САЩ зад Рияд, независимо от аферата "Кашоги"

Доналд Тръмп заяви, че остават "непоклатим партньор"
Обновена: 21 ное 2018 08:06 | 21 ное 2018 07:58, Александър Попов
35
САЩ зад Рияд, независимо от аферата "Кашоги"
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват да останат "непоклатим партньор" на Саудитска Арабия, дори ако се окаже, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е бил в течение на плана за убийството на журналиста Джамал Кашоги, предаде Ройтерс и БТА.

В изявление, разпространено от Белия дом, Тръмп посочи, че не възнамерява да прекратява военните договори с Рияд, отбелязвайки, че "би било глупаво да се спрат тези договори - от това най-много биха спечелили Русия и Китай".

Президентът каза, че американските разузнавателни агенции все още проучват свидетелствата от убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, както и кой е планирал убийството.

Още по темата

"Нашите разузнавателни служби продължават да правят оценка на цялата информация, но е напълно възможно престолонаследникът да е знаел за това трагично събитие - може да е знаел, а може и да не е!", каза Тръмп.

Той освен това заяви, че ако САЩ вземат твърди мерки срещу Саудитска Арабия заради убийството на Кашоги, това би довело до рязък скок в цените на петрола, което може да е пагубно за световната икономика, предаде ТАСС.

"Ако развалим отношенията си със Саудитска Арабия, мисля, че цените на петрола ще скочат до небето. Аз задържам тези цени, саудитците ми помагат да ги задържам. Сега имаме ниски цени на петрола и искам те да са още по-ниски. Ако искате цените на петрола да се повишат до 150 долара за барел - Русия впрочем много би се зарадвала на това - единственото, което ви трябва, е да си развалим отношенията със Саудитска Арабия", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом.

"Нямам намерение да разрушавам световната икономика, нямам намерение да разрушавам икономиката на нашата страна с безразсъдни действия към Саудитска Арабия", добави той.

Конгресменът демократ Адам Шиф, който ще оглави комисията за разузнаването на Камарата на представителите от януари, поиска незабавно прекратяване на подкрепата на САЩ за саудитските военни операции в Йемен, замразяване на продажбите на оръжие за Рияд и заяви, че САЩ трябва да намалят зависимостта си от кралството по други въпроси в региона, предаде Ройтерс.

Сенаторът демократ Марк Уорнър, който е заместник-председател на комисията за разузнаването, разкритикува президента Тръмп за поведението му в аферата "Кашоги".

"Провалът на президента да потърси същинска отговорност от Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги е пореден пример как тази администрация в Белия дом се е оттеглила от американското водачество по въпроси като човешките права и защитата на свободата на медиите", заяви Уорнър.

Сенаторката демократ Даян Файнстайн заяви, че няма да подкрепи бъдеща подкрепа или продажби на оръжие от САЩ на Саудитска Арабия. Тя каза, че е шокирана от отказа на Тръмп да санкционира Мохамед бин Салман за "предумишленото убийство" на постоянно пребиваващия в САЩ Кашоги.

Сенаторът демократ Рон Уайдън пък заяви, че ако директорът на ЦРУ и директорът на националното разузнаване не обявят публично оценката си за убийството на Кашоги, той ще внесе нормативен акт следващата седмица, който да ги задължи да го направят.

По-рано бе съобщено, че в брифинги на закрити врата в Конгреса ЦРУ е заявило, че убийството на Кашоги е станало по заповед на саудитския принц престолонаследник, отбелязва Ройтерс.

Турция пък не е изцяло удовлетворена от степента на сътрудничество, която получава от Саудитска Арабия за убийството на Джамал Кашоги и може да поиска то да бъде официално разследвано от ООН, ако контактите й с Рияд навлязат в задънена улица. Това заяви във Вашингтон турският външен министър Мевлют Чавушоглу след среща с американския си колега Майк Помпейо, предаде Ройтерс.

Чавушоглу съобщи, че Турция е предоставила на САЩ най-новата си информация за убийството на Кашоги и повтори позицията на Анкара, че трябва да се изясни кой е заповядал убийството на журналиста.

Турция също така е предала на САЩ списък на 84 души, които иска да бъдат екстрадирани заради връзките им с ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на опита за държавен преврат през 2016 г. Чавушоглу уточни, че е предал този списък след телефонен разговор между президентите Тръмп и Ердоган.

Закупуването на руски противоракетни системи С-400 от Турция е приключена сделка, която не може да бъде анулирана, заяви турският външен министър. Той обаче добави, че Анкара се нуждае от още въоръжение и предпочита да го купи от САЩ.

