Вярвате или не: И днес в САЩ "лекуват" хомосексуалните си деца

700 000 души са преминали през такава терапия в страната
4 сеп 2018 21:35, Елка Василева
227
Вярвате или не: И днес в САЩ "лекуват" хомосексуалните си деца
Матю Шурка. Снимка: Twitter

Стотици хиляди хора в САЩ имат тази съдба: подлагат ги на терапия, за да "излекуват" хомосексуалността им. Много от "пациентите" са деца, изпратени на терапия от собствените си родители. Понякога с фатални последици.

Потънал в сълзи, 16-годишният Матю най-после признал пред баща си, че изпитва влечение към момчетата. Двамата тъкмо прекосявали с колата Бруклин. Бащата отбил до тротоара и подхванал спокоен разговор със сина си.

„Реакцията му много ме зарадва", разказва 30-годишният днес Матю Шурка. „Каза ми, че ме обича, независимо от всичко." Бащата обещал да се погрижи. В онзи момент Матю изобщо не предполагал, че ще го подложат на терапия, за да бъде „излекуван" от хомосексуалната си ориентация, пише Дойче веле.

700 хиляди съдби

Проучвания на калифорнийския институт „Уилямс" показват, че в САЩ близо 700 000 души са преминали през такава терапия. Половината от тях са на възраст под 18 години. „Тъй наречената „репаративна терапия" си поставя за цел да промени сексуалната ориентация или пък половата идентичност на ЛГБТ-личности", обяснява Кристи Малъри от института „Уилямс". „Онези, които предлагат подобна терапия, все още вярват, че хомосексуалността е някакво увреждане, подлежащо на лечение", казва тя и добавя, че освен терапевтите подобна дейност извършват и религиозни организации.

„Да, църквата определено е голям проблем, защото за някои християни да си гей или лесбийка е грях", казва Матю Шурка. В момента 57 000 момчета и момичета на възраст между 13 и 17 години преминават през подобна църковна терапия, предполагат специалистите от института „Уилямс". В редица щати вече бяха приети закони, които забраняват платената репаративна терапия. Но религиозната терапия е безплатна, тоест - остава си разрешена.

Обикновено родителите са онези, които вкарват всичките тези десетки хиляди момчета и момичета в коловоза на репаративната терапия. Много от бащите и майките просто не желаят да приемат различната сексуална ориентация на децата си.

Хомосексуалността все още е натоварена с какви ли не предразсъдъци, казва Матю Шурка. Според него младите хора възприемат хомосексуалността много по-спокойно в сравнение с предишните поколения. Тъкмо поради това с родителите възникват големи трудности, когато син или дъщеря признаят своята различна ориентация и помолят за подкрепа.

"Ако не си силен мъжага, не струваш пукната пара"

Матю е израснал в консервативно еврейско семейство в едно от нюйоркските предградия. „Баща ми е роден в Израел, но родителите му са иранци", обяснява 30-годишният мъж. По-късно семейството емигрирало в САЩ, където бащата започнал собствен бизнес. „Той ми каза: Ако това подлежи на терапия, бих предпочел да си хетеросексуален. В неговия свят не струваш пукната пара, ако не си силен мъжага", разказва Матю. Именно под влияние на баща си, който смятал, че като гей ще има огромни трудности в живота си, Матю решил да започне терапията.

Терапевтът, при когото отишъл заедно с баща си, изповядвал един широко разпространен възглед: всички хора изходно са хетеросексуални, а хомосексуалната ориентация е резултат от някаква травма, преживяна в детството. На първия сеанс Матю се чувствал ужасно напрегнат и уплашен, но разговорът все пак преминал добре. Следващите сеанси вече се провеждали по телефона, защото терапевтът практикувал чак в Калифорния - бащата на Матю се опитал да избере най-добрия.

При Матю репаративната терапия се свеждала единствено до беседи. Но други хора, преминали през нея, разказват наистина страшни неща. Често пъти се практикува така наречената „аверсионна" или „електроконвулсивна терапия", в чиито рамки на пациентите се пуска хомосексуално порно, а в същото време ги подлагат на електрошокове в комбинация с предизвикващи повръщане медикаменти. По този начин в главите им хомосексуалността трябва да се свърже с отрицателни емоции.

Терапевтът на Матю бързо „открил" къде се корени хомосексуалността на пациента му. „Каза ми, че в детството си съм имал прекалено много жени като пример за подражение", спомня си Матю. Според терапевта момчето било имало прекалено близка връзка с майка си и с двете си сестри, а и поддържало твърде много приятелства с момичета. „Затова първата стъпка в лечението беше да прекарвам по-малко време с жени и повече с мъже", разказва Матю.

В продължение на седмици не бивало да общува с майка си. Той самият имал съпротива срещу тази мярка, но въпреки това изпълнил указанието. Майка му също се подчинила, макар че след няколко седмици ѝ дошло до гуша и казала: „Не знам как може да бъде полезна една терапия, която отделя дете от майка му".

