Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!

Турският президент иска търговията "да премине на национални валути"
Обновена: 3 сеп 2018 11:33 | 3 сеп 2018 11:15,
120
Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!
Снимка: Архив, Reuters

Президентът на Турция – Реджеп Таийп Ердоган бе категоричен, че зависимостта на световната търговия от долара възпрепятства нейното развитие.

Това заяви държавния глава на южната ни съседка на на срещата на върха на Съвета за сътрудничество на тюркоезичните държави (ССТД).

Той предложи търговията между участниците в ССТД "да премине на национални валути", което по думите му е важно условие за развитието на отрасъла.

"В нашите страни живеят около 70 млн. души, но брутният вътрешен продукт на региона е само 359 млрд. долара. За съжаление можем да кажем, че стокооборота е на много ниско ниво", коментира Ердоган и призова въпросът да бъде решен ида се предприемат мерки за промяна на ситуацията.

В шестото заседание на ССТД в Чоплон-Ата участват президентите на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан, както и премиерът на Унгария.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е *** на гайда, пробва се като гърците пак запада да им плати за грешките.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердогане, единственият, който пречи на развитието на Турция си ти. Едва ли е имало толкова назадничав и ретрограден държавен глава на държава, колкото теб.
103
6
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Проблема не е в долара,проблема е мозъка.В САЩ живеят,работят и творят най силните човешки мозъци на земята.Това е истината за силата на Америка.Боли ни всички,но ще трябва да слушаме по умните.
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че просия и турция продават ценните американски книжа е заради безпаричие. Масовото предлагане на Тбонове само ще поевтини америкнския дълг. Кредитори на америка винги ще има. Да не говорим че евтини облигации ЯКО бъзикат Китай, набълбукан с америкнски дълг. Да видим те защо не продават:)))))
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кой кво, я долара им пречи, я Сорос, я Костов. Стига де.Има кубинско песо, рубла, пък и македонския денар е по-стабилен от турската лира.
100
4
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ердо връщай старата валутаАйдеее на акчетата
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми въведете монголското тенгьо откъдето пък и идва руската дума за пари дьенги,ние пък ето ,употребяваме турската дума пара,чуден свят
98
7
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Турчовците да се готвят за Виденовата /Ердогановата/ зима. Да си кътат доларите, че гладни ще стоят!
97
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 999Ръста в турската икономика за последното 3то тримесечие ще е в резултат на повишеното външно потребление заради ниската цена на лирата. Ще видим резултатие за първото тримесечие за 2019, когато голяма част от турските компании с кредити в лева и евро ще са фалирали, а цената на стоките ще е скочила до небето заради високите цени на ток, газ, горива и всички продукти зависещи от цената на долара.
96
5
 
8
 
! Отговори
Az преди 5 години
Prav e coveka !!!!!
95
10
 
12
 
! Отговори
999 преди 5 години
Мислите ли,че ако турците искаха нямаше да го направят - и да минат на валутен борд , като при ваща система.Умишленно го отблъскват.Тоест и аз си задавам въпрос какво имад в предвид и наум.Но явно има някаква цел.От всяка полза има и загуба.ВСИЧКИ УМОПОМРАЧЕНО КОМЕНТИРАТ КОЛКО ЗЛЕ Е В ТУРЦИЯ!Всичките тези - ходят масово да пазаруват в Турция!!!!Какво не и е наред на стоката по българските магазини?Декември като излязат данните за 3то тримесечие- ще видите къв е ръстта на турската икономика!
94
8
 
12
 
! Отговори
999 преди 5 години
Много хора се кефят,защото години са ги учили изкуствено на злоба към турците.И те ликуват от ситуацията - НЕ ОСЪЗНАВАЙКИ ГОЛЕМИТЕ СИ ПРОПУСКИ!Преди седмици ви казах и повтарям:Да,ефекта може да е разгромен за "в момента" в Турция - но в среден и дългосрочен план ползата ще е много огромна.Вижте Турция от години е критикувана от кредитните агенции заради ножицата между вноса и износа.данните сочат че за август вноса е намалял с 22%Износа вече препокрива с 81%.Ножицата се затваря.
93
4
 
12
 
! Отговори
999 преди 5 години
Иран и Ирак - вече са подписали ново споразумение според което двете страни в търговията ще използват нациоанлните си валути.Еми ето то така се започва ...Турция,Русия,Китай - все още работят по въпроса.Тоест пускат фитила.И всичко започва с малките играчи...И до като те пробват да видят какъв ще е ефекта при малките - Централните им банки обменят резервните си валута в злато.Между другото стана ясно,че след Русия и Турция започна масово да продава ценните американски книжа ,които притежава .
92
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми кой си ти че няма да използваш долар. Недей го използва ? Кой те кара ? Купувай в турски лири и продавай в тях :))) Имаш ли разплащателни системи на световно вино , имаш ли спедитори на световно ниво , добиваш ли ресурси за да съществуват предните две , имаш ли технологии ...? Отговора е НЕ. Просто една държавичка, която има много самочувствие и до там. Всяко нещо в света си има цена и мн работа .
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джес, къде точно е Чоплон-Ата?
90
9
 
9
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Най-добре е Турция да приеме руската рубла - и без това Ердоган и Путин са като Пижо и Пенда! И двамата са диктатори, императори, окупатори и т.н.
89
11
 
10
 
! Отговори
lYl преди 5 години
До 93Този знак тръгва от династията Дуло, и после тюркските племена го взсймстват, но това не означава, че прабългарите са тюрки, те са евразийски народ, но не и тюрки, те са били по-близки до европейците отколкото да са приличали на азиатци с дръпнати очи....
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Алла в бара го чакат всички велики султани на великата османка грешка на историята. Нямат търпение да си говорят за великите им дела.
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Ердо Алла му пише речите. Скоро ще пият чай с рахат локум заедно.
86
7
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Ядем си нормално, бедняците сте вие!