Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!

Турският президент иска търговията "да премине на национални валути"
Обновена: 3 сеп 2018 11:33 | 3 сеп 2018 11:15,
120
Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!
Снимка: Архив, Reuters

Президентът на Турция – Реджеп Таийп Ердоган бе категоричен, че зависимостта на световната търговия от долара възпрепятства нейното развитие.

Това заяви държавния глава на южната ни съседка на на срещата на върха на Съвета за сътрудничество на тюркоезичните държави (ССТД).

Той предложи търговията между участниците в ССТД "да премине на национални валути", което по думите му е важно условие за развитието на отрасъла.

"В нашите страни живеят около 70 млн. души, но брутният вътрешен продукт на региона е само 359 млрд. долара. За съжаление можем да кажем, че стокооборота е на много ниско ниво", коментира Ердоган и призова въпросът да бъде решен ида се предприемат мерки за промяна на ситуацията.

В шестото заседание на ССТД в Чоплон-Ата участват президентите на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан, както и премиерът на Унгария.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
25
 
11
 
! Отговори
Osman преди 5 години
70 млн? Само Турция е над 90. Май говорим за 700 млн. Един ден всички тези държави ще се обединят под общото си тюркско начало. Тогава горко им на враговете ни. Да живее Тюркистан - от Босфора до източен Китай. IYI
24
5
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ердо: Дайте да се разплащаме с тапети и хартийки от вестник ... Хахахахахахаа Таман всеки ще може да си печата колкото му потрябват :)))))))))))))))))))))))) Кеф ти милион, кеф ти милиард ...
23
18
 
17
 
! Отговори
:) преди 5 години
Щатите имат три лоста за влияние:- агентура, НПО и платени медии- самолетоносачите- долараЕрдоган се справи с първото, второто няма как да се използва, защото турчаците са твърде силни и сега на Ердо му остава да се оттърве от третото. И не, не съм фен на диктаторчето Ердо, още по-малко на турците. Просто такава е обективната истина. Американците губят играта и трябва да си седнат на нас... задни части.
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диваци и развитие?.Абсурд. Ако можеше българия отдавна а се е развила...
21
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния само влюбен, психясъл диктатор!Ердо и *** са като сиямски близнаци и двамата нямат връзка с реалността! Жак ми е за хората които са под техен диктат!
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега форумните хексперти ще почнат да обясняват как унгарците не говорят тюркски....
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този политиката му е малко каквото му скимне днес това да говори. Сега се сети, а довчера защо не говореше така? Кой турски предприемач ще се съгласи да изнася продукцията си в чужбина и от там да му плащат в някаква девалвираща валута?
18
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
Защо е нямало наши представители?Или те, единствени в света си мислят, че сме ***?Този и да се прави на интересен ще ги забатачи, но сами са си виновни!Ако започнат да търгуват с Русия и Китай си мисли, че ще плаща с лири, рубли и юани!
17
9
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Диваци и развитие?
16
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този не е добре с главата.:)
15
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тоест - България изнася - в лева,Турция в лири и прочие - тоест всеки да си използва националната валута !"Сега, за да ме разбереш - като си продадеш стоката за турски лири и отидеш да си купиш нова кола(например) дали ще ти приемат турските лири? Или ще ти кажат - *** и ги смени в евро/долари и се върни? Това е причината да не се използват национални валути - като се заринем с лири, няма какво да ги правим. Турция ако се зарине с левчета, поне ще може да ги смени за евро. Ще им се, ама няма!
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия продава петрол за долари. За какво са и лири? Особено сега, когато лирата се обезценява всеки час.Така както и Турция продава всичко, което произвежда в долари.За какво са и на Турция рубли?
13
28
 
21
 
! Отговори
999 преди 5 години
Чета Ви коментарите и се чудя - какво не разбирате ?Човека казва - търговия в национални валута ! Тоест - България изнася - в лева,Турция в лири и прочие - тоест всеки да си използва националната валута ! А не "примерно" стокообмена между България и Турция да се извършва в долари.Никой не ви натирва насила да използвате само лири или рубли .Четете и разсъждавайте бе хора !При условие,че долара вече се използва като оръжие, а не като търговска парична единица - Ердоган е много прав !
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и сега спокойно могат да заобиколят долара. Какво ги спира?В търговията между отделните държави могат да минат на разплащания в национална валута. кой им е забранил?По вероятно е обаче да минат към бартери, но пак трябва да се изчислява цената по някакъв начин, и ако не искат да минават през долара може през цената на златото за деня.Но и то се търгува на борсите в долари.Пак опираме значи до долара.Никой няма да иска лири и рубли.Търговия може, но само ако е по курса на долара за деня.
11
5
 
8
 
! Отговори
абе Иване преди 5 години
Ако Путин иска да му плащат газа с рубли те западняците няма от къде да ги вземат. Курса ще се вдигни до небесата което е кофти за Русия.
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТО НЕ МУ АРЕСВА ВАЛУТАТА ДА ПЛАЩА В НАТУРА !АКО СТОКИТЕ СВЪРШАТ МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТУРЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ :)
9
0
 
3
 
! Отговори
ДА БЕ преди 5 години
ДА БЕ ВЕРНО ЛИ
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те тюркоезичните трудно биха се разбрали помежду си. Само азарбейджанците и турците говорят на почти идентичен език, даже може да се каже, че направо говорят на един език.Но там другите са доста изчанчени, не че няма неща, които да са близки, има даже общи думи направо, но...От друга страна то и славянските езици са малко отдалечени. Бях свидетел наскоро как българка и рускиня си говореха на английски, което лично за мен беше странно, но младото поколение не е учило руски и не го разбира.
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип е прав, но е наивно да се мисли, че доларът може да бъде игнориран просто ей така.
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо заемите дето взима сумати години върни, че те са в долари пък после се пробвай да се откачиш от него. Този овчар направо убива турция от 15 години насам. Води ги все по стремглаво към изолация, фалит и т.н.