Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка

Кораби на САЩ в Азовско море – ще навредят на Украйна
Обновена: 6 дек 2018 15:03 | 6 дек 2018 10:30, Елка Василева
361
Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка
Снимка: архив, Reuters

След украинско-руския морски инцидент край Крим президентът на Украйна Петро Порошенко не спираше да повтаря: за да не предприема Русия "агресивни действия" и занапред, в Черно и Азовско море трябва да влязат кораби на НАТО. Главната квартира на алианса обаче отправи сигнал, че не смята да предприема нищо освен това, което вече се прави, отбелязва "Комерсант".

Лидерът на пакта Йенс Столтенберг напомни във вторник, че НАТО бездруго "значително е засилила присъствието си в Черно море", напомня вестникът.

САЩ са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи по-рано днес телевизия Си Ен Ен, като се позова на американски представители. Според тях Вашингтон се готви за такава мярка "в отговор на действията на Русия срещу Украйна в Керченския проток".

Изпращането на американски военни кораби в Азовско море би навредило на Украйна и би могло да предизвика конфликт между НАТО и Русия. Така смята Стивън Пайфър, бивш американски посланик в Украйна, цитиран в онлайн изданието "ФАН".

Още по темата

Географското положение на Руската федерация е по-изгодно, предупреждава той. Освен това по думите на бившия дипломат подобни действия ще нарушат споразумение между Русия и Украйна, според което кораби от трети страни не могат да влизат в териториалните води на Азовско море без разрешение и от Киев, и от Москва. Това не е в интерес нито на Украйна, нито на Северноатлантическия съюз, добавя Пайфър.

"В Черно море и без това има достатъчно кораби от страни членки на НАТО. Част от крайбрежието принадлежи на три големи страни от алианса - Турция, България и Румъния, всяка от които има собствен флот", коментира военният експерт Виктор Мураховски пред "Народние новости".

Според него САЩ "със сигурност няма да успеят да вкарат" в Черно море ударна група кораби, включваща самолетоносач. Има поне две причини за това. Първо, Конвенцията от Монтрьо съдържа ограничения, фактически забраняващи влизането на самолетоносачи в този басейн. Второ, всеки квалифициран американски специалист схваща, че в Черно море самолетоносната група ще се озове в мишеловка, тъй като цялото пространство - и въздушното, и морското, и подводното, изцяло се покрива от руските ударни системи, заявява Мураховски.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
30
 
11
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
След толкова войни през 18-19 век Русия така и не успя да получи излаз на топлите морета. Ако Турция затвори Босфора това ще бъде края на сирийската авантюра.
191
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как стои въпроса с военните възможности на САЩ? Ако са зле дайте да ги подпомогнем!
190
34
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До Анонимен 238 Вие там съратниците на русия си затваряйте устата.Нищо не може да искате,докато не освободите завладените чужди територии.Да не говорим за терористичните операции в Украйна.Трамп ще ви навре където ви е мястото-още много малко остава.
189
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Женените за русофили рускини в б...я са царици на фела циото.освен това са евтини.аз познавам нашите русофили по рогата.между другото пу тев търси су добро заплащане гребци за черноморския флот
188
1
 
3
 
! Отговори
Румен до 236 преди 5 години
Кво? Кво? Верно ли? А те знаят ли?
187
15
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До PILOT 221 Кажи го това на късият подполковник от Масква.
186
6
 
49
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Където са отишли САЩ, винаги е потекла кръв.Не искаме убийци в Черно море!Не искаме децата ни да бъдат убити заради американските терористи!
185
5
 
21
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Перално-банният батальон, командван от полк. Теляков трябва да поддържа пълна бойна готовност за да може да обслужи американските кораби при необходимост - да изкъпе личния състав и да изпере дрехите му.
184
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По този начин напрежението само допълнително ескалира. От толкова много кораби в този гьoл (Черно море) ще измре всичката риба. Стига сте воювали бе, ако вместо в оръжия инвестирате в наука досега да сме открили лек за много болести.
183
40
 
7
 
! Отговори
Редно е НАТО преди 5 години
Да подсили тоз флангИмпериалистическата *** рассия се готви отново за войнаТоз път няма да ни поробят !
182
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме право да поискаме в оонсащ да не си навират ръждясалитекорита в Черно море .
181
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
'' Достатъчни са армиите на Украйна Полша Румъния и балтийските държави.русия е бита карта ''-- ти да не си от софийския университет ,дето го няма на картата на университетите ?
180
35
 
7
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
Достатъчни са армиите на Украйна Полша Румъния и балтийските държави.русия е бита карта
179
0
 
47
 
! Отговори
бай Кольо цацата преди 5 години
Тоя самолетоносач няма ли да плаши паламуда?
178
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския военноморски флот - кошмарът за Русия... така си е! Представете си че "флота" ни реши да влезе в Азовско море и вземе че потъне в Керченския проток. Аууу няма вадене. Ще задръсти протока....
177
18
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
До Анонимен....232.....каза го....техен генерал ... - / в Холивуд ни показвад оръжия от бъдещето ...от 22 век .....а ние имаме от 25 век /
176
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ не се хвалят с какви оръжия разполагат, но с поведението си на световен лидер показват , 4е имат неща от които другите са много , много далек .
175
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл от самолетоносач. Може да се излита от трите държави споменати в статията. Виж подводници е друга работа. Събаряне на моста по подмолен начин също е друга работа.
174
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Паси, да поплаче пак :(
173
7
 
34
 
! Отговори
Соломон Паси преди 5 години
Нещо да сте чули как американския есминоносец днес е бягал от руския кораб и ВВС на Русия и то бързо и без да се оглежда?Дали нашите "свободни и демократични" медии ,ще напишат за това? Дали ще има някой смелчага от журналистите?