US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...

Джей Пи Морган говори за разсрочване, но дали ще се случи?
29 авг 2018 21:45,
181
US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...
Снимка: Ройтерс

Турция да изплати 179 милиарда долара външен дълг до юли 2019 г. Това пресметна американската банка Джей Пи Могран (JPMorgan), предават от БТА. Дългът се равнява на близо четвърт от годишния брутен вътрешен продукт на страната и може да доведе до лязко свиване на икономиката, която е изпаднала в криза.

Голяма част от платимия дълг, около 146 милиарда долара, е натрупана в частния сектор и най-вече от банките. Правителството ще трябва да плати дълга или да разсрочи плащането на 4.3 милиарда долара, а частните компании да поемат останалата част, уточняват от американската банка.

Въпросът стана особено актуален, след като турската лира се срина рязко с 40% тази година заради политическата намеса във валутната политика и спора със САЩ за задържането на американския пастор от Турция.

Сривът на лирата засили страховете, че компаниите могат да срещнат трудности при изплащането на големия валутен дълг, както и за влиянието върху акциите на европейските банки, които имат бизнес в страната.

Американската банка пък уточни, че натрупаният от Турция външен дълг като процент от брутния вътрешен продукт се приближава до рекордния максимум непосредствено преди финансовата криза от 2001-2002 г.

"Необходимите финанси за следващите 12 месеца са големи и достъпът до пазара стана проблематичен", се посочва в информацията на американската банка.

Според изчисленията на Джей Пи Морган, които се основават на данните на централната банка на Турция, до края на 2019 страната ще трябва да върне 32 милиарда долара. Падежите на по-големите суми са през септември, октомври и декември.

Това може да доведе до частично намаляване на бизнеса на международните банки в страната и за някои от тях разсроченото плащане на главници може да се окаже предизвикателство.

При все това, те разполагат с достатъчно външни активи, за да покрият валутните задължения. Около 47 милиарда от платимия дълг са търговски кредити, които относително лесно могат да бъдат разсрочени, допълва американската банка.

Има риск Турция да не успее да постигне разсрочване на външен дълг от 108 милиарда долара до юли 2019 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
6
 
! Отговори
Логика преди 5 години
87 с %-те , има една страна с малко ПТП- та и там глобата е процент от годишния доход ! У нас сега за превишена скорост и Опел за 1 000 лв и БМВ за 100 000лв плащат по 100 лв и кой кара по- рисково ? Ако направят глобата 10% как ще кара БМВ-. то ?
91
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАВА СТАТИСТИКАТА ЗА ОТНОШЕНИЕ БВП СПРЯМО ДЪЛГОВЕ ЗА ПРИМЕР!!!!САЩ МОЖЕ ДА ИМАТ ДЪЛГОВЕ КОЛКОТО БРУТНИЯ ИМ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НО СА ДАДЕНИ ПРИ НЕ МНОГО ГОЛЯМА ЛИХВА!!!ЛИХВАТА ПО ЗАЕМИТЕ Е МНОГО ВАЖНА!ТУРЦИЯ Е ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ ВЗИМАЩА ЗАЕМИ СЪС МНОГО ВИСОКА ЛИХВА!ЛИХВАТА ТО ДЪРЖАВНИТЕ ИМ ЦЕННИ КНИЖА КОЯТО ПРЕДЛАГАТ Е НАД 15% МОЖЕ И ПОВЕЧЕ ДО КОЛКОТО ЗНАМ!ИЗВОДА Е, ЧЕ ТУРЦИЯ Е ОТ РОДА НА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА И Я ЧАКА СЪДБАТА НА ВЕНЕЦУЕЛА ЩОМ СВЪРШАТ ПРОДАЖБИТЕ С ТУРСКОТО ЗЛАТО!
90
3
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
евреите се отказаха от най-верните си слуги(турците)
89
14
 
