Вотът в САЩ – повратна точка, решава се характерът на страната

Има политическа криза, която трябва да бъде спряна веднага!
5 ное 2018 21:30, Елка Василева
54
Вотът в САЩ – повратна точка, решава се характерът на страната
Снимка: Reuters

Изборите в средата на президентския мандат в САЩ винаги са важни, но изборите утре имат значение, с което малко други могат да се сравняват, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Със сигурност ще има нужда от повече от едни избори, за да се поправят щетите и гневното настроение, при което само за последните седмици видяхме поддръжник на американския президент Доналд Тръмп да изпраща бомби на няколко поддръжници на Демократическата партия и расист да извършва най-отвратителната проява на антисемитско насилие в историята на страната. Трябва да се промени не само човекът в Белия дом - но процесът трябва да започне отнякъде и утре избирателите в САЩ ще носят тежка отговорност.

Доналд Тръмп не е единствената причина американската политика да е толкова негативна, вярата на американците в техните институции да е толкова разклатена, или за намаляването на положителното влияние на САЩ по света. Но той нарочно подтикна напред този процес и съзнателно се опитва да бъде президент на част от Съединените щати, а не на цялата страна. Това е безпрецедентен президент, който лъже и провокира като част от стратегията си. Американската демокрация е силна, но не и неразрушима. Тези избори ще имат повратно значение за САЩ, за американската демокрация и за останалата част от света.

Пред поддръжници в Джорджия Тръмп предупреди да не се гласува за Стейси Ейбрамс, чернокожата кандидатка за губернатор на щата от Демократическата партия", пише в. "Гардиън" в друга статия. "Ако изберете Стейси, Джорджия ще се превърне във Венецуела", подчерта президентът, според когото тя "иска да превърне вашия прекрасен щат в огромен град убежище за престъпни чужденци, да остави невинни семейства от Джорджия на милостта на закоравели престъпници и хищници.

Бившият президент на САЩ Барак Обама обвини правителството, че лъже за кервана с бежанци, насочващ се към страната. "Те ни казват, че най-голямата заплаха за Америка е шепа бедни, безработни, гладни бежанци на над хиляда километра", подчерта Обама, цитиран от британският в. "Индипендънт". В отговор Тръмп обвини своя предшественик, че е оставил след себе си куп нарушени обещания за търговията и икономическото възстановяване.

И двамата президенти, сегашният и предишният, заявиха, че резултатите от утрешните избори ще определят в каква страна ще живеят американците през следващите две години. "Тези избори ще решат дали ще можем да градим на основа на изключителния просперитет, който създадохме", заяви Тръмп пред аплодиращи го поддръжници в щата Джорджия. Той предупреди, че Демократическата партия ще разсипе икономиката.

В отговор Обама осъди Тръмп и републиканците за това, което според него е водеща до разделение политика и повтарящи се лъжи. Той ги порица конкретно, че се опитват да отменят приетия по негово време закон за здравното осигуряване, като в същото време твърдят, че се опитват да запазят предлаганата от закона защита на хората с вече установени заболявания.

"Единствената спирачка за поведението на тези републиканци сте вие и вашите гласове", заяви Обама, цитиран от в. "Индипендънт", пред поддръжници в щата Индиана. "На изборите се решава характерът на нашата страна", подчерта бившият президент.

48 часа преди изборите Републиканците се борят с всички сили, уверени, че ще успеят да увеличат мнозинството си в Сената и готови за тежка битка за Камарата на представителите. Те се надяват, че посланието им за границата и процъфтяващата икономика ще надделее над вълната от образовани жени и жители на предградията, които искат да накажат президента Доналд Тръмп, пише в. "Вашингтон таймс", цитиран от БТА.

Самият той приключва кампанията си, като се срещна вчера с избиратели в Тенеси, които може да определят дали Републиканската партия ще увеличи мнозинството си - кандидатите на двете партии се състезават за свободно място в Тенеси. Днес Тръмп ще посети Мисури, опитвайки се да убеди избирателите да гласуват за републиканския кандидат вместо за сегашния сенатор от Демократическата партия.

Изборите тази година вече са компрометирани, дори ако нито една машина за гласуване не е била докосната, нито една рубла не е била похарчена за разпространяване на дезинформация и никъде не бъдат променени резултатите от преброяването на гласовете, пише в. "Ню Йорк таймс". Защо? Защото легитимността на изборите зависи от това дали избирателите ще приемат, че те са били честни, че всички, които са опитали да гласуват, са успели, че всеки глас е бил отчетен. Ако това бъде загубено, е все едно дали избирателната ви система ще бъде подложена на опустошителна високотехнологична атака.

За нещастие в голяма част от САЩ вече не можем да уверим хората, че това не се е случвало. Неотдавнашно проучване показва, че 46 на сто от американците не вярват, че гласовете им ще бъдат преброени честно, а една трета смятат, че е вероятно чужда страна да промени резултатите. Тази загуба на доверие сама по себе си обезкуражава избирателите.

