Тръмп звъни на приятел! Руснаци и китайци слушат и... научават

Пресата в САЩ: Защо подателят на бомбите ще бъде заловен скоро
25 окт 2018 12:15, Елка Василева
29
Тръмп звъни на приятел! Руснаци и китайци слушат и... научават
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Когато Доналд Тръмп се обади по телефона на приятели, китайци и руснаци слушат и научават, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на американски разузнавателни доклади. Вестникът посочва, че съветници на президента на САЩ нееднократно са го предупреждавали, че неговите мобилни телефони не са сигурни, а освен това са му казвали, че руски шпиони редовно го подслушват.

Обаче бъбривият президент, на когото през последните дни се налагаше по-често да използва подсигурените телефонни линии на Белия дом, все още не желае да се раздели със своите устройства iPhone. Служители в Белия дом изразяват надежда, че президентът поне се въздържа от обсъждането на класифицирана информация, когато ги използва.

Според източници от разузнавателните служби на САЩ, цитирани от "Ню Йорк таймс", било установено, че Пекин се стреми да използва чутото от разговорите на Тръмп - как разсъждава, с какви аргументи може да му се повлияе и кого е склонен да послуша, за да бъде предотвратена ескалацията на търговската война със САЩ.

Освен това китайците съставят списък на хората, с които Тръмп често говори, с надеждата, че ще ги използва, за да повлияят на президента. Сред тези лица са Стивън Шуорцман, президент на "Блакстоун груп", който финансира магистърска програма в университета "Цинхуа" в Пекин, и Стив Уин, бивш хазартен бос от Лас Вегас, който притежава луксозни имоти в Макао.

Русия едва ли се стреми към подобни на китайските опити за оказване на влияние върху поведението на президента Тръмп вероятно заради симпатията на Тръмп към руския президент Владимир Путин, казва пред нюйоркското издание бивш служител в разузнаването. Китайците и руснаците "биха търсили всяка дреболия - с каква лекота той говори за нещо, какви аргументи използва", казва Джон Софър, ветеран от ЦРУ с 28-годишен стаж, служил през 90-те години в Москва, а после шеф на руска програма на агенцията.

Доналд Тръмп разполага с два официални "айфон"-а, подсигурени от експерти от Националната агенция за сигурност, и един трети личен, който не се различава от милионите такива устройства по света. Тръмп държи на личния си телефон, казват от Белия дом, защото в него за разлика от другите два може да запаметява номерата на своите познати. От корпорацията "Епъл" отказаха коментар за президентските "айфон"-и, но по принцип те не са напълно обезопасени и са уязвими на хакерски атаки, заключава "Ню Йорк таймс".
"Уошингтън екзаминър" се опитва да даде отговор на въпроса защо "бомбаджията", изпратил пакети с взривни устройства до бившия президент Барак Обама, семейство Клинтън, офис на Си Ен Ен и другаде вероятно скоро ще бъде заловен. Според седмичното издание профилът на подобни инциденти предполага един-единствен извършител.

В анализа са изложени няколко аргумента за евентуалното бързо разкриване на човека, разпратил опасни пакети до видни демократи и изтъкнати противници на президента Доналд Тръмп, сред които Джордж Сорос.

Първо, нито едно от устройствата не е избухнало, което ще даде на "Сикрет сървис" и ФБР ценен материал за разследване - произход, изработка, компоненти, тип експлозиви и системи за детониране. Така следователите ще стеснят представата си за уменията и подготовката, необходими за изработката. Вероятно извършителят е целял именно това - бомбите да бъдат открити, преди да избухнат, което също е улика.

Освен това броят на разпратените бомби и очевидната им ефективност сочат заподозрян, който притежава военно или аналогично обучение за безопасна работа с експлозиви. А ФБР има ефективна процедура за проследяването на лица, които се опитват да придобият експлозиви, която процедура, според "Уошингтън екзаминър" е предотвратила "голям брой" бомбени нападения от последователи на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Това, че пакетите са адресирани до демократи и противници на Тръмп, също са улика, макар че в случая може да става дума за съвпадение, пише списанието. То изразява увереност, че "Сикрет сървис" ще проведе разследването агресивно и ефективно и заподозреният (или заподозрените) ще бъдат разкрити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: iPhoneбомбиДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
alien abroad преди 5 години
до 12Казвали, че Путин ползвал iPhone, казвали, ама никой не го е виждал тоя iPhone, нито какъв е, какъв айфон, rose gold, 5-ца, уточни се моля те. А за това, че китайците били подслушвали iPhone-и не знам какво да кажа дори. А Путин подслушват ли го китайците, или той само се надява така на своя Samsung. Путин може да го подслушват извънземните, или той тях. Де да знаеш?
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най простите хора на земята след русняците са нашите русо фета..уникално прости сте гъ зочистаци на уша нките
22
1
 
