US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...

Джей Пи Морган говори за разсрочване, но дали ще се случи?
29 авг 2018 21:45,
181
US банка: Турция да плати $179 млрд. външен дълг, иначе...
Снимка: Ройтерс

Турция да изплати 179 милиарда долара външен дълг до юли 2019 г. Това пресметна американската банка Джей Пи Могран (JPMorgan), предават от БТА. Дългът се равнява на близо четвърт от годишния брутен вътрешен продукт на страната и може да доведе до лязко свиване на икономиката, която е изпаднала в криза.

Голяма част от платимия дълг, около 146 милиарда долара, е натрупана в частния сектор и най-вече от банките. Правителството ще трябва да плати дълга или да разсрочи плащането на 4.3 милиарда долара, а частните компании да поемат останалата част, уточняват от американската банка.

Въпросът стана особено актуален, след като турската лира се срина рязко с 40% тази година заради политическата намеса във валутната политика и спора със САЩ за задържането на американския пастор от Турция.

Сривът на лирата засили страховете, че компаниите могат да срещнат трудности при изплащането на големия валутен дълг, както и за влиянието върху акциите на европейските банки, които имат бизнес в страната.

Американската банка пък уточни, че натрупаният от Турция външен дълг като процент от брутния вътрешен продукт се приближава до рекордния максимум непосредствено преди финансовата криза от 2001-2002 г.

"Необходимите финанси за следващите 12 месеца са големи и достъпът до пазара стана проблематичен", се посочва в информацията на американската банка.

Според изчисленията на Джей Пи Морган, които се основават на данните на централната банка на Турция, до края на 2019 страната ще трябва да върне 32 милиарда долара. Падежите на по-големите суми са през септември, октомври и декември.

Това може да доведе до частично намаляване на бизнеса на международните банки в страната и за някои от тях разсроченото плащане на главници може да се окаже предизвикателство.

При все това, те разполагат с достатъчно външни активи, за да покрият валутните задължения. Около 47 милиарда от платимия дълг са търговски кредити, които относително лесно могат да бъдат разсрочени, допълва американската банка.

Има риск Турция да не успее да постигне разсрочване на външен дълг от 108 милиарда долара до юли 2019 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
споко, др *** н ще му даде пари, нали е велик, по- от ФАЩ.... А кво ще се слува с АЕЦА ***, сещате ли се? И с ония руски оръжия, дето ви ги ппоръча.....Ще има да чакате от умрял писмо. Като от тукашния аец,
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато щатите се сърдят на някого така става,преди бяха първи дружки,ядоха,пиха,сега някой трябва да плаща,добре да гледат тези дето искат близки отношения със щатите,не можеш се измъкна след това
10
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция я бяха сринали и удавиха още при руския самолет, после с руските туристи, после ембаргото на продукти от Русия, после с имигрантите, после с убития посланик, после с устни заплахи, сега с турската лира, и от три години насам и грам не е тръгнала надолу а само се развива ! Защо ли така ?
9
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчин кръв повръща пари ама пари не връща, който се e хванал с тия ще пие една топла газирана вода.
8
33
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп ще сложи диктаторите Путин и Ердоган на колене, без *** пушка !Да следват примера на Ким !
7
13
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Значи и външен...дълг имали турците.Ами няма да го върнат,банките ще пият по една...студена вода.Колкото на нас връщат дълга за заграбените имоти на тракийските бежанци.Време е Тръмп да се намеси по...сурово и да свали...гащите на Ердоган.
6
8
 
20
 
! Отговори
2019 преди 5 години
Айдееееее,1 лира-1 стотинка!
5
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ДА ЧАКАМ ДО ЮЛИ 2019-ТА!!ДО КРАЯ НА ГОДИНА 20 ЛИРИ ТУРСКИ ЗА ДОЛАР ТОВА Е МИНИМУМА!ТУРСКИЯ СТАНДАРТ Е МИНИМУМ 2 ПЪТИ ПО НИСЪК ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ !!!
4
16
 
18
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Да кретат, но да не фалират имаме нужда от евтина работна ръка по българското черноморие .
3
6
 
19
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Чакай малко!Ей ся ЗЕТЯ ЩЕ се бръкне и плаща!
2
3
 
40
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Това турски сайт ли е...? Защото почти всяка втора новина е свързана с турция?
1
19
 
19
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Нека писъците на комунисти,турци и *** започнат сега!