Китай към САЩ: Не искаме хегемония, а хармония!

Търканията между Пекин и Вашингтон трявало да бъдат преодолени
Обновена: 28 сеп 2018 22:33 | 28 сеп 2018 22:30, Анисия Иванова
22
Китай към САЩ: Не искаме хегемония, а хармония!
Снимка: БТА

Страхът от Китай, който се опитвал да измести САЩ на световната сцена, е неоснователен, каза днес ръководителят на китайската дипломация Ван И, предаде Франс прес.

В реч пред Съвета за международни отношения в Ню Йорк Ван каза, че Китай се стреми единствено към световна хармония. По повод изводите на американски анализатори, според които Китай засилва усилията си за получаване на позиция на хегемон в света китайският първи дипломат подчерта: "Искам да ви кажа много ясно, че това е сериозна грешка в стратегическата преценка".

"Това е фалшива прогноза, която може да се окаже изключително вредна за американските интереси и бъдещето на САЩ", предупреди китайският външен министър.

Ван увери, че "няма причини за паника" заради търканията между Пекин и Вашингтон и че трудностите може да бъдат преодолени, предаде Ройтерс.

През последните години Китай значително разшири присъствието си в света, особено в Африка. В ООН Пекин също разширява влиянието си, като включва все повече военни кадри в мирните операции и редовно увеличава финансовия си принос към световната организация.

Ван И отхвърли твърденията, че Китай краде технологии, разработени от чуждестранни компании. "Искам да подчертая, че Китай не е копирал чуждестранни патенти" и "няма да копира чуждестранни патенти", увери той.

Китай казва, че намеренията му са мирни, но има териториални претенции към почти цялото Южнокитайско море, през което годишно преминават стоки на стойност около 3 трилиона долара, отбелязва Ройтерс. Малайзия, Виетнам, Филипините и Бруней също претендират за части от морето, в което има нефтени и газови залежи и големи риболовни полета. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Пожелавам на всеки човек да е жив и здрав и да види краха на задокеанският световен тумор :)
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук в статията не се коментира Путин. Мисля, че отивате в не етична посока
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ама Путин къде е тръгнал"Ама къде видя Путин в статията? Ама май си ***. Ама от Козяк май.
17
13
 
2
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Китай вече са огромна икономика и имат основателни претенции да са хегемон , ама Путин къде е тръгнал с мижавата икономика и пияните руснаци.
16
14
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Този китаец е далеч по умен от Путин.
15
1
 
6
 
! Отговори
ндаа преди 5 години
И едните,и другите драпат за световно господство!Дано само не направят някоя война,че на света малко му трябва!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе някой през 1999 години , май нещо беше объркал едно посолство в Белград... и изглеждаше като каменоломна.
13
3
 
14
 
! Отговори
Ц1 преди 5 години
Китай към САЩ: Не искаме хегемония, а хармония!Преведено от любезен кантонски това означава: "Говедари, ще правите като вятъра....И още нещо, тантуркайки се"
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък и още нещо един гении му беше хрумнало да ми обяснява че американската асимилация била интеграция.Е да ама не.Интеграция не е да идеш в Швеция и да си загубиш паметта и да се мислиш за швед, а след като ще оставаш в тази държава спазването и уважението не към твоята а към нейната култура да ти е приоритет, а това да се направиш на болен от амнезия и швед е асимилация.Бижанцити за това не ги щат защото те не уважават чуждата култура, пък идват да налагат в чужда територия тяхната.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ сега точно чета един доклад от преди втората световна и тогава критиките към тях са било същите като сега тоест те искат всички да са като тях да се развиват и мислят като тях и ако може дава тях.При тея положение за какви хармонии да говорим.Те искат от света същото което искаше Османската империя от нас пълна асимилация и унищожение на различните от турците.Интетесно дали Азис ще скочи със същата ярост да защитава различните като култура от авимилацията на американското фашистко блато.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две колониални суперсили с мислене от 19 век се бият и трета държава с мислене от 21 век макар и по-слаба ги прецаква и им гледа сиира.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двама се карат (САЩ и Русия), трети печели (Китай).
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да прав си за Китай че има дискриминационно отношение към чужди компании така е. Но САЩ се държат като глобални диктатори със всички не само с Китай.Те се държат както би се държал Хитлер ако плана му за завладяване на света беше успял,Китай може колкото си иска да говори но сащ не ги интересува никаква хармония а само хегемония.Има го в доктрината им за отбрана точка 3 трета основна цел на външната политика на сащ е недопускането на възникване на нов могъщ световен играч.
6
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искате хармония ама имате компании в САЩ а чужди компании не може в Китай ако не са 50% китайска собственост и после крадете разработките и си правите нов завод копие на американския. Е писна им на хората й чичко Тръмп тропна сериозно по масата. От както въведе митата китайския фондов пазар се срина а американския си върви нагоре.
5
3
 
21
 
! Отговори
обяснение преди 5 години
За неграмотника 2 - изказването на китаеца , преведено на разбираем за *** език:"кравари , стойте на страна , иначе ще играе сопата!"
4
4
 
24
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Това е фалшива прогноза, която може да се окаже изключително вредна за американските интереси и бъдещето на САЩ", предупреди китайският външен министър.Дано американците разберат какво им казва Китай, но силно се съмнявам.
3
2
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Това за хармония със САЩ си е направо утопия!
2
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали според нашите руски въшки Китай беше мнооого силен и щеше да пребие САЩ. Кво стана бе мишлета ватенки. Май китаецо се моли на Трумп за милостиня. Китай е това благодарение на САЩ. Преди това бяха най бедната нация на света, дори по бедни от пияните русланци.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още малко Китай скоро Америкаще се срине под собствената си тежест.