US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...

Джей Пи Морган говори за разсрочване, но дали ще се случи?
29 авг 2018 21:45,
181
US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...
Снимка: Ройтерс

Турция да изплати 179 милиарда долара външен дълг до юли 2019 г. Това пресметна американската банка Джей Пи Могран (JPMorgan), предават от БТА. Дългът се равнява на близо четвърт от годишния брутен вътрешен продукт на страната и може да доведе до лязко свиване на икономиката, която е изпаднала в криза.

Голяма част от платимия дълг, около 146 милиарда долара, е натрупана в частния сектор и най-вече от банките. Правителството ще трябва да плати дълга или да разсрочи плащането на 4.3 милиарда долара, а частните компании да поемат останалата част, уточняват от американската банка.

Въпросът стана особено актуален, след като турската лира се срина рязко с 40% тази година заради политическата намеса във валутната политика и спора със САЩ за задържането на американския пастор от Турция.

Сривът на лирата засили страховете, че компаниите могат да срещнат трудности при изплащането на големия валутен дълг, както и за влиянието върху акциите на европейските банки, които имат бизнес в страната.

Американската банка пък уточни, че натрупаният от Турция външен дълг като процент от брутния вътрешен продукт се приближава до рекордния максимум непосредствено преди финансовата криза от 2001-2002 г.

"Необходимите финанси за следващите 12 месеца са големи и достъпът до пазара стана проблематичен", се посочва в информацията на американската банка.

Според изчисленията на Джей Пи Морган, които се основават на данните на централната банка на Турция, до края на 2019 страната ще трябва да върне 32 милиарда долара. Падежите на по-големите суми са през септември, октомври и декември.

Това може да доведе до частично намаляване на бизнеса на международните банки в страната и за някои от тях разсроченото плащане на главници може да се окаже предизвикателство.

При все това, те разполагат с достатъчно външни активи, за да покрият валутните задължения. Около 47 милиарда от платимия дълг са търговски кредити, които относително лесно могат да бъдат разсрочени, допълва американската банка.

Има риск Турция да не успее да постигне разсрочване на външен дълг от 108 милиарда долара до юли 2019 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AMERIKA da gleda da izplati 22 trilionniya dolar dulg kum kreditorite i bankite koeto se ravnqva na 120 procenta ot BVP,da ne dava akul na turcite zashtoto celiya dulg na TURCIA vuzliza na 28 procenta ot BVP na TURCIA
111
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МИ Е ЖАЛ ЗА ТУРЦИЯ НЕКА СЕ РАЗОРИ НАСЕЛЕНИЕТО СЪС ХИПЕР ИНФЛАЦИЯТА!!ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СА ГО РАЗКАРАЛИ СЛЕД КАТО ПОЧНА ДА ГИ ИЗБИВА И ВКАРВА ПО ЗАТВОРИТЕ МАСОВО САМО И САМО РЕЖИМА ДА ОСТАНЕ! НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВАТ УЧАСТТА!
110
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция ги има и ще я има но за САЩ не е сигурно...
109
8
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
БЕ КВИ 180 МЛДР? Скъсляците НА НАС ЕДНИ 10 МЛДР НЕ МОГАТ ДА НИ ПЛАТЯТ ПО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ ВЕЧЕ 90 Г...
108
4
 
5
 
! Отговори
ФАЛИТ преди 5 години
НА СТРАТЕГИЧЕСКТА ДЪЛБОЧИНА! ПЪРВО УВОЛНИХА АВТОРА Й, СЕГА - БАНКРУТ! ТОЧКА!
107
8
 
