Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!

Турският президент иска търговията "да премине на национални валути"
Обновена: 3 сеп 2018 11:33 | 3 сеп 2018 11:15,
120
Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!
Снимка: Архив, Reuters

Президентът на Турция – Реджеп Таийп Ердоган бе категоричен, че зависимостта на световната търговия от долара възпрепятства нейното развитие.

Това заяви държавния глава на южната ни съседка на на срещата на върха на Съвета за сътрудничество на тюркоезичните държави (ССТД).

Той предложи търговията между участниците в ССТД "да премине на национални валути", което по думите му е важно условие за развитието на отрасъла.

"В нашите страни живеят около 70 млн. души, но брутният вътрешен продукт на региона е само 359 млрд. долара. За съжаление можем да кажем, че стокооборота е на много ниско ниво", коментира Ердоган и призова въпросът да бъде решен ида се предприемат мерки за промяна на ситуацията.

В шестото заседание на ССТД в Чоплон-Ата участват президентите на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан, както и премиерът на Унгария.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
16
 
22
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Християнин съм, но вече симпатизирам на Ердо и ненавиждам изрел и евреите! От тия евреи идват злините по целия свят, а САЩ са само инструмента им за това! За съжаление с напечатаните от тях долари ни правят терористи, подкупват ни политиците и ни настройват едни стрещу други! Три хиляди човека убиха в кулите близнаци и няма.нито един загинал евреин и това е обществена тайна в САЩ! Толкова са нагли, че вече не им пука , дори заплашват Европа че ще си платят ако не ги слуша за всичко!
44
0
 
4
 
! Отговори
реално преди 5 години
До OsmanТо защото Европа, Китай и Русия ще стоят и ще гледат как се обединявате и ги атакувате!
43
3
 
13
 
! Отговори
олд мен преди 5 години
Интересно предложение-отиваш за камион картофи,носиш камион турски лири.
42
1
 
29
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Много, много е трудно това да се случи. По скоро разплащане в злато или криптовалути би било по удачно. Кой турски производител би си продал стоката за азербайджански манат ?! Какви ресурси да си купи после с него ?! Машини, технологии, ноухау, патенти ли ?! Ердоган се зъби на християнския свят, но без неговите технологии и инвестиции Турция ще се върне в 9-ти век. Ще отглеждат само дини и маслини.
41
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е цивилизация на 15 века, моето момче. Вие сте изостаналите диваци!.15 века ратайство на "диваците", голямо развитие...хаха
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависимостта от корана ви пречи на развитието повече, ама сте слепи да го видите !
39
5
 
7
 
! Отговори
Ганчо алъшвериша преди 5 години
Турците не искат лири, а долари и някаква друга валута. Ето моята всяка седмица е на пазар в Едурне и се връща с пълни торби. Върна се сега сутринта и ми донесе едни страхотни джапанки за плажа. Питам колко струват, а тя вика един сикиш. Та каква валута е тоз сикиш? Жената вика алъшвериша става със сикиша.
38
2
 
15
 
! Отговори
Рус преди 5 години
Много жалко за Ердоган, че си мисли че смешната му валутка може да се сравнява с долара. Също е жалко да си мислиш, че една държава без да е дала нищо на света и без да извършва някакви услуги с висока добавена стойност е някакъв фактор...
37
1
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Хехе, гроздето е кисело. Интересно в каква валута са авоарите на Ердо, със сигурност не са в лири. :Р
36
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
Значи те навсякъде ни наричат Б у л г а р и с т а н, но като го написах аз го цензуриахте!?
35
2
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ердоганеий, никъде не ти щат акчетата и грошовете! Айде ходи при Путин да се молиш за заем, че от другаде не дават на диктатори!
34
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е да се направи нова разплащателна валута с която да се търгува вместо долара! И аз мисля , че това е неизбежно заради изнудването на американоевреите!
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВАЛУТАТА НА ТУРКИСТАН СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА ЩОТО ЕРДО НЕ СЕ СПИРАЛ ДА ПЕЧАТА НОВИ И НОВИ ПАРИ!!!ТЪЙ, ЧЕ СЪВСЕМ СКОРО КУРСА ЩЕ Е 10 ЛИРИ ТУРСКИ ЗА ДОЛАР :D
32
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До До зозкоАми вземи прочети малко книги, стига гледа само Атака ТВ!
31
7
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Абсурд. Ако можеше българия отдавна а се е развила..-----------България е цивилизация на 15 века, моето момче. Вие сте изостаналите диваци!
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луд умора нема,само се поти.Та и Ердоган така.
29
8
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До OsmanСамо през 2025 г Великите сили ще ви разделят на малки държавички, ще станете федерация надупчена като швейцарско сирене!
28
3
 
9
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦ преди 5 години
На тоя козяк главата му пречи....
27
5
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До :)Щатите имат един лост колега - БВП 18 трилиона долара. Рашката има 1.2, е тва е!
26
10
 
13
 
! Отговори
До зозко преди 5 години
А сега с какво плащаш? Пак с хартии без покритие :) Къде му е златното покритие на долара? Какво го гарантира??? Би ли споделил?