ФБР вербували Дерипаска, той пък уведомил Москва

Обещавали му съдействие за решаване на проблеми в САЩ
2 сеп 2018 22:50,
24
ФБР вербували Дерипаска, той пък уведомил Москва
Снимкa: Reuters, архив

Федералното бюро за разследване (ФБР) и министерството на правосъдието на САЩ са правили опити между 2014 и 2016 г. да вербуват Олег Дерипаска за свой информатор. Близкият до Кремъл руски олигарх обаче им отказал, като при това уведомил Москва за действията им, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес.

Според американския ежедневник, който се позовава на сътрудници на Дерипаска, властите в Съединените щати са искали от милиардера информации по-конкретно за руската намеса в президентските избори през 2016 г. и за евентуалния таен сговор между предизборния щаб на Доналд Тръмп и Москва, пише БТА.

Агенти на ФБР се срещнали с Дерипаска в Ню Йорк, за да го питат дали Пол Манафорт - бившият ръководител на кампанията на Тръмп, който миналия месец бе признат за виновен по обвинения в данъчна и банкова измама - е служил като посредник между Кремъл и антуража на милиардера, избран за президент на САЩ.

В замяна те обещали на руския олигарх помощ за уреждане на различни негови съдебни и административни проблеми в Съединените щати.
Дерипаска отрекъл да е имало какъвто и да било таен сговор между щаба на Тръмп и Русия и дори уведомил Москва за контактите си с представители на американските власти.

По-рано руският милиардер вече бил предложил да сътрудничи на разследването, водено в САЩ от специалния прокурор Робърт Мълър, като уверил, че разполага с доказателства, че Русия не е помогнала за избирането на Тръмп за президент.

Според "Ню Йорк таймс" Съединените щати са се свързали тайно с още неколцина руски олигарси в опит да си осигурят тяхното сътрудничество. За момента обаче без успех.

50-годишният Дерипаска е сред руснаците, на които администрацията на Тръмп наложи икономически санкции. През май Дерипаска бе принуден да подаде оставка като член на ръководството на своята компания, алуминиевия гигант Русал, за да я защити от американските наказателни мерки, припомня Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дерипаска няма нищо против. Обаче Новичок, Полоний, чадър.. Лоша работа.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко са безпомощни САЩ, щом търсят съдействие от руските олигарси.Нали всичките им агенти в Москва бяха подложени на сибиризация.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Навални?
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Да понеже РУсия не прави същото нали :))) то бива сте наивни ама понякога сте направо жалки :)
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се става двоен агент. Изглежда романтично и приключенско, но по умните би трябвало да се досетят, че когато спрат да са нужни, стават мишена и на двете страни.Тези историйки са интересни до толкоз, че да ни подскажат методите на действие. А ни ги обясняват с Дерипаска например, щото за пряко касаещите нашата история, още има забрана. Но проницателния ум, може да съпостави две и две.
18
6
 
32
 
! Отговори
САЩ=ИД=Ал Кайда преди 5 години
Аз наистина се учудвам на хорта които все още имат нкакави илюзии за САЩ.САЩ са престъпна държава. Те никога не са били демокрация "Там на власт има една партия .Партията на парите- Гор Видал" САЩ ако иа изнася ще раотят с всеки престъпник и теророист които ще благославят..Затова те създадоха ИД,АЛ Кайда затова убиваха европейци в склъпени атентаи ГЛАДИО....... Дори братя Галеви са при тях.... Гнусна престъпна държава
17
7
 
24
 
! Отговори
78 преди 5 години
САЩ измамници и провокатори
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не се ли нарича рекет или се лъжа??? Всъщност нищо ново предложили са му моркова той отказал сега ще опитат с тоягата типично за всички властимащи особено за краварите.
15
6
 
32
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Тъй тъй...ние сме глупави...когато са руснаци са олигарси иначе в гоулемата демокрация ФАЩ са лобисти и спонсори на предизборни кампании и дарители за политески каузи....
14
5
 
32
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До 44653Правова дрън дрън....я да те съди американски съд и да нямаш пукнат долар в джоба да видиш колко е "справедлив" съда....питай афроамериканците как си патят от тая справедливост.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ ДОКЛАДВА НА ДЕРИПАСКА ДАЛИ МОСКВА СЕ МЕСИ ИЛИ ПОМАГА В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ТРЪМП ИЛИ ВЪПРОСЪТ Е ОТ КЪДЕ ЕДИН БИЗНЕСМЕН ЩЕ ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДЕЛА НА ДЪРЖАВАТА СИ, ПО ТОЧНО ФБР ПО ТОЯ НАЧИН ТВЪРДЯТ ЧЕ ИМА СЛИВАНЕ М/У ПОЛИТИЧЕСКИЯ И КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ ИЛИ КАКВО....
12
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега трябва да кажете и кой е тоя дерибаска и защо трябва да ни интересува. Тва че тиката е гепил парата за пътя в своге и убиха хората не е важно, важно е да четеме за руските пияници
11
9
 
9
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Те сега всички са заподозрени и този е решил да спаси кожата. Щото, я чай с полоний, я някакъв газ. Никой не иска да става опитно свинче.
10
4
 
9
 
! Отговори
джвачка преди 5 години
Тая дъвка още ли я дъвчат? Той мандата се преполви вече.Специалният прокурор от министерството на истината или на прависъдието е?Пфф
9
4
 
54
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Да, най-правилно е да се чете "изнудвали", като са обещали да го спасят от проблемите, който сами са му организирали. Така всичко става съвсем по американски.Да живее демокрацията.
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно иска нещо от Путин и трупа точки. Иначе той е много работлив и талантлив честно забогатял милиардер
7
5
 
54
 
! Отговори
Цирк сащ преди 5 години
Държавата която се меси навсякъде без покана,продължава с вица че някой се месил.
6
6
 
18
 
! Отговори
Препатил преди 5 години
До Вярвате ли си?Правилно, не му се среща с новичок или полоний.
5
35
 
11
 
! Отговори
Вярвате ли си? преди 5 години
Тази руска мутра с орангутанска физиономия дължи милионите и целия си бизнес на Путин- как да се отметне от него и да ги рискува?
4
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дерипаска си признал, но Путин все още не !