По света повече харесват Путин отколкото Тръмп

Имиджът на САЩ се влошава при управлението на Тръмп
2 окт 2018 17:45, Елка Василева
53
По света повече харесват Путин отколкото Тръмп
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Имиджът на САЩ сред традиционните им съюзници се е влошил още повече след една година, по време на която американският президент Доналд Тръмп засили нападките си срещу страни като Германия и Канада. Това показа проучване на американската неправителствена организация "Пю рисърч сентър", цитирано от Ройтерс.

Публикуваното вчера проучване с участието на 26 100 респонденти от 25 страни показва, че те имат повече доверие в лидерските способности на руския президент Владимир Путин и тези на китайския му колега Си Цзинпин, отколкото на Тръмп. Към президента на САЩ изразяват доверие 27 на сто от участниците. В същото време 30 на сто се доверяват на Путин, а 34 - на Си Цзинпин. Германската канцлерка Ангела Меркел е единствената, подкрепяна от мнозинството участници, с доверие от 52 на сто. Френският президент Еманюел Макрон е зад нея с от 46 на сто.

Само 6 на сто от мексиканците, 7 на сто от испанците, 9 на сто от французите и 10 на сто от германците са изразили доверие във външната политика на Тръмп, отбелязва ТАСС. В 20 от 25-те страни, включени в проучването, мнозинството не е изразило доверие към американския президент.

Само 30 на сто от германците, 38 на сто от французите и 39 на сто от канадците са изразили позитивно отношение към САЩ, но и в трите страни популярността на Вашингтон бележи спад спрямо миналата година.

Мексиканците са подобрили донякъде мнението си за северните си съседи, достигайки одобрение от 32 на сто. Позитивно отношение са изразили и 26 на сто от руснаците.

При администрациите на Барак Обама и Джордж Буш-младши над 50 на сто от канадците и мексиканците изразяваха положително отношение към САЩ, припомня ТАСС.

Най-позитивно отношение към САЩ са показали в Израел, Филипините и Южна Корея, с одобрение най-малко 80 на сто.

След встъпването си в длъжност през януари миналата година Тръмп изтегли САЩ от международни споразумения, включително споразумението за климатичните промени и за ядрената програма на Иран. В същото време той се сближи с авторитарни лидери като Путин и севернокорейския президент Ким Чен Ун, а критикува съседите си и съюзници от НАТО, припомня Ройтерс. След среща на Г-7 в Канада през юни Тръмп отказа да подпише съвместното изявление със съюзниците на САЩ и нарече домакина Джъстин Трюдо "много нечестен и слаб". Освен това американският президент неведнъж е отправял нападки срещу Германия за търговския й излишък, ниско равнище на разходите за отбрана и зависимостта от руски газ.

Произнасяйки реч пред Общото събрание на ООН миналата седмица, Тръмп разсмя световни лидери, заявявайки, че е постигнал повече за двете години, през които е начело на Белия дом, от почти всяка администрация в историята на САЩ.

Въпреки рейтинга на Тръмп цели 63 на сто от участниците смятат, че светът е по-добре при лидерската позиция на САЩ. Само 19 на сто биха предпочели Китай да заеме тази роля.

Съюзниците на САЩ не одобряват позицията на администрацията на Тръмп за гражданските свободи. Мнозинството канадци, британци, французи, германци, австралийци и мексиканци смятат, че правителството във Вашингтон не зачита личните свободи на народа. Голямото мнозинство в 19 от 25 страни, участвали в проучването, казват, че САЩ не вземат предвид техните интереси, водейки международната си политика.

Проучването е извършено в периода от май до август тази година. Участвали са над 900 души от всяка от проучените страни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света на нормалните, Путин да изчезне.
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света на *** ПУТИН ИМА ТРИ ПЪТИ ДА!!!
37
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така измени Путин баланса, че никой не го отразява
36
3
 
10
 
! Отговори
Дановски преди 5 години
За 18 години Владимир Путин измени баланса на силите на глобалната геополитическа карта.
35
11
 
