САЩ се канят да предадат Фетуллах Гюлен на Турция?

В замяна ще искат намаляване на натиска върху Рияд за "Кашоги"
16 ное 2018 11:45, Елка Василева
35
САЩ се канят да предадат Фетуллах Гюлен на Турция?
Фетуллах Гюлен. Снимка: архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп е дал указания на Федералното бюро за разследване, на министерството на правосъдието и на вътрешното министерство да потърсят законни начини и средства, с които да осигурят екстрадицията и връщането на Турция на проповедника Фетуллах Гюлен. Това съобщиха турски медии, позовавайки се на американския канал Ен Би Си като източник на новината.

Анкара от дълго време оказва натиск на САЩ да й предадат проповедника Фетуллах Гюлен, който е подсъдим в Турция за организиране и ръководене на осуетения опит за преврат, извършен на 15 юли 2016 г. от фракция в армията. При метежа бяха убити над 250 души, а около 2200 ранени.

Турция от две години повдига въпроса за екстрадирането на Гюлен и предаването му на турското правосъдие при всяка среща с американски представители. Според правителствени източници на американската страна е била предоставена подробна документация за Гюлен и неговото движение Хизмет.

За последен път турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по казуса с Тръмп по време на посещението в Париж миналата седмица за церемонията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.

Още по темата

Ен Би Си прави връзка между искането за екстрадиция на Гюлен и убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Посочва се, че администрацията на Тръмп е обезпокоена от натиска на Ердоган срещу кралството на Саудитска Арабия и настояването й за наказване на всички отговорни за убийството. С цел да смекчи позицията на Анкара в дипломатическото противопоставяне със Саудитска Арабия във връзка с убийството на журналиста Вашингтон обмислял вариант да върне Гюлен на Турция.

Отговорни представители от администрацията на Тръмп сега търсят законови средства и пътища да предадат Гюлен на Анкара, за да отклонят натиска на Ердоган срещу саудитската кралска династия, твърди Ен Би Си. Медията се позовава на четирима източници, според които от Белия дом е била поискана информация във връзка със статута на пребиваване на Гюлен в САЩ.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви пред репортери, че двата случая не са свързани помежду си, макар с публикуваните твърдения да се прави опит те да бъдат обвързани, съобщава Си Би Ес.

САЩ са получили множество искания от турското правителство, свързани с Гюлен, и продължават да разглеждат материалите. Случаят е предаден на министерството на правосъдието, каза тя.

Фетхуллах Гюлен живее в Пенсилвания от 1999 г. и притежава Зелена карта. Той обитава планинско имение на площ от 26 акра в планинския район Поконо.

Представител на турската страна, когото цитира американската медия, посочи, че турското правителство също не прави връзка между убийството на Кашоги и искането за екстрадиция на Гюлен от САЩ.

"Ние само искаме САЩ да предприемат конкретни действия за екстрадирането на Гюлен и да го предадат на турската страна. А що се касае до убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, ние ще продължим да работим за пълното осветляване на това престъпление, както и за наказване на извършителите", казва той.

Същевременно според неофициална информация на среща между турски и американски отговорни представители е бил обсъден въпросът за евентуално прехвърляне на Фетуллах Гюлен в Република Южна Африка, ако не бъде намерен начин за екстрадирането му по законен път директно от САЩ в Турция.

Нежеланието на САЩ да екстрадират ислямския проповедник бе една от основните причини за охладняването на двустранните отношения между двете държави. В последно време има индикации, че Анкара и Вашингтон се опитват да разтопят ледовете помежду си.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
George преди 5 години
До 30.И запетая....☺
28
4
 
9
 
! Отговори
Ердоган е велик преди 5 години
Точка
27
1
 
8
 
! Отговори
като са почнали... преди 5 години
Обама на Сирия, Клинтън *** Либия, Буш на Ирак....
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото Гюлен не представлява кой знае каква ценност за САЩ,там въпросът е по-скоро на чест--- v teroristicnata organizatsiya na gyulen amerikantsite nalivat sredstva ot 40 g. nasam ne e bila vajna za usa da povyarvahme ti a za cesta amerikanets i cest ili evrein i cest nyamat nisto obsto te daje neznayat znacenieto na dumata cest
25
3
 
17
 
! Отговори
тц тц тц преди 5 години
САЩ били най-великата демокрация? Ай сиктир...
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
USA SA SLABA RAKIQ VECHE
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Erdogan e vtoriyat Atatyurk hvala na turcite che imat takuv lider
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми са ясни тия техните проповеднически истории.Тоя Гюлен е 80+ годишен, вече се напикава сигурно.И не е стъпвал в Турция от 35 години.А се оказа най-големия враг на Турция.
21
11
 
6
 
! Отговори
20 преди 5 години
Ще ти се напукат петичките бе евромокасин, завистлив булгаристански. Явно само за злорадстване и празни приказки ви бива. Жалки същества, жалки.
20
0
 
6
 
! Отговори
крадлата Зелка преди 5 години
Пак ли копира новините на БТА , ако не БТА то Дойче веле
19
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха,пълни глупости!Това няма как да се случи!Ердоган изисквал от САЩ?!?!?! Хахахахаха Тези легенди сигурно са списвани в някое кафене в Диарбекира!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация? :) Нееее, просто интереси....
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ наложиха санкции на хора от саудитска арабия! По същия начин както наложиха санкции на руснаци в Русия заради Крим. Не съм фен на САЩ, ама мислете малкооо
16
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше руски опозиционен журналист убит в руското посолство, САЩ вече щяха да са наложили една камара санкции, а ллидерите на левият им тестис (ЕС) щяха да се сцепват от сутрин до вечер да осъждат убийството на журналиста, след което и те щяха да наложат санкции.Обаче щото става дума за саудитските аверчета на САЩ- гледат как да ги измъкнат от батака чисти, а ЕС мълчи като женски полов орган. Порнография.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В замяна ще искат намаляване на натиска върху Рияд за "Кашоги""Гнусни американски лицемери, къде са ви санкциите за Саудитска Арабия?
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е строг, но справедлив
13
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо размаха пръст на САЩ и те се уплашиха. Ердо каза да се правят не 3, а 5 деца и да ходят към Европа да я колонизират. Запада осъзнава че губи битката срещу Исляма
12
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименОръжейният бизнес със С.Арабия не е най-важното за САЩ,а възможността да манипулират петролните пазари чрез СА!Освен това СА е една огромна военна база,позволяваща им да контролират целия регион.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалихте с фейк новините. Не СА е зависима от Турция, а Турция е зависима от ежегодните инвестиции на СА в турската икономика достигнали сумата 150 милиарда долара зо последните 15 години. Това че Ердоган и краля на СА имат спор кой да е байрактар на сунитите в ислямския свят е друг спор.
10
1
 
18
 
! Отговори
Не бе преди 5 години
До Анонимен"Тръмп се огъва?"Просто бизнес подход-на Турция ще бъде обещано нещо голямо,но и ще бъде поискано и нещо реципрочно,а може би дори и по-важно.Щото Гюлен не представлява кой знае каква ценност за САЩ,там въпросът е по-скоро на чест.