Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!

Турският президент иска търговията "да премине на национални валути"
Обновена: 3 сеп 2018 11:33 | 3 сеп 2018 11:15,
120
Ердоган: Зависимостта от долара пречи на развитието ни!
Снимка: Архив, Reuters

Президентът на Турция – Реджеп Таийп Ердоган бе категоричен, че зависимостта на световната търговия от долара възпрепятства нейното развитие.

Това заяви държавния глава на южната ни съседка на на срещата на върха на Съвета за сътрудничество на тюркоезичните държави (ССТД).

Той предложи търговията между участниците в ССТД "да премине на национални валути", което по думите му е важно условие за развитието на отрасъла.

"В нашите страни живеят около 70 млн. души, но брутният вътрешен продукт на региона е само 359 млрд. долара. За съжаление можем да кажем, че стокооборота е на много ниско ниво", коментира Ердоган и призова въпросът да бъде решен ида се предприемат мерки за промяна на ситуацията.

В шестото заседание на ССТД в Чоплон-Ата участват президентите на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан, както и премиерът на Унгария.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Ердо
4
4
 
36
 
! Отговори
бла преди 5 години
Оня ден се върнах от Турция.... те турците не искат да им плащаме с турски лири, питат за евро, долар, дори на един пазар платих с 10лв, па кво остава хората от останалия свят да приемат тяхната валута.
3
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да видим ще има ли турска пролет , както обикновено се случва след такива изказвания.Подозирам, че Ердо ще се окаже голяма лъжица за американската уста.
2
6
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
И Путин искаше да плаща в рубли, ама никой ги неще :D пък турски лири още по-малкоИска му се на тоя вкара в печатницата един кораб хартия и да плаща с него ама друг път хахаха
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Кадафи искаше да се откачи от $ и виж какво му се случи.