Как Тръмп свалил цените на петрола до $52

Президентът на САЩ се застъпил пред Саудитска Арабия
28 ное 2018 13:00, Елка Василева
27
Как Тръмп свалил цените на петрола до $52
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е провел телефонен разговор по негова инициатива с управляващите в Саудитска Арабия, когато цената на петрола беше 82 долара за барел, след което тя е спаднала, предаде ТАСС, позовавайки се на негово интервю във в. "Вашингтон пост".

"Цената беше 82 долара - вероятно преди два месеца и половина, за барел и щеше да достигне до 100 долара и това щеше да бъде равносилно на голямо увеличение на данъците, а аз не исках това. Позвъних им (на управляващите в Саудитска Арабия, бел.ред.) и те позволиха на петрола да потече (увеличили са обема на добива, бел.ред,), и сега имаме 52 долара (цена на петрола, бел.ред.)", каза президентът.

Още по темата

В интервюто за в. "Вашингтон пост" Тръмп разказва, че този разговор се е провел много преди убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. По думите на американския президент централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) не е заявявало, че убийството е извършил саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд.

"Може той да го е извършил, а може е и да не е. Но той отрича да го е направил (...) и ЦРУ впрочем не потвърди, че той го е направил. Не казвам, че те (ЦРУ, бел.ред.) са заявили, че той не го е направил, но те не са потвърдили това", поясни президентът.

В понеделник Ройтерс съобщи, че добивът на петрола в Саудитска Арабия е надхвърлил 11 милиона барела на ден. По данни на агенцията в края на ноември той е бил 11,1-11,3 милиона барела на ден. Това е исторически рекорд.

През октомври саудитският добив достигна 10,7 милиона барела на ден. По-късно министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих каза в интервю за ТАСС, че в скоро време добивът може да достигне стабилното ниво от 11 милиона барела.

След въвеждането на санкциите срещу Иран, които едновременно бяха съпроводени със смекчение на условията им, саудитският енергиен министър заяви, че страната му няма да наводни пазара с петрол и е възможно да намали износа на петрол не само през декември 2018 година, но и през януари 2019 година. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп изигра ситуацията много умно и взе максимални дивиденти, не само за себе си но и за всички останали. В началото се покри, докато целия свят критикуваше С. Арабия и те бяха в кръгова отбрана, останали без съюзници. После събра доказателства от ЦРУ как принца почъча Кашоги.Накрая сигурно му е казал, че ако не прозиведе повече петрол и не смъкне цените ще го разобличи и евентуално свали от власт понеже САЩ останаха единствените им съюзници.Това са си икономически санкции но под друга форма :)
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още два-три Кашогевци и петрола ще падне под 40$:). Майтапа настрана, ама САЩ или близкоизточните страни няма ли да приютат йеменски братя и сестри мюсюлмански бежанци на 1000$ социал?
20
5
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 5 години
Какво стана с най-голямата- 24 милиона кв км площ. Просъществува по-малко от столетие (70 г). Спомина се. Без да гръмне пушка и да загине чужд войник.Двама души я унищожиха - Тачър и Рейгън.И това стана за десет ( 10) години.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ губят световното си влияние. Мошенника Тръмпи се опитва да предотврати това чрез далавери, но безрезултатно. Веднъж тръгнеш ли по пързалката на истоията, НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД. Просто поредната империя отишла на бунищeто на историята. През 500г. пр. Хр., Персийската империя държи под свое владение 40% от населението на земята. За времето си тя е била много по-могъща от колкото САЩ сега. Къде е? Ами Рим? Най-великата империя в цялата човешка история? Къде е? Добре дошли в РЕАЛНОСТТА.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ трепери
17
7
 
11
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
"Русия си е Русия, такава си е била и такава ще си бъде! Това е империя..."Вярно бе!Коскождамити империя, пък средните заплати на руснаците по-ниски от българските.Що така?
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 11 14Русия си е Русия, такава си е била и такава ще си бъде! Това е империя, друга цивилизация, с която само допреди 30-40 години никой не смееше да се закача. Е, миня тя през един период на спад и то само заради предателство на елита (Боже, Боже...колко познато "явление"), но нейното възраждане сега ДОКАЗВА ИСТИНСКАТА И СИЛА! Русия НИКЪДЕ НЕ Е ИЗЧЕЗВАЛА, БИЛА Е И ЩЕ БЪДЕ, докато всички останали фалшиви "съюзчета" и "обединенийца" ще отидат в небитието!
15
0
 
2
 
! Отговори
D.TRUMP преди 5 години
До Анонимен 12K.
14
3
 
13
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
При предишното сваляне на цените Саудитска Арабия свърши парите и взе за пръв път заем, а фирмите за шистов нефт фалираха, сега резултатите няма да са различни.
13
17
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Русия е една окупатроска дупка ,за която чужди граници не важат.Русия не спомага за нищо за развитието на света ,нито с технологии ,нито с друг вид развитие,а само пречат.Когато някой ви каже, че Русия си защитавала териториите от малки държави ,които немогат да й направят нищо ,му зашийте шамар и го пратете в Сибир !
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Тръмп и той почна да ги пише врели-некипели, като Боко Слънцето да се доказва. Единственото нещо което доведе до спад на цената е силата на пазара и свободната воля. Благодарение на шистите в САЩ, както и преодоляването на трудностите по пренасяне на петрола в Тексас, САЩ добиха рекордно количество петрол, което наводни пазара. Това в комбинация с отслабеното потребление от страна на Китай и други растящи пазари доведе до увеличение на запасите, което подтикна цената да падне. Тръпме...
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп,спрете конфликта в Украйна,молим се,воювайте на друго място,извън Европа!Цяла Европа е против този конфликт там.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно доказателство, че единствения Бог на САЩ е цар долар. Саудитска Арабия е най-мракобесния режим, в Йемен стотици хиляди деца умряха от ГЛАД заради тях, разчлениха виден опозиционер-журналист и нищо. В същото време нови санкции срещу Русия защото си защитила териториалните води от шепа провокатори, които на всичкото отгоре са живи и здрави. Ако някой пак каже че сащ се бори за демокрация и човешки права да му зашиете шамар. Сащ се държат като про...тутки - готови на всичко за парата.
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Позвъних им (на управляващите в Саудитска Арабия, бел.ред.) и те позволиха на петрола да потече"--------------------Заявление за бaлъци от типа "Вижте ме колко съм велик". За тези, които следят движението на цената на петрола е пределно ясно, че решението не беше само на СА, а беше колективно - на ОПЕК+, където влиза и Русия.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да не е Борис Джонсън на фотото.
7
3
 
11
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
Иде ми -дойде ми-това е днешния президент на САфЩ
6
4
 
16
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Много интересно - потреблението пада - електрическите коли навлизат - цената на петрола расте?
5
2
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Свалил друг път затвори си очичките за саудитските си пудели за де не изпусне паричките, а те идат от петрола демек затворен кръг петрол, пари, оръжие, пари.
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де у нас защо не се усеща намалението?
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали пазарна икономика, световни цени? Същият картел, каткто навсякъде по света и у нас. Нашите картелчици се учат от ОПЕК и от Международното положение. Трябва някой да им звънне и да им нареди, за да свалят картелната цена, срещу нещо друго.