Захариева в САЩ за визите: Трябва да паднат до 3%

С Помпео тя е обсъдила и спогодба за социална защита
6 ное 2018 08:50, Елка Василева
111
Захариева в САЩ за визите: Трябва да паднат до 3%
Екатерина Захариева и Майк Помпео. Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер.

"Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни", коментира министър Захариева пред журналисти след края на срещата.

Българският вицепремиер и държавният секретар на САЩ разговаряха във Вашингтон, където министър Захариева е на посещение по покана на Майк Помпео, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

Още по темата

Сред основните теми на разговора бе въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания.

"САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата", заяви министър Захариева.

"Разбира се, ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза", допълни тя.

За да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, отказите за издаване на визи на българи трябва да спаднат до 3%. През последната година те са намалели, но все още са около 14%.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита.

"САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България", припомни тя.

"Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба", посочи министърът.

Тя сподели получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско Председателство на Съвета на ЕС.

"Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос", каза министър Захариева пред журналистите.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки.

"Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб "Балкан", който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", посочи министърът.

Двамата обсъдиха също близкоизточния мирен процес. "Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпео", каза министър Захариева.

По време на посещението си тя се срещна по-рано с представители на българската общност в столицата Вашингтон. Предстоят ѝ разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на неговия кабинет Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
3
 
! Отговори
Образование преди 5 години
С какво Оксфорд и Кеймбридж, Сорбоната са по-лоши от Йейл, Харвард и Колумбийският?За хуманитарна специалност предпочитам Сорбоната - Франция и МГУ - Русия.Техническа Япония и Германия.Хайде без излишно превъзнасяне на САЩ, все пак Европа е Европа, САЩ никога няма да я стигнат по образование и култура.Друго си е Мак в колата и да тичаш по промоции от един щат в друг.Там хората са роботи - стават в пет, шофират час и половина до работата, връщат се пребити от умора и заспиват пред ТВ-то.
91
2
 
0
 
! Отговори
Starija hush преди 5 години
Prez 1990 godina doidoh v bg. s 6terka mi.PLATIHME za VIZA po $40 na vseki.Posle go promeniha Visa samo nad 6 meseca prestoi do den dne6en.Taka 4e imamame Vizov rezim s kenefa bg.
90
2
 
3
 
! Отговори
Незаинтересован преди 5 години
Въобще не ме засягат техните визи. И не ми се харчат пари за да посещавам полицейската им държава. Това е последната страна където бих отишъл, а светът е толкова голям. Пък да работя там по 12 часа ме привлича още по-малко. Така че техните интервюта са ми важни колкото ланския сняг, ха ха...
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В действителност на интервютата за визи (150 долара за всяко такова, това си е чист бизнес) трябва да докажеш на кака интервюджийка, че не си потенциален имигрант. И дори и да го направиш по недвусмислен начин, тя пак може да ти откаже виза, без да дава обяснения. Също така интервюджийките просто са задължени да откажат съответния процент визи и може просто ти да си късметлията. Преди процентът откази за безвизов режим беше 10 (но България не можа да се възползва и от това), после стана на 3.
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За американските лъжи сиима и български балъци .Но никога няма да успеятда излъжат всички .
87
3
 
10
 
! Отговори
Скорпио преди 5 години
Цялото външно м-во е подчинено на Вашингтон на първо място, а след това на Брюксел. България няма собствена, самостоятелна външна политика. Само вижте какви са последните няколко въшни министри - все "американски възпитаници". А това шеф на ЦРУ да привика българския външнен м-р е повече от съмнително.И не, не визите не са основната тема, просто няма как да ви кажат и да знаем какви команди са й спуснали. Иначе е симпатична и интелигентна. Преди на Москва, сега на Вашингтон - българска работа...
86
12
 
4
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Радвам се че България има толкова представителен министър на външните работи.Това е може би най-интелигентния министър за последните 70 години.
85
3
 
2
 
! Отговори
До естествения будал преди 5 години
Предпочитам да уча в Япония или Британия.Въпрос на култура и светоглед.Учете си в САЩ, кой ви пречи?Но не ни натрапвайте незнанието си относно останалият свят!
84
7
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Естествено че има още "будали" каскет такъв.Целия свят иска да живее,работи и учи в САЩ.Това да не ти е руската дупка ,че никой да не иска да стъпи там ?
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с американската русофобияе сериозен проблем и недъг на псевдодемокрацията им .Нещата се развиват в правилнатапосока . Но те са достатъчноограничени за да не забелязваткакво става . Скоро Русия щеима доктрина за превентивниудари срещу заплахи за нац . сисигурност .
82
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тази кокошка на снимката-- докато им трае програмататрябва да въведете визи заамериканските синковци .Ако ли не , правителството щеси ходи , чувате ли шум подпрозорците ?
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е външен министър,а изтривалка . Глупавитепиндоски програми не ниинтересуват . Те са направенинарочно за да източват парив една посока - към тях .Българите плащат визи а те не плащат -- оставказа бойко разбойника .
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още Алеко го е казал навремето в пътеписа си-"У-У студено!....Луднали всички американци като чаркове на една машина,безсъзнателно,автоматически сноват,преплитат се и от машината капят долари.Тези долари пак ги влагат в машината и пак като чаркове сноват...Е,ами кога ще живеем?..."
79
3
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Аз едно не мога да разбера. Нали щеше да има реципрочност относно визовия режим? Как така САЩ искат ние, изтривалките, да си изкараваме визи, ако искаме да посетим страната им, а за тях, нищо? Идват и си правят каквото си поискат? Помня преди години как искаха да премахнем Левски от историята ни, защото бил "терорист"???? Как така не сме се съгласили? По-надолу можем ли да пропаднем? Защо търпим??? Какво да кажа, вече и Африка е по-добре от нас.
78
5
 
8
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Нещо е тотално объркано. Бил съм в Америка, немалко пъти - по работа главно. Какво да кажа? Само по телевизията забелязох, че по цял ден въртят реклами за медикаменти, супер странно? Вярно е, че има доста неща да се видят там, но като турист. Да живееш там? Тотален абсурд. Здравеопазване? Не дал Господ да ти се наложи да посетиш болница там! Хората - има и свестни такива, но повечето са от тези, които гледат по цял ден ТВ и повтарят каквото им се каже. Не е живот там, добре е да посетиш, това е.
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захариева изглежда супер нелепо с тези екстраваганти очила и тези неуместни усмивчици,които пуска.Прилича на героиня от филм за възрастни,не на външен министър.Толкова ли пък няма някой консултант да и каже,да не ни излага
76
1
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
Пускат го защото има ДОЛАРИ!
75
1
 
0
 
! Отговори
Верно преди 5 години
До Анонимендо 87 Да,обаче можеш да стреляш по другите на изгодни цени!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там не може да гледаш някой повече от 30 секунди. Ставаш подозрителен. Да застава плътно до него да *** с клаксон глоби в солени цифри.
73
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тая работа с емиграцията в САЩ доста се разсъхна.Има много по-добри дестинации.Е,за някои специалисти става,щото другаде няма да им предложат такива пари,но те и без това нямат проблем,а и са малко.Добре е да се емигрира в Австралия и Нова Зеландия-все още бели страни,а и там радиацията ще е най-малко при евентуална ядрена война.Само че е доста трудно...Как се е промъкнал Сидни-то-той си знае.Като се покаже във форума ще го питаме.