"Сегашната сделка е приключена и не мога да я анулирам. Нужни са обаче още оръжия и предпочитам да купувам от съюзниците си", каза Чавушоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече като чета ,демокрация ,човешки права ,ми се повръща .
30
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
договори за 350 милиарда за оръжие няма да си разваляме дослуката зарадинякакъв кашоги маи=ната и на демокрацията
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, и после пак ми говорете, че САЩ поддържат демокрацията...За пари ли? За много ли?
28
1
 
7
 
! Отговори
Браво комшии преди 5 години
САЩ, мизерниците, ореваха цял свят, че Турция арестува и уволнява журналисти. Саудитските пппустиняци съвсем явно убиват американски журналист в саудитско посолство в чужда държава и сащ се чудят как да защитят убийците. Браво на комшиите, показаха истинското лице на защитниците на човешките права и свобода.
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рубладжиите страдат от биполярно разстройство, сега са във фаза Анти-тръмп.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Е.....хубаво де!!! Нищо против........НО ТОГАВА ДА ПРАСТАНАТ с дрънканиците си за някакви "човешки права и ценности"!!!!! И с насаждането на "демократични ценности"!!!!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха..........................алллоооуууууууууу.............КЪДЕ са ви "ценностите" бе???????? Ха-ха-ха-ха..........либераститята явно измина най-голямата деградация....от Волтер до.............с-о-р-о-с!!!! Мили Боже, спаси човешкия род!!!!!!
24
0
 
12
 
! Отговори
аса преди 5 години
и за по-малко са нападали други държави
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сиреч, абе айде сега, какво толкова е станало...
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се беше изказал преди години един друг краварски президент за латиноамерикански диктатор: "Маже да е *** син, но.... наш *** син"! Та абсолютно 1:1 казва същото и чичо Доналд сега! Дори не се стараят вече да прикриват двойния стандарт, а от ЕС мълчат, като.....
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ох бях се притеснил, да е им наложат санкции....,
20
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато си политик трябва да умееш да взимаш и трудни решения в името на благоденствието на народа. Тръмп е националист. Затова виждате различно отношение от негова страна спрямо политиките на предходни американски президенти-глобалисти. Кажете, какво ще спечели САЩ от санкции срещу СА? Ще загуби оръжейна сделка за стотици милиарди, ще вдигне цените на петрола, и за какво? Защото някакъв ислямист бил заклан от други ислямисти. Да се избиват, чaлмите не ме касаят ГРАМ.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кви санкции бре нали путин е виновентака е при "демокрацията"-
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интереса клати феса
17
0
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Какво пък - за сметка на това ще засилят санкциите с/у Русия...
16
0
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
До АнонименНещата не опират само до петрола. САЩ ще си го вземат при всички положения, само да е им трябва. Става въпрос и за едни оръжейни договори за 100 млрд долара. Или купуват енергия и се разплащат с оръжие. Създават работа на собствения си ВПК и си развиват оръжейните системи...
15
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не съм очаквал и друго. САЩ са загрижени за човешките права и деспотичните режими според интересите си. До сега това все успяваха да прикрият по някакъв начин, но в тоя случай дори и Отворено общество трябва да отвори очи. Иначе са затворено общество от амереконските интереси... Чакам коментари от домораслите "демократи", прекланящи се пред американските свободи. Да ама свободи за някои, за други ковчег... според зависи...
14
0
 
20
 
! Отговори
daa преди 5 години
"Тръмп посочи, че не възнамерява да прекратява военните договори с Рияд, отбелязвайки, че "би било глупаво да се спрат тези договори - от това най-много биха спечелили Русия и Китай".Това колко много прилича на приказките от 10 години насам в милата ни родина: ако нас ни няма,ще дойдат лошите (БСП и ДПС).А ние можем да направим равносметката за стандарта на живот на българите преди ерата на "царя слънце" и неговото дерибействане вече 10 г.,при условие тогава все още нямаше "усвояване на евр.пари
13
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ислямист умрял и вече ще разпънете Тръмп на кръст. Аз пък му казвам евала че поставя на първо място народа, а не заради някакъв ислявист да вдига цените:"Ако развалим отношенията си със Саудитска Арабия, мисля, че цените на петрола ще скочат до небето."...""Нямам намерение да разрушавам световната икономика, нямам намерение да разрушавам икономиката на нашата страна с безразсъдни действия към Саудитска Арабия", добави той."Нищо общо с левите идеалисти-***!
12
1
 
37
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"Грижа за правата на човека"???Голям майтап!Като си спомня как навремето подкрепяха всяка една военна хунта в Латинска Америка и не само,а ЦРУ участваше пряко в мъченията и убийствата на неудобни политици и журналисти.През годините САЩ са подкрепяли всякакви талибани по света,а напоследък и ИД.Какво друго можем да очакваме от тях?