Уикендът на Леман: 10 г. от най-големия фалит. Научихме ли урока?

Преди 10 г., в 1:45 часа местно време Леман брадърс обяви фалит
Обновена: 15 сеп 2018 14:43 | 15 сеп 2018 14:40,
44
Уикендът на Леман: 10 г. от най-големия фалит. Научихме ли урока?
Снимкa: Reuters, архив

Връщаме се към един тъжен спомен. Припомняме "Уикенда на Леман", когато на 15 септември 2008 година нюйоркската банка Леман брадърс (Lehman Brothers) се срина, хвърляйки света в най-тежката икономическата криза от 30-те години на миналия век, предаде АФП.

Американските власти не успяха да намерят нов собственик на американския банков гигант, изпаднал в затруднено финансово положение заради задушаващите високорискови ипотечни кредити, които бе отпуснал, и вдигнаха ръце от него.

В понеделник, 15 септември 2008 година, в 01:45 минути местно време Леман брадърс обяви фалит, изненадвайки света след уикенд, белязан от пазарлъци в последната минута на високо равнище.
Банката остави "неплатена сметка" за 691 милиарда долара и 25 000 служители на улицата.

Това е най-големият фалит в американската история. На Уолстрийт индексът Дау Джоунс се срина с 500 пункта, което бе най-големият спад след терористичните нападения срещу кулите близнаци през 2001 година. С кашони под мишницата, смаяните служители напуснаха още същия ден централата на банката под обективите на папараците.

"Не забелязахме нищо такова да се задава!", ще заяви служител на групата в Лондон.

Според Лорънс Макдоналд, бивш дилър и съавтор на книга, появила се през 2009 година за срива на банката, "Колосален крах на здравия разум" ("A colossal Failure of Common Sense"), шефовете на Леман отдавна са били предупредени за прекомерните рискове, които поемат, за да увеличат печалбите си в краткосрочен план, отбелязва АФП.

Ръководството "ни засили с 250 километра в час право към най-големия айсберг на високорисковите ипотеки", заяви той пред АФП.

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан (2007-2011) твърди, че надигането на популизма е пряко следствие от финансовата криза, последвала фалита на Леман, чието управление е облагодетелствало неравенствата, допринасяйки и за влизането на Доналд Тръмп в Белия дом.

"Когато има пожар, пожарникарите се намесват и вода се пръска навсякъде. След това обаче тя трябва да се попие, а това не бе направено. И тъй като тази вода отиде в джобовете на някои, а не на всички, настъпи взрив на неравенствата", каза Строс-Кан пред АФП. /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Не е само това ПЕНКО, доста от дълговете на Гърция преди бяха на частни банки, дори ако не се лъжа мисля, че Лемън бяха едни от тях. Но ЕК мисля, реши да купи дълга чрез Европейската Банка, което направи дълга на Гърция дълг на европейските граждани.Банкерите само сменят позиции от държавни банки в частни банки и фондове и си движат парите, ние тука си мислим , че сме големи със 70 000 евро кредит......
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поука си взеха най-вече тези, които спечелиха от свичко това. И пак ще печелят така, защото не са глyпави.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента ситуацията е по-зле и от тогава. САЩ все повече затъват.
16
1
 
22
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ев.рейските номера край нямат!Бъдете сигурни,че те не са загубили и цент от цялата работа!
15
0
 
14
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАК БЕШЕ : ДЪРЖАВАТА САЩ ДАДЕ ПАРИ НА БАНКАТА ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ / В ЕС Е НАКАЗУЕМО-ЗАБРАНЕНО / ОТ КОИТО ШЕФОВЕТЕ НА "ЛеБр"- СИ РАЗДАДОХА ПРЕМИИ / НЕ СЪМ СИГУРЕН ,НО БЯХА ОБЩО НЯКОЛКО МИЛИОНА /!!! И ОЩЕ ЕДНА СЕМИТОС БАНКОС ГО НАПРАВИ ...- НЕЩО С БУКВАТА -М !!!!
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само банката,но тази 2008 година беше съдбовна,много неща се пречупиха и станаха тогава,включително и трагедии,от 2008 година света тръгна наопак и все още е така.На хората им писна от стресове,искат мир и спокойствие!
13
3
 
19
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
"Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) там положително ще намерите евреи! - Хенри Форд
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой спомня ли си за Енрон? И още, и още...
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова се инвсетира в имоти, компромати, партия, тази след нея и онази след предходната. Власт ... това е. Всичко друго са глупсоти. Особено нещата, който ви наливат в главите, в часовете по литература - За доброта, за равенство и други подобни.... ХАХАХХАХАХАХАХ Овцевъдство му викаме.
10
0
 
27
 
! Отговори
ined преди 5 години
Уикендът на Леман = разграбването на КТБ х 200
9
4
 
9
 
! Отговори
Grom преди 5 години
Прав е Строс-Кан, ама кой да си направи такъв извод от политиците, като и на тях им харесва...Ситуацията напомня на пред-комунистически период е става все по-трагична. Докато не дойде Октомврийската революция или Арабската пролет или 9 септември.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мисля! Откак организираното човешко общество е надскочило натуралната обмяна и е открило врътката с парите, в по-голяма или по-малка степен подобни явления се наблюдават по целия свят с някаква изразена цикличност. Не случайно се казва, че глупостта не ходи по животните...
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф че сте ми компетентни както винаги :)))
6
0
 
17
 
! Отговори
До ЦРУ преди 5 години
Абе това с Тръмп е по скоро следствие на оная *** джихади Джон къде режеше глави поздравявайки всеки път Обама. Мисля че САЩ по времето на Обама направиха огромната грешка да разбират ислямския свят и това няма нищо общо с кризата от 2008. По скоро има общо с желанието им да обкръжават Русия с военни бази. Това между другото докара и руския флаг в Крим. Изобщо САЩ след като се окопитиха от кризата 2011 почнаха пак да творят л.*** и това в крайна сметка им докара Тръмп
5
6
 
6
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Купувайте злато, баламите етериум, незнаещите долари, елементарните евро
4
2
 
4
 
! Отговори
Сега, като се.... преди 5 години
...позамисля........май Путин нещо ми се върти в главата......Голям злодей тоя, от мен да го знаете!
3
1
 
12
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЛЕМЪНД СА ЕВРЕИ/ КАКТО И ПЕТИМАТА СОБСТВЕНИЦИ НА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕВ НА САЩ / ... " ЕХ ХИТ -ЛЕР... БАНЯ ...ГОЛЯМ КЕФ " !!! НАСЛЕДНИЦИ СА НА РОДШИЛДОВАТА СЪВРЕМЕННА БАНКОВА СИСТЕМА / И РОДШИЛД Е ЕВРЕИН / . " ЕХ ХИТ-ЛЕР И ...БАНЯ...ЕХ КЕФ " !!!!!
2
6
 
9
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 5 години
Това с Лемън Брадърс е История .Задава се Нова Криза , кой чете знае .Блумберг и Банк оф Америка написаха Коментари - Бурята ще ни връхлети в края на Годината .Дано БГ Банките издържат тази буря , Взаимните Фондове ще се сринат с 90% .
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващата криза ще има мащабите на масово изтребление.