US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...

Джей Пи Морган говори за разсрочване, но дали ще се случи?
29 авг 2018 21:45,
181
US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...
Снимка: Ройтерс

Турция да изплати 179 милиарда долара външен дълг до юли 2019 г. Това пресметна американската банка Джей Пи Могран (JPMorgan), предават от БТА. Дългът се равнява на близо четвърт от годишния брутен вътрешен продукт на страната и може да доведе до лязко свиване на икономиката, която е изпаднала в криза.

Голяма част от платимия дълг, около 146 милиарда долара, е натрупана в частния сектор и най-вече от банките. Правителството ще трябва да плати дълга или да разсрочи плащането на 4.3 милиарда долара, а частните компании да поемат останалата част, уточняват от американската банка.

Въпросът стана особено актуален, след като турската лира се срина рязко с 40% тази година заради политическата намеса във валутната политика и спора със САЩ за задържането на американския пастор от Турция.

Сривът на лирата засили страховете, че компаниите могат да срещнат трудности при изплащането на големия валутен дълг, както и за влиянието върху акциите на европейските банки, които имат бизнес в страната.

Американската банка пък уточни, че натрупаният от Турция външен дълг като процент от брутния вътрешен продукт се приближава до рекордния максимум непосредствено преди финансовата криза от 2001-2002 г.

"Необходимите финанси за следващите 12 месеца са големи и достъпът до пазара стана проблематичен", се посочва в информацията на американската банка.

Според изчисленията на Джей Пи Морган, които се основават на данните на централната банка на Турция, до края на 2019 страната ще трябва да върне 32 милиарда долара. Падежите на по-големите суми са през септември, октомври и декември.

Това може да доведе до частично намаляване на бизнеса на международните банки в страната и за някои от тях разсроченото плащане на главници може да се окаже предизвикателство.

При все това, те разполагат с достатъчно външни активи, за да покрият валутните задължения. Около 47 милиарда от платимия дълг са търговски кредити, които относително лесно могат да бъдат разсрочени, допълва американската банка.

Има риск Турция да не успее да постигне разсрочване на външен дълг от 108 милиарда долара до юли 2019 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Владиката преди 5 години
Турция е силна и развита страна ще го преодолеят
131
2
 
4
 
! Отговори
Ради Цаката преди 5 години
Ех, Реджеп, Реджеп .... Като не слушаш и си правиш каквото си искаш, ето резултата. То не беше Сирия, не беше купуване на руско оръжие и близост с Русия, излязъл си от НАТО с единия крак ....Не става така, мойто момче! С Тръмп си намери майстора. Той е по-луд от тебе и много по-силен. Докато падне от власт, сума ти поразии ще направи. Айде сега малко по-кротко и се моли да ти се размине.
130
10
 
13
 
! Отговори
Къде сте преди 5 години
Къде сте турци? По рано мед капеше от устите Ви като спонехте ЕРДО ? Нещо се умълчахте! Холан тъи бива ли? ,Алах да Ви поживи? ПОМНИТЕ ЛИ КАКВО ПИШЕХТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ??
129
8
 
24
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Кой се захваща да се дръвчи на САЩ , добро не е видял.
128
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето колко струва турския "напредък"- скоро ще видим срутването на злодея Ердоган и на цялата цигaнcкa пасмина около него!
127
15
 
16
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 5 години
До Анонимен 96"ИЗВОДА Е, ЧЕ ТУРЦИЯ Е ОТ РОДА НА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА И Я ЧАКА СЪДБАТА НА ВЕНЕЦУЕЛА ЩОМ СВЪРШАТ ПРОДАЖБИТЕ С ТУРСКОТО ЗЛАТО!"ТУРЦИЯ ИМА МНОГО ЗЛАТО ,НЕЯ МИСЛИ АМИ СИ КУПИ МЛЯКО ЗА ДА ИМАШ ДОВЕЧЕРА ЕДНА ПОПАРКА ДА СИ НАПРАВИШ С ЕВТИНО СИРЕНЦЕ ОТ ПАЛМОВО МАСЛО !!!!!
126
8
 