16
 
! Отговори
socialen преди 5 години
След като Финансовият Сектор срина Гърция и спечели от гръцката трагедия стотици милиарди, сега се нахвърли на Турция като използва Ердоган като оправдание.
88
2
 
11
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Докато Финансовият Сектор е дерегулиран много страни ще страдат заради спекулациите на финансовите институции, които са инсталирали хора по всички етажи на Държавното Управление.
87
22
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция ще се оправи.На Балканите ще има дружба и мир.Турците са ни съседи и трябва да ги подкрепим срещу фашистката политика на САЩ към света.
86
4
 
11
 
! Отговори
Хе Хе преди 5 години
Турците ще кажат запааалиими доларите и плащаме с локум и вода. Па елати да ги поискате то пак ги немаме ама шъ вии минем с кеф кат допънителна екстра за успокоение.
85
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Естествено,че и на кого?.А в случаите на държавно ниво съдия изпълнителя е обикновенно с лампази.
84
7
 
21
 
! Отговори
Нико преди 5 години
До умен докато долара е основна разплащателна валута ще е така световно господство на сащ през виденовата зима може и да не помните лева стигна 3200 лева за долар и след оставката на виденов стана 32 лева за долар а още ни завързаха и валутен борд и ето КОЛОНИЯ БЪЛГАРИЯ
83
15
 
27
 
! Отговори
Kr преди 5 години
До УМЕН 94От статията разбрах че ако искаш държавата ти да е добре и свободна и независима не трябва да имаш вземане-даване със САЩ. Иначе ти сриват икономиката когато си поискат. Затова само пълна изолация и санкции за кашерния говедарник.*******ФАКТ!
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Simeonov koga shte rodi ?
81
8
 
35
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
От статията разбрах че ако искаш държавата ти да е добре и свободна и независима не трябва да имаш вземане-даване със САЩ. Иначе ти сриват икономиката когато си поискат. Затова само пълна изолация и санкции за кашерния говедарник.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 92това само ли го измисли бе заТник!!
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия продадоха ли си доларите на Ердоганя, да си плати борчовете?
78
1
 
14
 
! Отговори
до този с процентите преди 5 години
Ти понеже си много умен, сега ще ти дам един пример. Аз ако печеля по 5000 лева на месец и дължа 60 000, значи имам да връщам 100% от годишния си доход. Един пенсионер с 200 лева пенсия, който има кредит от 1200 лева дължи 50% от годишния си доход. Кой е по рисков според теб? Не всичко е проценти... но за да го осъзнаеш и акъл трябва, не само самочувствие...
77
1
 
3
 
! Отговори
fake news преди 5 години
Ангелсъдя изпълнител е британско робско порочие (естествено е сложило крак в кенефистана)в америка този концепт не съществува. просто турция фалира официално на дълга и това е. те и без това пари вече няма да и дават поне 10 години за напред, ако не и за повече.
76
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелВъпроса трябва да е - на кого дължат тези държави тези пари?? И отговорът е, на еврейските банкери! Сега започватели да разбирате как целият свят е поробен от ефрейските финансови институции!? Начело с еврейската банка Джей Пи Морган. Ердоан е трън в очите им, защото многократно е заявил на висок глас, че настоящата глобална финансова система застрашава бъдещето на човечеството. Веднага след като заяви, че иска да премахне лихварството в Турция, започнаха събитията в Гези Парк.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоганова икономика.
74
0
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Това с процентите по-долу е интересно,но въпроса освен колко е и кога и по колко има да дава всеки.Статията с това почва-че тия милиарди трябва да се платят до средата нс 2019.А като не платят какво следвало ли?Грубо казано -идва съдия изпълнителя.В малко по друга форма,но е същото.
73
2
 
17
 
! Отговори
fake news преди 5 години
интесно ако не платят, какво? във всеки случай е супер красиво да гледам как натискат султана ердо от всякъде. е нали си построи ново летище...... да го ползва да товари самолети с пари дето дължи.