Кой уби Саша Захарченко? Украйна вини Русия, Москва - Киев

Международната общност трябвало да контролира това разследване
Обновена: 1 сеп 2018 09:00 | 31 авг 2018 20:12, Камелия Цветанова
117
Кой уби Саша Захарченко? Украйна вини Русия, Москва - Киев
Снимка: Reuters, архив

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за смъртта на командира на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко. Той загина днес при експлозия на бомба в кафене в Донецк. Администрацията на "президента" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) потвърди, че Захарченко "е получил смъртоносно нараняване" след взрив към 17,30 ч. (и българско време) в ресторант "Сепар".

Още по темата
Русия веднага обвини Украйна за убийството на лидера на проруските сепаратисти.

"Има всички основания да се предполага, че зад убийството стои режимът в Киев, който неведнъж е използвал подобни методи за отстраняване на инакомислещи и неудобни хора", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя обвини прозападните власти в Украйна, че вместо да изпълнят Минските споразумения и да търсят решение на вътрешния конфликт, "киевската партия на войната реализира терористичен сценарий, обърквайки допълнително и без това сложната обстановка в региона".

Смъртта на Захарченко показва, че Киев е решил да започне "кървава борба" и се е отказал от обещанията си да търси мир, каза Захарова, цитирана от Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство призова международната общност да поиска от Киев безпристрастно разследване на убийството на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, призова Захарова, цитирана от ТАСС. Като се има предвид "марионетността на политическата система на Украйна", международната общност трябва и да контролира това разследване, допълни тя.

Председателят на Народния съвет (парламента) на ДНР Денис Пушилин също обвини украинските власти, че стоят зад покушението, предаде ТАСС.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че убийството на ръководителя на сепаратистите в източната Донецка област Александър Захарченко е резултат от конфликт между "терористите и техните руски спонсори".

"Всички обвинения, които може да бъдат чути от руската страна, не са верни", каза говорителката на ССУ Елена Гитлянская.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
27
 
13
 
! Отговори
законът на джунглата преди 5 години
*** започнаха да се избиват помежду си - това е добра новина за Цивилизования Свят, към който за щастие се числи и България.
10
9
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Моторола,Гиви,Саша Захарченко...Фашаги - нали знаете че ще си платите - предстои ви...Останете на режим очакване...Просто поизчакайте...
9
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, повервах ви, че руснаците ще убият техния човек в Донецк.
8
34
 
13
 
! Отговори
Велика Украйна преди 5 години
Руските терористи разбират само от бомба в квадратните им глави или санкции до дупка.
7
35
 
15
 
! Отговори
10 преди 5 години
*** и да ми слагате минуси все тая - който се е събрал с дребния, злобен диктатор добро не е видял. Факт!
6
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСлужбите в ДНР вече ги заловиха.да бе - за кайсиите :)
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цру както избиваше сърбите в югославия?
4
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин си има други грижи, денгите свършват и проекта Новоросия се затваря. Тези, които са били навътре в нещата ще се споминат - кой в катастрофа, кой от "бандитски" куршум, кой паднал 5-6 пъти по стълбите....
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лейтенант Антонннко главен отдел за борба с тероризма Кiев.
2
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Службите в ДНР вече ги заловиха.Ако някой си мисли, че в ДНР може да се укриеш, след подобно деяние, не разбират спецификата на оцеляване в ситуация на война.
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли значение