17
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 5 години
До ПЕНКОНАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ ,ТУРЦИТЕ ВИНАГИ СИ ИЗПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ НЕ СА МЪРЗЕЛИВИ КАТО ГЪРЦИТЕ !!! ТУРЦИТЕ МОЖЕ И ДА ГЛАДУВАТ НО ЩЕ СИ ИЗПЛАТЯТ ДЪЛГА !!! САЩ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПЕРЧЕМА СА НА ПЪТ НАПЪЛНО ДА ЗАГУБЯТ ТУРЦИЯ КАТО СЪЮЗНИК !!!
125
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на един не мога да си отговоря:Кое е по-лошото - турската политика на експанзия с лудия Ердоган или западния финансов елит?България , както винаги, е между чукa и наковалнята!!
124
3
 
15
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Седнал на криво...пръднал...стола му виновен!
123
3
 
29
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
И кризата в Гърция така започна - "Една американска банка каза ..." и още са в батака въпреки милиардите от ЕЦБ.
122
9
 
10
 
! Отговори
AVE! преди 5 години
Точно така!Единствените които запазиха бонусите си.Америка наля огромни суми за "прекалено важните банки".Америка след Тръмп няма да е същата.Доналд бърка политиката и бизнеса и ще си плати жестоко.
121
4
 
20
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
В СЪЩАТА БАНКА -"МОРГАН" ...В КРИЗАТА ПОЛУЧИ "ДЪРЖАВНА ПОМОЩ" ЗА ОТЦЕЛЯВАНЕ ... И ШЕФОВЕТЕ И - СИ РАЗДАДОХА 20 000 000 ПРЕМИИ ОТ "ДЪРЖАВНАТА ПОМОЩ" !!!! КАК ДА НЕ УБИВАШ ЕВРЕИН КЪДЕТО ГО СРЕЩНЕШ ... ИДВА НАЦИЗЪМ И ХОЛОХОЛОХОЛО КОСТ !!! ЧОВЕЧЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ОТЦЕЛЕЕ ВЪПРЕКИ ЮДЕИСТИТЕ -ЙЕХОВИСТО -ЙЕХУДИСТИ -МОСАД И КИДОН !!! АТАКАТА КЪМ ТУРЦИЯ Е ТОЧНО ОТ БАНКОВАТА ЕВРЕЙСКА ЩАТСКА С.*** !!!!
120
11
 
30
 
! Отговори
AVE! преди 5 години
Повечето хора не са на нивото на проблема!Коментират индивиди,които все едно си говорят пред блока докато пият бира.Преди месеци Тръмп заплаши Турция със санкции,ако закупи руската система С-400.Освен това Турция започва своя ядрена програма,което няма как да се хареса на САЩ.Замислете се кой докара кризата преди 10 години...!Света трябва да се обедини срещу империята на злото-САЩ!Спрете хищническия капитализъм!
119
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция преди години се водеше една от държавите с най голям разтеж на бизнеса заедно с Китай. А сега батак.Този *** няма премахване (Ердоган),ей колко века им отне да се поевропейчат и сега пак отиват назад с техните средновековни и талибански схващния и т.н.Много народ, много бюджет ама се иска и акъл.За съжаление хората ще страдат.
118
8
 
7
 
! Отговори
Biznesmen преди 5 години
N.a. Amerika nqma koi da I poiska da Plati)))))) Turkia padna zavinagi sega n.a. ladi i moskvichi da slizat ot merdjanite
117
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
REKET USA SA PEIEBI DRUGARCHE
116
21
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Отавна пиша тука, че на турския Кадафи ще му свият сърмите. Така е в диктатурите!
115
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AMERIKA e falirala no TRUMP oshte ne e razbral
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми ще го платят, малко ще е рехави и после няма да има проблем и ще се пушат - "Вижте на ся, не ами дългове"
113
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ да плати 3 трилиона външен дълг.