US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...

Джей Пи Морган говори за разсрочване, но дали ще се случи?
29 авг 2018 21:45,
181
US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...
Снимка: Ройтерс

Турция да изплати 179 милиарда долара външен дълг до юли 2019 г. Това пресметна американската банка Джей Пи Могран (JPMorgan), предават от БТА. Дългът се равнява на близо четвърт от годишния брутен вътрешен продукт на страната и може да доведе до лязко свиване на икономиката, която е изпаднала в криза.

Голяма част от платимия дълг, около 146 милиарда долара, е натрупана в частния сектор и най-вече от банките. Правителството ще трябва да плати дълга или да разсрочи плащането на 4.3 милиарда долара, а частните компании да поемат останалата част, уточняват от американската банка.

Въпросът стана особено актуален, след като турската лира се срина рязко с 40% тази година заради политическата намеса във валутната политика и спора със САЩ за задържането на американския пастор от Турция.

Сривът на лирата засили страховете, че компаниите могат да срещнат трудности при изплащането на големия валутен дълг, както и за влиянието върху акциите на европейските банки, които имат бизнес в страната.

Американската банка пък уточни, че натрупаният от Турция външен дълг като процент от брутния вътрешен продукт се приближава до рекордния максимум непосредствено преди финансовата криза от 2001-2002 г.

"Необходимите финанси за следващите 12 месеца са големи и достъпът до пазара стана проблематичен", се посочва в информацията на американската банка.

Според изчисленията на Джей Пи Морган, които се основават на данните на централната банка на Турция, до края на 2019 страната ще трябва да върне 32 милиарда долара. Падежите на по-големите суми са през септември, октомври и декември.

Това може да доведе до частично намаляване на бизнеса на международните банки в страната и за някои от тях разсроченото плащане на главници може да се окаже предизвикателство.

При все това, те разполагат с достатъчно външни активи, за да покрият валутните задължения. Около 47 милиарда от платимия дълг са търговски кредити, които относително лесно могат да бъдат разсрочени, допълва американската банка.

Има риск Турция да не успее да постигне разсрочване на външен дълг от 108 милиарда долара до юли 2019 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
5
 
! Отговори
логично преди 5 години
Мина студената война. Вече не са интересни.Цуни муни с рашките и айде в канала.
71
5
 
3
 
! Отговори
Adam преди 5 години
Да го изплащат в лирипо курса когато е взет и мошетата дгд:)
70
4
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 5 години
Що за измишльотини си написал?!
69
0
 
6
 
! Отговори
смешници преди 5 години
Стана като вица за Чапай и Петка дето бягали от белите.Направиха са на турци, отидоха там и сега ко тана?Че на всичкото отгори заради двете седмици за оправяне на документите гласуваха за Ердоаня.
68
2
 
31
 
! Отговори
Султана преди 5 години
Призовавам утре всички да се съберат на площат Таксим и да си счупят Айфоните
67
7
 
44
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Ама кога ядохте кифтета с парите на Джи Пи Морган не ривахте,А сега рИвете... гиди маскари турски...
66
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брех,че големи икономисти се въдят в турските кафенета...Ами търсят ги от държавата Турция,защото държавата Турция е гарант по заемите.Елементарно.Частни компании,с държавна подкрепа.Кой ви би по празните глави да си избирате султан,който ви натовари държавата с частни заеми?М?
65
14
 
31
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
ЕТО КОЙ СЕДИ зад атаката срещу турската валута ! не че е изненада де ...очаквано Уол Стрийт !
64
4
 
29
 
! Отговори
True преди 5 години
Да,ама Султана е взимал заемите от Американски банки,в долари!А който дава парата-той поръчва музиката!Кеф му на Тръмп кючек,кеф му казачок,кеф му кънтри...всичко ще танцува Султана.Че и с пръсти ще щрака и гюбеци ще хвърля!
63
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей този коментар е най-точен."Големи гяволи били ориенталците!Взимат на заем от американците,да купуват от руснаците...Сега и едните и другите ще им покажат отде изгрява месечината и как се въртят звездите.Намериха си майстора,този път!"
62
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сащ имат трилиони дълг, да се молят китай да не поиска смметката иначе... И тези статийки са пълна пародия.Това първо не е независимо и второ не журналистика. Храна за ***.
61
9
 
26
 
! Отговори
хайдук преди 5 години
До 56 В турция има по - корумпирана съдебна система от нашата. Това се дължи на факта че са по *** и подкупни от нас . Щом, като преди години показаха сина на Ердоган с окрадени долари в кутии за обувки и нищо не се случи и главата си му е на место?
60
6
 
16
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦ преди 5 години
Да плащат, да плащат!
59
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе че турската икономика върви към тежка икономическа криза е така, обаче точно пък точно от JPMorgan който банкрутираха през 2008, да дават съвети е смешно.
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция печели Путин.Тактически.Но това може и да е капан.Да се надяваме!
57
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59А кой и кога ще събира външния и вътрешен дълг на финансовия балон САЩ?--ако на моя принтер си печатам хартийки, които другите са приели за "разплащателно средство", дали наистина имам "дълг" към самият себе си?
56
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туркиш еърлайнс ще купят ДжейПиМорган,Голдман и Морган Стенли за да поставят САЩ на колене.
55
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48Русия и Китай изкупуват злато не случайно то ще е много скупо когато сегашната монетарна система се срине/рестартира.-нещо за да е "скъпо" , някой трябва да е склонен да плати тази "скъпа цена". А от друга страна - цената е едно, но тя не винаги корелира с ценноста на веща! това две различни категории!
54
2
 
12
 
! Отговори
хах преди 5 години
печатниците им се отвори работа
53
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ НЯМАТ ПРОБЛЕМ С ВЪНШНИЯ СИ ДЪЛГ!!!! АКО ИМАХА ПРОБЛЕМ ЩЯХА ДА НАМАЛЯТ БЮДЖЕТА ЗА ОТБРАНА ОТВРАТИТЕЛНО ГОЛЯМ ПРИЕТ ОТ ТРЪМП !!САЩ ДАВАТ ПАРИ ЗА ОТБРАНА НО НЕ ДАВАТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!