Мъки години наред

Няколко здравни организации в САЩ предупреждават, че репаративната терапия крие много опасности. Тя е вредна за организма, а и не дава никакъв ефект, твърди Американската медицинска асоциация. Матю също бързо забелязал, че терапията му се отразява много зле. Изпаднал в депресия, наддал 30 килограма и често мислел за самоубийство. „Две години го обмислях, но тъй и не посмях", признава той.

Минали цели пет години, докато най-после решил да прекъсне терапията. „Много пъти съм питал дали има примери с хора, които успешно са променили ориентацията си", разказва Матю. И след като терапевтът тъй и не му посочил конкретен пример, младежът постепенно започнал да се съмнява. На 21-годишна възраст, измъчван от тежки психически проблеми, Матю се отказал от репаративната терапия. Трябвали му още две години, докато се отърве от депресията.

Днес Матю живее в малко жилище в Манхатън. И си е изборил свободата да бъде такъв, какъвто е. Има си приятел и напоследък е един от най-важните активисти на движението срещу репаративната терапия в САЩ. Неговата организация "Born Рerfect" помага на хора, които са станали жертва на опити за промяна на сексуалната им ориентация. А основната му цел е да бъдат наложени закони срещу тази терапия. „Искаме да сложим край на стигматизирането. Хората най-сетне трябва да разберат, че е нормално да си хомосексуален", казва Матю.

"Предразсъдъците са много жилави"

Междувременно баща му го помолил за извинение. „Днес той вече приема моята ориентация. Не му харесва обаче, че станах активист", обяснява Матю и добавя: „Абсурдно е, че в САЩ са разрешени еднополовите бракове, но подобни терапии все още не са забранени".

Матю силно се надява, че през следващите години отношението към хората с различна сексуална ориентация ще се промени. Но затова се иска още много труд. „Предразсъдъците са жилави, а доста хора все още искат нас да ни няма", казва Матю.


 


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
хомосексуалността далеч не се среща само при хората а и в много други видове .
52
9
 
15
 
! Отговори
ined преди 5 месеца
Късно е вече за лечение след като са вече увредени от ядене на ГМО с КокаКола - само евтаназията може да им помогне
51
1
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 5 месеца
Има и една книга на български преведена за родителите на хомо-деца от сем. психолози от САЩ като, че бяха! Ролата на родителите е ог голямо значение!
50
6
 
23
 
! Отговори
NoName преди 5 месеца
Смятам че както аз така и над 90% от населението на света НЕ ИМ ПУКА ЗА ХО-МО МО-МО И ТЕМ ПОДОБНИ ХОРА! Искаш да си ГЕ-Й Ок... Бъди какъвто пожелаеш!!!!! Ако искаш бъди на пророка мохамед ге-й зайчето - НЕ НИ ПУКА!!!! Просто живей си живота и не ни навирай и не ни налагай твоите ХО-МО глупости!!! Никой не ви харесва, но на никого не пречите, така че Have a nice day...
49
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съвременната хомосексуалност в повечето случаи не е хормонално заболяване, а е със социални корени - феминиустката пропаганда и менталния натиск от страна на феминистките медии върху незащитените умове на децата, пропагандата в училищата извършвана от неморални учители, безморалните медийни "звезди", всичко това обърква младите хора и затова аз наричам това социално заболяване. За което сва виновни мазните маструбати с феминистичен произход, които от десетилятия не са имали нормален оргазъм.
48
9
 
14
 
! Отговори
Мдае преди 5 месеца
Тва да си обратен е доказано , че се получава при психически травми в детството. Подобни хора имат нужда от психолог. Същото важи и за "трети пол" . Това е болестно състояние и е доказначо , че е така.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При положение, че отклоненията от физиологическия пол не се считат за заболяване, то тогава и 6- ти пръст, втора глава и т.н. не трябва да се считат за заболяване. Очевадно е. Фактите не могат да бъдат сексисти, расисти и т.н. Имам предвид биологичните и физическите факти. Измеримите факти. Те са. Независимо дали на някой му отърва или не, те са верни и съществуват. Всичко останало са феминистки измислици за объркване на слабите мозъци.
46
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хомосексуалността и транссексуалността са заболяване. Всяко отклонение от биологическата сексуалност е психично или хормонално заболяване. И се нарича джендър дисфория. Понеже е много трудно да се лекуват, някои лекари обясняват на пациентите си, че това не е заболяване, с което им помагат да живеят по - нормален живот. Но все пак това си е психично заболяване. И наистина се лекува трудно. Феминистките се възползват от ситуацията и натискат. Използват методи, които го предизвикват масово.
45
5
 