САЩ са достигнали момент, в който механизмите за прозрачност и отчетност, които са основата на всеки изборен процес, вече не работят в много части на страната. Това положение носи всички признаци на политическа криза, която трябва да бъде спряна веднага - преди да излезе от контрол, подчертава в. "Ню Йорк таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е виновен за всичко. Те иначе Американците са миролюбиви, морални и интелигентни люде. Преди Тръмп нито са воювали, нито са крали от цял свят, нито са имали проблеми с расизмът и т.н. Ако не бяха избрали Тръмп, сега направо щяха да са цъфнали от благополучие и световно уважение.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп казва, че ордите имигранти водят да високи нива на престъпност, натоварват социалнита система, водят до икономическа разруха, показва докозателства, води дебат, а хипи-гейчета го цензурират или веднага му лепват етикет на расист, нацист, женомразец, хомофоб и т.н. Обаче американците на *** женчовци, като нас европейците и не се връзват на тези леви деградантски простотии и републиканците пак ще спечелят, за ужаст на всички кухи ***.
23
3
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Платена кампания за промиване на мозъци, класически обществен инженеринг, повтаряне на една и съща глупост, докато тя те се приеме за безусловна истина. Човек ако поне малко мозък веднага вижда колко смешни са всички обвинения спрямо Тръмп, колко тенденциознно пишат конкретни медии, собственост на конкретни личности, с конкретни интереси. Тръмп бил казал, че чернокожа лява либералка, щяла да доведе един щат, до разруха и хаос, и хоп веднага го обвиняват в расизъм - защо не е ясно.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой вярва ли на тези фейкнюзове - Гардиън, Дойче зеле, СиЕнЕн, Бибиси. Лъжат повече от нашите медии през комунизма
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия си личи от 100 км, че е финансирана... Абсолютен срам за този, който я е публикувал.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За гражданска война трябват трупове на цветнокожи деца. За бели никой няма да си мръдне пръста, защото бялото население е по-интелигентно и не се очаква да прави размирици. И полицията по-лесно ще ги бие, медиите няма да го отразят...
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРиби @16Ха ха ха. Тия ви мокри сънища ги слушаме почти всеки ден, вече две години. Ще ги длушаме още 6 години. Дерзайте:)Само левендури ходят при Бащицата ви да поркат водка.
18
4
 
4
 
! Отговори
тъп военен преди 5 години
Наистина *** коментари, тролчета явно не сте били в казармата, защото не забелязвате основното от снимката - Перукане, без шапка чест не се отдава!!! *** е и нашия бариераджия, тоя дето е пазил сикаджийте да пукат по цели нощи у кръчмата на ст.Славия, хубавата кръчма където гръмнаха бай миле, и той не знае как се отдава чест, но е цял "генерал" - халал да ви е!!!
17
5
 
6
 
! Отговори
Кравар.Рейнджърс преди 5 години
*** много пишете за пробити долари бе-на тези простотии вече нико не се вързва. На краварите там още си мислаят че света се върти около тях. американски палячовци годината е 2018 и вече нищо не зависи от вас. Жалка картина стте...
16
1
 
1
 
! Отговори
Скитник до 7 преди 5 години
Като всички останали и ти имаш мнение и............това е всичко!?
15
5
 
4
 
! Отговори
яздещ муле в тайгата преди 5 години
Много пишете за денги бе -- тея простотии вървят на мужиците там още са в 45 година..жалка картина сте ...
14
4
 
1
 
! Отговори
Ха! преди 5 години
Какво може да се промени - Социалистически Американски Щати !? Пак е САЩ...
13
7
 
5
 
! Отговори
Скапаняк преди 5 години
Самолетите не спират да сипят отрови, а бонаците да си мислят, че това са пухкави облаци.Отровата е сладка и пухкава, точно както перуката на Тръмп.Лека вечер.
12
8
 
4
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Анонимен 7:Злобна завист те разболява, ще вземе да те гътне някоя дамла, пък нямаш стотинки. за доктор, внимавай !
11
2
 
15
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Хаха решава се дали днесбг дневник капитал и т.н западни и източни вестникари ще ядат или няма да ядат. Ако демократите спечелят ще ядат, това вече го знаем със сигурност
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Ха-ха......поздрави..........НАЙ-АДЕКВАТНИЯ КОМЕНТАР!!! Но най-смешно ми става, когато си спомня че имаше един такъв виц: Само в краварията не може да има "цветна революция", защото там няма *** обор (пардон, посолство)!!! Ха-ха-ха.......като гледам, МАЙ ЧЕ НЯМА ВЕЧЕ ДА Е ВИЦ, А ЩЕ СИ СТАНЕ ИСТИНА ТОВА ЗА РЕВОЛЮЦИЯТА!!! Знаете ли, ВЕЧЕ само децата не виждат, че краварията е на прага на гражданска война!!!
9
4
 
5
 
! Отговори
Кръстьо преди 5 години
До Анонимен 7Да изчакаме до утре ...
8
11
 
7
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 5 години
Нито един точен и верен коментар. Масова некомпетентност сред коментиращите.
7
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ били демокрация? Смях! Съжелявам, но не сме 1980г., кому залъгвате в ерата на интернет? САЩ е най-недемократичната, най-расистката, най-военнолюбивата, най-деградиралата нация за която мога да се сетя. Америка не е демокрация, тя е управлявана от корпорации, банки и други кукловоди. Дядката-клоун в Белия дом диша точно толкова, колкото му позволят.
6
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да правят, с каквито и глупости да се занимават, както и да се мъчат, каквито и дивотии да измислят - все са жалки. Путин е Господарят на Планетата.