Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка

Кораби на САЩ в Азовско море – ще навредят на Украйна
Обновена: 6 дек 2018 15:03 | 6 дек 2018 10:30, Елка Василева
361
Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка
Снимка: архив, Reuters

След украинско-руския морски инцидент край Крим президентът на Украйна Петро Порошенко не спираше да повтаря: за да не предприема Русия "агресивни действия" и занапред, в Черно и Азовско море трябва да влязат кораби на НАТО. Главната квартира на алианса обаче отправи сигнал, че не смята да предприема нищо освен това, което вече се прави, отбелязва "Комерсант".

Лидерът на пакта Йенс Столтенберг напомни във вторник, че НАТО бездруго "значително е засилила присъствието си в Черно море", напомня вестникът.

САЩ са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи по-рано днес телевизия Си Ен Ен, като се позова на американски представители. Според тях Вашингтон се готви за такава мярка "в отговор на действията на Русия срещу Украйна в Керченския проток".

Изпращането на американски военни кораби в Азовско море би навредило на Украйна и би могло да предизвика конфликт между НАТО и Русия. Така смята Стивън Пайфър, бивш американски посланик в Украйна, цитиран в онлайн изданието "ФАН".

Още по темата

Географското положение на Руската федерация е по-изгодно, предупреждава той. Освен това по думите на бившия дипломат подобни действия ще нарушат споразумение между Русия и Украйна, според което кораби от трети страни не могат да влизат в териториалните води на Азовско море без разрешение и от Киев, и от Москва. Това не е в интерес нито на Украйна, нито на Северноатлантическия съюз, добавя Пайфър.

"В Черно море и без това има достатъчно кораби от страни членки на НАТО. Част от крайбрежието принадлежи на три големи страни от алианса - Турция, България и Румъния, всяка от които има собствен флот", коментира военният експерт Виктор Мураховски пред "Народние новости".

Според него САЩ "със сигурност няма да успеят да вкарат" в Черно море ударна група кораби, включваща самолетоносач. Има поне две причини за това. Първо, Конвенцията от Монтрьо съдържа ограничения, фактически забраняващи влизането на самолетоносачи в този басейн. Второ, всеки квалифициран американски специалист схваща, че в Черно море самолетоносната група ще се озове в мишеловка, тъй като цялото пространство - и въздушното, и морското, и подводното, изцяло се покрива от руските ударни системи, заявява Мураховски.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
5
 
35
 
! Отговори
PILOT преди 5 години
Американците да си гледат Америка и нямат работа тук! подпалиха целият свят и милиони хора си патят и плащат с живота си ! Няма баланс в свтовен мащаб и това е лошо, защото обикновено тогава стават белите !
171
44
 
9
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 5 години
Българи, на оръжие. Да опазим България от агресора Русия! Утре могат да заграбят и нашето крайбрежие!
170
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Шаран на фурна с кисело зеле и ориз и няколко кани домашно вино - това е истината. А вие какви ми ги разправяте...
169
20
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
Сащ и цивилиз. Европа ..ВИНАГИ...ВИНАГИ.. са помагали на Раша / последно след разпада на СССР със НЕГЛАСНА помощ с храни и $ ги спасиха от ГРАЖ.ВОЙНА и КАНИБАЛИЗЪМ / Сега се очертава същото. заради ИДИОТСКАТА политика на Жужи !
168
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Горкото НАТО, така им се пада
167
22
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
До анонимен...213...през. Плевнелиев ще е следващият ген. секретар на НАТО ! Затова отказа 2-ри мандат. Само ти ли не го знаеш ?...и пишеш глупости !
166
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин много добре го каза един път в едно интервю:"Нашата грешка беше , че им се доверихме (на западняците), тяхната грешка беше, че ни подцениха!"Никой никога не трябва да подценява Русия...............но някой не си е научил урока от историята!!!
165
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да позволи на Германия да стане велика сила........да не говорим да има ядрено оръжие.Сега най-силната държава в Европа е Франция (бивша колониална империя и ядрена сила)............но дори французите не могат да си позволят да водят самостоятелна политика.............никой няма интерес от това, нито САЩ, нито Русия!
164
2
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Що не е сега президент Плевнелиев да прати в помощ на НАТО една рота кашавари, една тумба плеймейтки-гюве*ндии и "тримата от запаса" в единствената ни подводница от музейния фонд
163
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последният път когато кра ва рите се пънеха да помагат на украйна, си спомням че Лавров мина из Латинска Америка и Куба да поговорят за ядрени централи и въоръжаване и много бързо си смениха краварите политиката... Да очакваме в Куба някакво учение скоро...
162
2
 
18
 
! Отговори
Е как да е преди 5 години
Европа не е фактор, защото Германия няма армия. Няма право на атомно оръжие, атомни подводници и самолетоносачи. Когато това се промени, тогава Европа може да е фактор и да я взимат на сериозно.
161
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките украинци..............така и не можаха да се усетят, че бяха използвани в една голяма геополитическа хибридна война, на Запада срещу Русия!!!Тоя Майдан през носа ще им излезе...............ще го разберат, но много късно!Украйна вече няма да я има като държава!!!
160
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвропаЕвропа не е фактор в геополитиката..............големите сили са САЩ, Русия и Китай !!!
159
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е време Путин да направи едно военно учение в Мексиканския залив с братската кубинска армия!!!До Флорида и Тексас, но товарищ Путин е по-умен от мен, той сигурно има по-добри планове............ще поживеем, ще видим!!
158
12
 
5
 
! Отговори
Европа преди 5 години
Време е за силна Обединена Европа! Така американците и руснаците кротко ще мълчат пред армията на стария континент! За силна и чиста Европа! Амин!
157
29
 
4
 
! Отговори
Ну погоди преди 5 години
Не е нужно да влиза самолетоносач в Черно море. Румънците вече имат 50 Ф-16, сега и ние като вземем новите 16 Блока и ще изринем Вовата от Крим ....
156
23
 
5
 
! Отговори
муу ха ха ха преди 5 години
малиии рублофилите са в паника Щатскии кораби в Ч Море а подводниците не се виждат
155
2
 
27
 
! Отговори
za Syria преди 5 години
Другият класически пример за провалена държава е Сирия, но там се действаше по друга схема.Не можаха да свалят законния президент Башар Асад................следва финансиране и подкрепа за терористите, докато разрушат държавата като зелените африкански скакалци.............след тях нищо не остава!Цел:контрол на нефтените и газовите коридори!
154
1
 
36
 
! Отговори
za Ukrajna преди 5 години
Украйна е нагледен пример за това колко лесно е да се разруши една държава ОТВЪТРЕ и да се инсталира марионетно правителство, като това на олигарха-шоколадов бос Потрошенко!Наливаш няколко милиарда печатани долари без покритие, организираш 1000 човека - послушни изпълнители и организатори(те привличат още хора по закона на геометричната прогресия), даваш свобода на неофашистките паравоенни организации и...............готово, работата е свършена!!
153
20
 
5
 
! Отговори
ПЕТЪР КУРДОВ преди 5 години
Пуделът на Решетников няма ли да прати ВВС -то на Булггаристан да пази самолетонозача ?Нали е завършил в АНАПОЛИС ВОЕННИ НАУКИ, ТОЗИ НАТОВСКИ ГЕНЕРЪЛ ?