6
 
! Отговори
Teo преди 5 месеца
Хомосексуализмът съществува и при животните. Ако изходим, че те нямат съзнание, то това е издънка на природата, защото са обречени на липса на поколение. НО, има и нещо друго - при животните хомосексуализмът е в ПЪТИ по-малък, отколкото при хората. Защото ние се влияем от околния свят, и когато излезе един такъв ***@ст и започне да агитира сокроце соблаго много се хващат на въдицата. И настава Содом и Гомор. ***@си сте, останете си такива, но не го агитирайте, моля!
44
6
 
18
 
! Отговори
xp преди 5 месеца
Никой психично болен не осъзнава и не си признава че е болен. Затова, тези си подлежат на терапия, чисто и просто вървят срещу природата която ги е създала.
43
7
 
18
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
Няма лошо бъдете каквито искате. Важното е да не ни натрапвате вашите идеали както веганите или разни ислямисти. Живейте си живота но ни оставете ние останалите да изберем да бъдем хетеросексуални месоядни хора.
42
7
 
8
 
! Отговори
свинята преди 5 месеца
за да бъдете истински мъже трябва като мен поне по 1 кило свинско да ядете на ден!
41
0
 
17
 
! Отговори
до 50 преди 5 месеца
като си биеш тестостерон 2 неща се случват:

1. тестисите ти атрофират и спира естественото ти производство но тестостерон

2. тестостерона се "ароматизира" (това е биохимическият термин не се чудете) и се превръща в естроген, т.е. фактически биеш си тестостерон получаваш обаче естроген
40
1
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 5 месеца
за това в Азия, всичко със соя го ферментират от соев сос до соево сирене - ферментацията разгражда фито-естрогена, обаче на запад всичко със соя, дори и соеви соес не минава ферментация. Това е умишлено и заговор - в България, вече в сумати хранителни продукти има "соево олио", което в медицината се използва за лечение на менопауза, защото с много високо съдържание на естроген - причината е, че естрогена не е водно, а мастно разтвриш и в олиото от соя е супер активен.
39
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичкото зло идва от САЩ.Войни, наркомания, проституция, джендарство, ***, всякакви обратни, деградация, унищожаване на човешките ценности, разврат.Това води до унищожаване на човешкия род, И тази страна някои наши заблудени оФце, и нереалезирали се гномчета ни я дават за пример.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 37, част 1

ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО ТИ НА 1100% ЩОМ ХОРМОНИТЕ СЕ ВЛИЯЯТ ОТ ХРАНАТА КОЯТО ЯДЕМ ОПРЕДЕЛЕНО ТОВА ВЛИЯЕ И НА ФЕРОМОНИТЕ НИ :D

ЕДИН МЪЖ КАТО СЕ НАТЪПЧЕ С ГМО РАДИАЦИЯ КОЙ ЗНАЕ КАКВИ ФЕРОМОНИ ИЗЛЪЧВА И УЛИЧНИТЕ КУЧЕ ЩЕ МУ СКОЧАТ!!!
37
3
 
9
 
! Отговори
до 37, част 2 преди 5 месеца
от там попада... в подпочвените води, а от там в питейната вода и селскостопанската продукция, т.е. само вода да пиеш в днещно време и все едно си на хормонална терапия за смяна на пола

- Бисфенол-А, най-потентният синтетичен естроген е във всичко, храни, иглачки, дори в касовите бележки и през кожата за 0 време е в кръвта

- Соя, чаша соево мляко има фито-естроген от сорта на 20 000 максимални дози за мъж. има майки веганки това го дават на бебето си момченце!!
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И сега какво да правим не разбрах? Да ревем ли за съдбите им?
Всеки човек си има свои проблеми, но не занимава обществото с тях.
Ако искат да се лекуват, ако искат да не се лекуват- Единственото, което искаме е да не ни се натрапват.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До venix

И С 1 ГОДИНА САМООСЪЗНАВАНЕ ТОВА Е НЕЛЕЧИМО :D

ТОВА НЕ Е НАРКОТИК , ЧЕ ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНО :D ТОВА Е ПРИРОДЕН ИНСТИНКТ!! ЛЪВЪТ ВИНАГИ ЩЕ СИ БЪДЕ ЛЪВ ДОРИ ДА ГО ОТГЛЕДАТ ХОРА ОТ МАЛЪК ПАК В ЕДИН МОМЕНТ ЛЪВА МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ!
34
3
 
7
 
! Отговори
до 37, част 1 преди 5 месеца
не процента сега не е както "по всяко историческо време", защото химикалите с които ни тъпкат буквално превръщат мъжете в гейове:

- атразин, хербицид, широко използван и в природата и при лабораторни изследвания, прави мъжките риби, жаби и дори големи животни като крокодили гейове

- естродиол-а, съставката на противозачатъчните хапчета, което е естроген, т.е. женски хормон 90% се изхвърля с урината, пречиствателните станции за отпадъчни води, нарочно не го пречистват, от там попада...