ЦРУ щяло да прилага "серум на истината" над затворници

Забранено е обаче използването им като обект на изследвания
14 ное 2018 20:30, Елка Василева
16
ЦРУ щяло да прилага "серум на истината" над затворници
Снимка: архив, Reuters

Лекари от ЦРУ са обмисляли дали да използват "серум на истината" в рамките на програма за интензивни разпити - техники, сравнявани с изтезания и въведени след атентатите от 11 септември 2001 г. Това показват разпространени вчера документи, предаде Франс прес.

Инициативата е била предложена след неуспешни опити през 2002 г. да бъдат получени сведения от палестинеца Абу Зубейда, заподозрян, че е сред организаторите на атентатите срещу Световния търговски център.

Той не проговорил въпреки симулираните неведнъж опити за удавяне, лишаването от сън и затварянето му в тясно пространство.

Според доклад на бивш главен лекар на ЦРУ колегите му били "изненадани от интензивността и продължителността" на разпитите му, което наложило да потърсят "алтернатива, по принцип по-благоприятна, за разпити с използване на наркотици".

Документът от 90 страници е качен в интернет от влиятелната правозащитна организация Американски съюз за граждански свободи (АCLU), успяла да издейства разсекретяването му след дълга юридическа битка, пише БТА.

Според него лекари от ЦРУ са разгледали исторически прецеденти и са били склонни да използват мощното успокоително мидазолам, без да са убедени в ефикасността му. "Изглежда, че ако едно лице може да издържи интензивен разпит, ще може да устои на наркотиците", пише авторът на доклада, но отбелязва, че тези дроги "може да послужат за извинение на затворника, за да се покаже по-разговорлив, без да изгуби достойнство".

Подкрепилите тази идея обаче срещнали пречка - на ЦРУ е забранено да използва затворници като обект на научни изследвания след самоубийството на лице, третирано с ЛСД в рамките на секретна програма през 50-те.

Водила вече сражения с министерството на правосъдието за други методи на разпит, юридическата служба на ЦРУ "не е пожелала да повдига пред министерството още един въпрос", се казва в доклада.

През 2009 г. бившият президент на САЩ Барак Обама спря окончателно оспорваната програма за разпити, оприличавани понякога на изтезания и водени в тайни затвори на ЦРУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ЦРУсерум на истината
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Либератоносен пророк преди 5 години
Чудесна идея, няма да е зле и лобитата на клинтъновия клан и рокфелеровия клан в конгреса да им се дава серум истината и да правят пресконференция по веднъж месечно!
14
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
А как беше в България при сатрапа Живков?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Душене няколко пъти(упоменато в статията) не е "разпити, оприличавани понякога на изтезания", а са си живи изтезания. Нека наричаме нещата със собствените им имена.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, сега някой ще отрече ли,че в ЦРУ работят диваци и варвари.
11
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тия нещо ни вземат за канарчета!ЦРУ е измъчвало или участвало в мъчения на стотици хиляди по целия свят,убило или участвало активно в убийствата на десетки хиляди(предимно журналисти и опозиционни политици),най-голям трафикант са на хероин в целия свят,а сега лицемерничат най-нагло!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в България не се ползеа Серумът на истината
9
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
всяка вечер прилагам по 200-300 грама от сверума на истината.жена ми още ме търпи някак си
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой даже допуска, че едва ли не го обмислят, а не го правят от както е създадено ЦРУ, значи е голям наивник.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пратете ни малко-за 241 човека!
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ем щом трябва... В името на народа е все пак...
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ем щом трябва... В името на народа е все пак...
4
3
 
14
 
! Отговори
с преди 5 години
В САЩ да се изтезават затворници е абсолютно законно - какво се чудите че ще ги тровят и с наркотици - този "серум на истината" е наркотик !в САЩ можеш да бъдеш арестуван за неопределено време без обвинение, право на адвокат и право на съдДомът ти може да бъде претърсван в твое отсъствие и без прокурорско нарежданевсичко това е абсолютно законно в САЩСталинския терор пасти да яде .......
3
0
 
6
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Това е 80 години е ясно ,че се използва този "сериум на истината" ,но не се признава пред съда ,за съжаление. И нашия Андонов в Рим е подлаган на "сериум на истината" при опита на покушението на папата.... .
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципа е много ***. Човек не трябва да позволява да го хванат. Ако ще те хващат по-добре не се залавяй с нещото. Т.е. нито вземай пленници, нито ставай пленник.
1
1
 
12
 
! Отговори
пиюк преди 5 години
Хубаво, затворниците да речем, че кажат истината. А ЦРУ?