9
 
! Отговори
комши преди 5 години
ЗИМЪС - СУЛТАН ЙОК, НОВИ ИЗБОРИ... КОЙТО СЕ ЗЪБИ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ТОВА ГО АКА. ДА ПРИПОМЯМ ЛИ КНДР И ВЕНЕЦУЕЛА? ***, НА ВАС ГАВАРЮ! СЕЩАТЕ ЛИ СЕ?
106
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аве къде ги гордите руски и турски *** , дето само *** не му правеха на Ердоган? Те и на Путин му се клатят краката - защо не пишете за пенсионната Му реформа -цяла Русия е настръхнала срещу него - вдига възрастта до 65 г признавайки демографски срив!
105
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно отхвърляне от долара и изолация на щатската валута. Това е спасението за света или крайния вариант е Ким да натисне копчето...
104
6
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименГолям "капацитет" си, няма що! Написал си "раЗтеж" и май че ти се отдава само да раЗтягаш локуми!
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 100Какви глупости пишете беБългария е страната на трето място от 28 в ЕС по-най нисък дълг спрямо БВПЛирата е загубила стойност от 40% за една година все едно в България еврото от 1.95 да стане 3.60 лева за едно евро.Това автоматично значи, че заплатата ти в евро и долари е намаляват на половина за една година.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво нещастие за световната икономика че всички капацитети по динанси и мениджмънт списват в разни чатове, а не са на полагаемите им позиции в Световни и централни банки :)))
101
4
 
22
 
! Отговори
МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ преди 5 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТУРЦИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ :DПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТУРЦИЯ ОБЯВИ, ЧЕ НЕ СА РАЗПРОДАДЕНИ ЗЛАТНИТЕ И ВАЛУТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА СТРАНАТА :DСАМО, ЧЕ БАНКИТЕ ИМ СА ДАЛИ ДОСТА ЗАЕМИ В ЛИРИ ПРИ КУРС 3-4 ЛИРИ ЗА ДОЛАР!! СЪЩИТЕ ЗАЕМИ КАТО СТАНЕ КУРСА 30-40 ЛИРИ ЗА ДОЛАР ЩЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ НО БАНКИТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ ЩОТО РЕАЛНО ИМ СЕ ВРЪЩА 10 ПЪТИ ПО-МАЛКО!СЕГА ТАМ Е БЪЛГАРСКАТА 96-ТА ГОДИНА НАЧАЛОТО НА СРИВА! БЪЛГАРСКАТА 97-*** В ТУРЦИЯ ЩЕ Е 2019-ТА :D
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименнали за това се прави спекулацията на финансовите пазари с лирата, .... кво недоволстваш?
99
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лирата продължава да се срива. Това според някои било добре за икономиката... Ако сривът на лирата продължи ето какво следва1. Обедняване на населението.2. Масови фалити на турски бизнесмени, защото имат кредити в долари и няма как да ги върнат.3. Турският бизнес ще бъде взет на безценица от чужди бизнесмени.4. Спиране на всички инфраструктурни проекти.5. Народно недоволство и предсрочни избори.Интересно как това, което изброих е полезно за икономиката на коя да е държава?*** обяснете
98
2
 
2
 
! Отговори
До преди 5 години
7 1Ти понеже си много умен, сега ще ти дам един пример.================= е имаш самочувствие повече от акъла си
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко стана с С-400?!
96
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99икономиката ще се балансира на новите нива на долара, така става в работещите икономики, благодарение на ниската лира търговския дефицит спадна с 32% само за последния месец, експорта се увеличи с 22% импорта спадна с 10% аре у лево
95
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че той външния дълг на българия е 60% от бвп смешници, икономиката на турция бележи разтеж от 7.4% кого плашите ??
94
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Растеж реално нямаше. Целият растеж се базираше на взети кредити и благодарение на много промоции в Турция се увеличи вътрешното потребление. И това потребление докара растежа.Но... сега тези кредити трябва да се връщат, а според мен турският бизнес няма да може да ги върне, и потреблението на хората при повишаващи се цени и намаляващи доходи ще се свие. А бизнеса няма да може да върне кредитите, защото е взело долари,а печели в Турция лири. Лирата се срива, т. е. те не могат да върнат доларите
93
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ква е тази криза с 7.4% разтеж за 2017?Представям си какво ще е ако няма криза