Минута мълчание... Ню Йорк си спомня за 11 септември

Възпоменателни церемонии в Пенсилвания и в Пентагона
Обновена: 11 сеп 2018 19:28 | 11 сеп 2018 18:12, Анисия Иванова
76
Минута мълчание... Ню Йорк си спомня за 11 септември
Снимка: БТА

Нюйоркчани се стекоха на мястото, на което се намираха двете кули на Световния търговски център, сринати от похитени от терористи самолети преди 17 години, предаде Асошиейтед прес.

Възпоменателната церемония започна с минута мълчание и звън на камбани в 8,46 ч., когато първият похитен самолет се вряза в Северната кула на СТЦ. По традиция на церемонията се четат имената на близо 3000-те жертви на атентатите, извършени преди 17 години.

На 11 септември 2001 г. терористи похитиха общо четири самолета. Освен двете машини, с които бяха ударени двете кули на СТЦ, терористите врязаха самолет и в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвърти похитен самолет се разби в щата Пенсилвания. Предположенията бяха, че терористите може би са планирали да ударят с него Белия дом или Конгреса.

На мястото на кулите близнаци на СТЦ в Ню Йорк днес има няколко нови небостъргача и мемориален комплекс за жертвите на атентатите.

Възпоменателни церемонии днес ще има в Шанксвил в Пенсилвания близо до мястото, на което се разби четвъртият похитен самолет, както и в Пентагона. Президентът Доналд Тръмп присъства на церемонията в Шанксвил. Той бе придружаван там от първата дама Мелания.

Церемонията беше пред мемориала на жертвите на похитения самолет. Пред участниците в нея Тръмп отдаде почит на героите от полет 93, които са променили хода на историята. Пътниците в похитения самолет се разбунтуваха срещу похитителите и така се стигна до катастрофата му в полето в Пенсилвания.

На мястото на катастрофата бе издигнат мемориален комплекс. А в него бе открит монумент, наречен "Кула на гласовете". Той е висок близо 30 метра. Предстои там да бъдат поставени 40 камбани, чийто звук ще се променя в зависимост от силата и посоката на вятъра. "Този мемориал е послание към света. Америка няма да отстъпи никога пред тиранията", каза Тръмп и подчерта, че е решен да направи всичко необходимо, за да гарантира сигурността на страната си.

Вицепрезидентът Майк Пенс присъства на церемония в Пентагона. Там бяха и близките на 184-те жертви, загинали при врязването на третия похитен самолет в сградата. Пенс заяви пред тях, че американската нация продължава да жалее заради жертвите на атентатите.

Той подчерта, че е важно всяко ново поколение да знае какво се е случило на 11 септември 2001 г. Пенс изтъкна героизма на хората, които са работили в Пентагона в деня на атентата, като припомни, че те са влизали на няколко пъти в сградата, за да изваждат оцелели оттам. "Терористите се надяваха да сломят духа ни и се провалиха", каза той.

Жертвите на четирите атентата с 2753. От тях 1642 са били идентифицирани, припомня Ройтерс. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
и като благодарност продадоха орьжие на са за 350 милиарда сега тези камиларикакво ще правят с това орьжие ще трепят хората по света вкл и сащ
6
4
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
боли ме оная...за хамерика !
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всички журналисти и разследващи рухването на двете кули измряха един след друг преди да успеят да разкажат на обществото до къде са стигнали в разследванията си?Толкова ли в американското общество няма сила, която да покаже на хората истината?
4
4
 
11
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Циници. Израелските служби ги предупредиха, че ще има атентати, 2 месеца по-рано.Игнорираха данни от външно разузнаване на САЩ.Резултатът нападение над чужда държава, затягане на репресивни ограгани и следене - Оруел.И невинни жертви.Срам и Позор за САЩ!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боли ме СаПА !Сами си събориха и убиха хората !Как иначе щяха да започнат война !
2
2
 
24
 
! Отговори
бай х преди 5 години
манипулатори и смешници
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KAKVO SE E SLUCILO NA 11 SEPTEMVRI,CE NE RAZBRAH.