5
 
! Отговори
Руски Съединени щати преди 5 години
Абе направо забивайте руското знаме на Капитолия, кока-колата е 1,20 юана
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не гърмят защото са силиконови и са закрепени на женски самоходен прът.Отиде сега Путин и Цзинпин знаят за всичките 500 000 изневери на Тръмп с плеймеитки.Представям си какво си говорят Путин абе Си тоя на тия години е секс теримнатор бе, Си не бе Путин той като се напикае мисли че секс прави чакай жена му да разбере ще му се прииска да го бяхме улучили с ядрена ракета.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нали тез "великите" създатели на вся и всьо по света,ненадминатите в изобретяване на хардуер и софтуер,са недосегаеми от тенекиите на руснаци и китайци?!От какво се плашат и защо ***?!При това се намират на собствена територия и пазят "светиня си,президентът",баш като зеницата на зъркелите си?!И к'о излезе,че всичко е само дрън-дрън и че "великите",са хептен скапани,щом президентИНот им го подслушват всякакви "изостанали".Голям майтап!!!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп звъни на приятел! Руснаци и китайци слушат и... научават.---Боко създава шум в тоалетната си Банкя. ПРИЯТЕЛ и колега слуша ... и научава. :)(Не е измислено от Цвъки Цв.)
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които искат да знаят какво говори Тръмп по личния си телефон са ЦРУ и др.служби на САЩ и много им се иска да ,,обезопасят"от подслушвания Тръмповия телефон! Да ,ама нямат право да подслушват Президента,и затова плашат с китайци и руснаци!
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя инфаркта му е вързан в кърпа, ако продължава да слуша тия пишман съветници от еврейски произход!
16
1
 
18
 
! Отговори
гог преди 5 години
хехе обясняват какви са методите на ЦРУ и как ЦРУ си мисли че действат други разузнавани. Направо да го съжалиш Американския президент. Всички го подслушват и му точат секирата. Май най-много ЦРУ.
15
1
 
10
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
А бе нали нагризаните ябълки бяха най-сигурни и даже АНС се оплаквала(уж),че не може да ги подслушва!?А китайците и руснаците можели....Някой здраво лъже,ама да видим кой,щото е невъзможно и двете твърдения да са верни едновременно.
14
4
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ако едно време някой ми беше казал,че САЩ могат да бъдат толкова жалки като в последните няколко години,щях да го помисля за л.у.д!Обаче сега е факт-Соро.совите следовници ежедневно унижават Америка навън и вътре!А с фалшивите бомби направо избиха рибата!Кой ид.и.от ще тръгне да гърми хора,които са вече минало свършено,вкл.и гуруто Со.рос?????
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват, че и Путин използвал iPhone!Нали са едно *** какооо!
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На двата айфона го подслушват от ЦРУ, на личния го подслушват китайците. Предпочита да го подслушват китайците.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват, че и Путин използвал iPhone!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки подслушва всеки. Важното е кой лъже повече Тръмп, Путин или СидзиПин, той е печелившия.
9
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа..., когато американците подслушват някого - това е демокрация, ако някой подслушва американци, това е шпиониране.
8
36
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Браво Тръмп покажи кой е шефа Велика държава сте надеждата на човешкият род е във вас.Обичаме ви.Страхотна държава мечта за всеки нормален човек.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя що си мисли, че всички са глупави като американците. Ако китайците не ти произвеждат стоките, то всичките ти технологии ще бъдат откраднати и ще продават различно качество, в пъти по-евтино, взависимост от това кой колко плаща.
6
0
 
20
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Ако бомбите не бяха изпратени демократите сами щаха да се сетят да ги изпратят... хмм... дали вече не са се сетили?
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си хас Руснаците и Китайците да си нямат и те по един Цецо Ушите :D