2
 
! Отговори
Рашка - Говнажка преди 5 години
Ами и аз харесвам повече володката - падам си по русички миньончета. то и брат`чеда Ердо си пада по него та ще трябва да го поделим някак си.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търся дилър.. гледам, че тука си мерите дилърите. Спрете да се друсате! САЩ е с еднопосочен билет за дъното на океана заедно с много други държавици. Нека не забравяме Вавилон, Египет и Атлантида... Който си играе с огън накрая се нас-ира прав!
33
3
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
едно време бай тошо се смееше, че немате пари за тази революция, евреи. и беше прав! и знаете ли защо? защото на надгробният къмък на вашата "цивилизация" ще катурнем със сизифов камик с надпис и грамофонна плоча от злато, който никой няма да разбира. и той е: вие (с) нищо не спечелихте от многото, което имате, но ние загубихме Всичко от вашите игри" (бъдещото ВИ поколение)
32
6
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
ако русия има правата да се защитава, както всеки друг на тази земя, то тя има и правата да създава нападателни оръжия, каквото са повечето на o.нa "съюзниците" от отан, които не се намесиха в кипър, защото германия бе тръгнала да полегне под турския джендъризъм на евреитe, където винаги е. объркано ли ви е? и на мен така, но историята показва, че германия помага на атентаторите в целия свят, дори под формата си на евреи в уса! Факт, младежо с неграмотните си минуси, платени от ек с наши пари!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30..Болен мозък си бе човек! От мен да го знаеш! -:)
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли найстина ако избираш между руски комунисти и ултраправославни те са за предпочитане пред американски фюрер нацист.Защо ли защото в съюз с Русия ако те нападне трета страна може да се надяваш на помощ а американския фюрер ще си гледа неговата държава и ще каже докато беше силен беше полезен сега не си чао.А Цзинпин от тримата е най- хитрия и на следващото преброяване ще е и преди Путин.Започва да се заформя най- големия кошмар на нацисткия фюрер на краварите съюз на Европа Китай и Русия.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли бе Днес БГ? Ние си го знаем това! И без да го казвате! Но понеже сте "привърженици" На Америка и на нашата власт! Та само тях хвалите! И оплювате Русия яко тук!-:) Е ако сте искрен и.Най после една Реална новина от света! Иначе. Живи и здрави от нас! Всеки трябва да си заслужи заплатата! Де реално. Де с команда от горе! -:)Жив и здрав да е Путин! Мъжкар и родолюбец е той!
28
15
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
В него той казва, че или Русия трябва да спре опитите с хиперзвукови ракети, или ще се прибегне до въздушен удар по съответния участък на Русия.Срещу Цезар имало много опити за убийство и го попитали:"Цезаре не те ли е страх, че ще те убият?".Той отговорил:"Ако ме е страх, значи всеки ден да умирам по няколко пъти." И в този ред на мисли, ако Путин ще затрие света, ок.,стига само е плашил! Играе си със страховете на хората
27
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
оон е функция на неолиберал-болшевиките от сектата на ционист-уахабитите. там начело е гутериш, за когото европа трябва да бъде превърната в "свинефермата", където всички са равни, но такива, като него много, много по-равни! сега, нека да си направим извода, който се изисква от платените "толер-джурнал-***": щом путин има по-голем рейтинг от тръмп, следователно тръмп е още по-голем "диктатор" от путин.. :-)))
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново. Княз Владимир е нашият спасител. 1978
25
4
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
неведоми са пътищата на пресьорите (джурналетата) на неолиберал болшевизма, които падат възнак преди да си си помислил да ги удариш за простотиите, на които са ги научили майките им, (бащи те нямат) и сороските медии. сами ни натикват в лапите на *** - тях най-голям враг и после твърдят пред нас, че той бил манипулирал изборите в сащ. държава с 200 годишна история на войни, еврейски банки и холивудски продукции с функции на промиване на мозъци..
24
6
 
7
 
! Отговори
Сатан преди 5 години
А питахте ли духовете на 16-те таракана, дето загинаха с Ил-20?Те харесват ли Путин, обичат ли *** Шойгу с палата на 5 декара в стил манастира Шао Лин?
23
4
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
В днешния брой на Блиц поместиха публикация за изказване на представителя на САЩ в НАТО. В него той казва, че или Русия трябва да спре опитите с хиперзвукови ракети, или ще се прибегне до въздушен удар по съответния участък на Русия. Този човек или е рекетьор, или е луд. Предполагам, че добре разбира, че след такъв удар от двете държави ще останат опожарени площи, годни за живот след 80-100 години, ако има кой да живее. Дано да е фейк-новина.
22
6
 
2
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
уффф хвани единия удари другия....такива предпочитания за харесване може да имат само хора които не са сърбали попарата на руснака и китаецаама дали им стиска да се преместят по близо до своите любимци ? Със сигурност НЕ
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хвани единя удари другия.Тръмп е самовлюбен глу-пак.Путин е дълбоко комплексирано джудже. Комплекса му е на тема величие, сила и младост.
20
2
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ех ама като започнете да вадите едни такива статистики с едни произволно избрани цифри дошли ви на ум сутринта докато си пиете кафенцето че чак сина ми на 5 да ви повярва