Древна статуя скарва Чили и Великобритания?

Тя е част от колекцията на Британския музей от 1868 г.
19 ное 2018 18:00, Анисия Иванова
31

Огромна статуя се превърна в ябълката на раздора между Чили и Великобритания. Чилийските власти твърдят, че монолитната фигура е част от културното им наследство, която е била открадната от британците и следователно няма право да бъде излагана на показ в Британския музей в Лондон.

Статуята, наречена от местните "изгубен приятел", е част от колекцията на Британския музей в Лондон от 1868 година.

4-тонната фигура, издялана от монолитен блок базалт с височина от малко над два метра, е подарък за кралица Виктория от британския капитан Ричард Пауъл.

При едно от пътешествията си той спира на Великденските острови и изкопава статуята, която има сакрално значение за местните хора. Чили изпраща специална делегация в Лондон следващата седмица, която да обсъди въпроса с британските власти, съобщава Bulgaria ON AIR.

Жителите на Великденските острови предлагат паметникът да бъде заменен със статуя, издялана от камък, която е дело на местен съвременен скулптор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 5 години
Много си прав ! Аз 18 г. работих за английска компания. Колегите ми бяха в голямата си част симпатични хора. НО, освен един от шефовете ( който беше евреин и говореше 4 езика + суахили) никой друг не можеше да пророни дума на друг език освен английски.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към оня момент не е било кражба- нормално си е било като си харесат нещо и да си го вземат. Даже са спасили много неща като са ги прибрали. Само чакат прецедент и тогава всички ще си вземат нещата щото и гърци и много други настояват да им се върнат експонати.
20
1
 
9
 
! Отговори
гта преди 5 години
Британския музей има ена от най-големите колекции от египетски мумии. Чудно какли са ги взели ? Можеби им е помогнал Индиана Джонс.
19
2
 
13
 
! Отговори
Пладнешки обир преди 5 години
"При едно от пътешествията си той спира на Великденските острови и изкопава статуята, която има сакрално значение за местните хора."Сега ингилизите да изиграят някое отравяне и да набедят Чили!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саксонците откъде са минали, само са крали и експлоатирали под благовидния предлог, че "облагородяват". И винаги са били против нас.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните са крадливи и завистливи. Ако не могат да вземат това, за което завиждат, опитват се да го унищожат и да избягат безнаказано. Нищо добро не можем да очакваме т тях.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представете си какво си мисли света за англичаните и какво си мислят те за себе си. И сравнете двете представи. Последния път като говорих с лондончанин и му казах, че съм Българин и говоря както английски, така и френски и руски направо умря от завист. Започна да се хвали, че сина му учел в лондонски университет. Аз му викам, племенничката ми и тя - понеже спечели международна олимпиада по физика веднъж и 2 пъти по математика, получава пълна стипендия и е безплатно, направо се сгърчи ;)))).
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Ми чи то на кой е бре. Наше е. Хан Кубрат е наш хан. Брей, да му се не види и от политокоректни родоостъпници.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните винаги са били подли, крадци и експлоататори. В продължение на векове са ограбвали богатствата на десетки държави и са ползвали роби да строят инфраструктура в Англия.И сега ние се чудим как те са толкова богати. Ами докато са крадяли по света, ние сме били окупирани от турците, което пак е по тяхна вина. Англия е подкрепяла Османската Империя.Но всичко се връща. Сега "бежанците" ще ги претопят.
13
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Па они,ингилизите,по цял свят са краднали
12
0
 
26
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Чилийците си искат статуята от Великденския о-в (както е правилно на български и е възприето в нашата география!), гърците си искат фризовете на Партенона, египтяните - обелиск. Само ние нехаем пред историята си и се гърчим и не смеем да си поискаме "Иван-Александровото четвероевангелие"! Хайде, министърче и заминистърчета разни, съберете кураж, вдигнете си дирниците от меките кресла и действайте!
11
3
 
12
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 8Дришъл, на голям патриот се направи! Първо - пише се Ермитаж, както Лувър, Прадо, Уфици - с ГЛАВНА БУКВА! Второ - не е ограбено наше съкровище, а е съъкровището от гроба на Хан Кубрат в Малая Пересчепина, до р. Ворскла, Малорусия, Руската империя. И е съхранено. Тогава Украйна не я е имало. Именно руски историци са определили съкровището като прабългарско.
10
1
 
13
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Ами набрал си човека статуи, кой какво намери това бере.
9
1
 
17
 
! Отговори
. преди 5 години
Жителите на Великденските острови предлагат------------------------------Великденският остров е само един. Ограмотете се, повторихте го 5 пъти.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бито и еxxx не де връща...
7
9
 
12
 
! Отговори
redordead преди 5 години
по принцип, много от съкровищата, които са във Франция и Англия, нямаше днес да са по музеите, ако не бяха взети от тях, а щяха да са открити и окрадени от иманяри. Най-хубавото е, че не са намерени от българи, че от нас по-крадливи няма. Пълно е с тракийски златни предмети по разни частни колекции, сигурно са няколко пъти повече то всичките златни съкровища взети заедно!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брекзитаджиите са си крадци и айдуци открай време. Само Новичок и руски футболни запалянковци за тях.
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съкровището на Кубрат е намерено на Украинска територия, така че ермитажа държи ограбени наши съкровища
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаех си, че онези дето се кланят на мумията на володя са крадливи. Една нормална държава би ни върнала меча на Кубрат
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онези от ермитажа са опраскали меча на Кубрат, обаче ние не се караме