС :" ХВЪРЛЯЛ ЛИ Е ***-ГЕРОЯ ПИЛОТ ВЪРХУ НАСЕЛЕНИ МЕСТА И ДЕЦА - ПОД СВУЦИТЕ НА ВАГНЕРАВА МУЗИКА !!! МОЖЕБИ ГЕРОЙСКИ Е РАЗПРЪСКВАЛ ...КАКЪВ БЕШЕ ТОЗИ ГАЗ -НЕЩО ЗЕЛЕНО ИЛИ БЕШЕ О Р И Н Ж !!!??? ДА ..В САЩ СТАВАШ ГЕРОЙ ,АКО СИ УБИЕЦ НА ДЕЦАТА НА ДРУГИ НАРОДИ !!!
461
4
 
24
 
! Отговори
Дано има Господ преди 5 години
Пукна....Ко *** ле то долно!А СДС-сйдуците - кога ще потеглят към клоаката адова, при *** Соколето?
460
1
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
всяка политическа работа е да служи на свободата, демокрацията и нормите на правовата държава.- ХАХАХАХАХАХАХАХАХ. Г-ЖО МЕРКЕЛ ШЕГИЧКИТЕ СИ ГИ ЗАПАЗЕТЕ ЗА МАЛКИТЕ ГЕРМАНЧЕТА. АКО ПОЛИТИЦИТЕ СЕ ПРИДЪРЖАХА КЪМ ТОВА КОЕТО ТВЪРДИТЕ В РАМКИТЕ НА 5% ЩЯХМЕ ВЕЧЕ ДА СМЕ СЕ РАЗСЕЛИЛИ ПО ПЛАНЕТИТЕ В СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА.ВСЪЩНОСТ ОТ ВАС ПОЛИТИЦИТЕ НЯМА СМИСЪЛ, НЕ СТЕ НЕОБХОДИМИ И САМО ПРЕЧИТЕ.
459
6
 
19
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
...TOZI SERIEN UBIETC.....ZASLUJI SVOETO MYASTO V ADA....DOSTOEN ZA PREZRENIE....
458
6
 
28
 
! Отговори
Русофил? преди 5 години
Видно е, че този човек е защитавал интересите на САЩ,които за съжаление са били против интересите на БГ - Факт.В този смисъл, от куртоазия се пишат два реда "почина Джон", и това е.Не е бил по-полезен на БГ от Каниц, Юго, Вешин.Но всеки ден да се втълпява на хората, какъв героичен борец за демокрация е бил - е меко казано - нелепо, подсилват се съмнения за зависимости, не е добре за БГ.Знаем, че където се появеше ставаха цветни революции, убити и ранени!Поне в тяхна памет - малко скромност
457
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в сащ течестудена гражданска война .Южните щати са припозналиПутин и Русия за техни приятелии съюзници .
456
3
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Маккейн беше политик от времето на студената война и до края си остана такъв. Бил голям приятел на България? Силно се съмнявам.
455
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия граничи с 30 държави .Никой не може да я изолира.Пиндосите не знаят географиятанито историята .Действат насляпо и ако се получи нещо .Русия вече няма само данеутрализира нелепите имсанкции а ще започне дананася удари от които боли .
454
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕми то и руснаците не могат :) за Централна,де, за Западна дори и няма смисъл да се споменава :) :)
453
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещето на цяла Източна Европане само на България е в сътрудничеството с Русия . Всичко останало е повтарянена американски лъжи .Правилата в евросъюза санаправени така че и след 50 годинине можем да настигнем Централна Европа .
452
4
 
28
 
! Отговори
Бен Харисън преди 5 години
Чудесно избавление от гадния ***, какъвто беше Джон Маккейн.
451
5
 
9
 
! Отговори
Русофили? преди 5 години
оШфорната зона намек за "демократичните" притежателите на милиони.Как в тази бедна страна лекари - на държавна работа имат стотици милиони?Как, откъде - ако съвсем нормални за обществото въпроси са РУСОФИЛСКИ - така да бъде.Този човек е нанесъл огромна икономическа вреда на БГ, не той пряко, а началниците му.Спомняте ли САЩ-офилите как крещяха с/у Син Поток да минава през БГ при Костов.Нямаме Син Поток, Нямаме Южен - имаме турски.Не може под лозунга Русофили да продаваме БГ.Това е ИСТИНАТ
450
3
 
25
 
! Отговори
Русофили? преди 5 години
Не знам защо на новото робство се слага етикет Русофил.Да не би да имаме българско селско стопанство?Да не би да имаме ток за БГ народ?Да не би да имаме собствени газопроводи?Да не би да сме длъжни на една кола да плащаме 5 данъка каско, гражданска, общински данък, винетка, и зона - в чужди фирми и ошфорки.Със сто лева за единадесет месеца ми поскъпна гражданската - демократично обеднях със сто лева.В същото време всички демократи - милионери.Ако е това е русофилство и комунизъм, добре!
449
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаем причината и връзката .Работи се по въпроса да нямаразлики .
448
3
 
19
 
! Отговори
Путин В.В. преди 5 години
На 29.07.1967 г. "героят" маккейн потопява самолета си, опитвайки да кацне на самолетоносача Форестал. От детонацията на бомбите от неговия самолет избухват и други самолети. Загиват 134 военнослужещи. Маккейн е евакуиран и покрит, защото и дядо му и баща му са адмирали. Те така. Един "герой" по-малко.
447
5
 
1
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До БонобоКое е вярно? Кое? Твоята информация от русофил.бг ли си я свалил ? Или ТИ си решил, че е така. Ако е последното - то тогава няма смисъл изобщо да четеш каквото и да е. Просто си изгради един удобен за теб свят в главата си и живей с него. Иначе за Китай - напоследък бележат прогрес с 2 университета в топ 30. Никой не го отрича, но за разлика от вас (***) ние (соросодите) поне не казваме на черното - бяло.