Как "Америка на първо място" се превърна в "Тръмп на първо място"

За две години той разби установените след Студената война международни отношения
20 дек 2018 21:46, Елка Василева
71
Как "Америка на първо място" се превърна в "Тръмп на първо място"
Снимка: архив, Reuters

"Чудесно е, че цените на петрола падат (благодарности, президент Т) - туитна на 25 ноември президентът на САЩ Доналд Тръмп.

По този повод в. "Вашингтон пост" цитира Бил Гейтс, който си спомня реплика на Тръмп: "Тръмп чува, че не Ви харесва какво прави Тръмп". Според писателката Джоан Роулинг начинът, по който Тръмп говори за Тръмп, "е ярък пример за трето Тръмплице". А може би това е знак, че след две години в Белия дом Тръмп се чувства по-комфортно в президентската си идентичност, допуска вестникът.

След като се поздрави в трето лице за поевтиняването на петрола, Тръмп смъмри централната банка за лихвената й политика. После и страните от Централна Америка, които се опитвали да "се отърват от някои хора и да ги изхвърлят" в САЩ, но вината всъщност била на демократите, пише Калина Любомирова от БТА.

В Деня на благодарността, когато източните щати бяха обхванати от силен студ, Тръмп възкликна: "Бруталният и продължителен взрив на студ може да счупи ВСИЧКИ РЕКОРДИ - а какво стана с глобалното затопляне?" Асошиейтед прес обясни: Тръмп не прави разлика между времето и климата. Времето е като настроението, което се мени всеки ден. Климатът е като личността, която е дългосрочна.

В кулминацията на протестите на "жълтите жилетки" във Франция президентът на САЩ написа в Тwitter: "Парижкото споразумение (за климата) не работи добре за Париж. Хората не искат да плащат големи суми пари, главно на страни от Третия свят (със съмнително управление), може би за опазване на околната среда. Протести и бунтове в цяла Франция. Те скандират: "Искаме Тръмп!" Обичам Франция".

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан прикани американския президент да не се бърка в делата на Франция и добави: "Жълтите жилетки не протестират на английски, доколкото знам". Видеозаписите, публикувани в САЩ, на които хора скандират "We want Trump", са били направени месеци по-рано в Лондон, а не в Париж, установи отделът на Франс прес за проверка на фактите.

За първите две години от мандата си президентът на САЩ успя да разбие установените след Студената война международни отношения - нарече НАТО отживелица и разклати трансатлантическата връзка, поведе търговски войни по всички фронтове, изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и от ядрената сделка с Иран и готви същото за Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Демонстрира пренебрежение към десетилетни съюзници и одобрение към противници като севернокорейския лидер Ким Чен Ун (след като го нарече "Човекът ракета"), както и към руския президент Владимир Путин въпреки единодушната оценка на американските разузнавателни служби, че Русия се е намесила в предизборната кампания в САЩ за президентските избори през 2016 г.

На вътрешнополитическата сцена Тръмп си позволи атаки срещу съдебната власт, като нарече "Обама съдия" член на районен съд в Сан Франциско, блокирал президентска заповед за забрана на имиграцията, а самия съд нарече "позор". В необичайна публична реакция на неспирните нападки на президента срещу федералните съдилища председателят на Върховния съд Джон Робъртс заяви: "Ние нямаме Обама съдии или Тръмп съдии, Буш съдии или Клинтън съдии. Имаме великолепна група съдии, които дават най-доброто от себе си, за да въздават еднаква справедливост на всички, явили се пред тях. Тази независима съдебна система е нещо, за което трябва всички да сме благодарни".

Ще се задейства ли защитният механизъм на конституцията на САЩ за проверки и баланси?

Един от стълбовете на американската конституция е разделението на властите, при което управлението на държавата е поделено между различните видове власт - изпълнителна, законодателна и съдебна - и наред с това всяка от тези власти може да упражнява контрол над другите. Това е т. нар. система на проверки и баланси (checks and balances). Например президентите номинират съдиите в 9-членния Върховен съд, а Сенатът ги утвърждава. Системата се задейства, когато има съмнения дали някоя от видовете власт злоупотребява с правомощията си.

Досега законодателната власт - Конгресът, гласно или мълчаливо, подкрепяше президента Тръмп и не прибягваше до проверки и баланси, тъй като неговата Републиканска партия имаше мнозинство и в двете камари - Сената и Камарата на представителите. От началото на 2019 г. това ще се промени, след като на междинните парламентарни избори през ноември 2018 г. Демократическата партия спечели мнозинство в Камарата, а републиканците увеличиха мнозинството си в Сената.

Съдебната власт обаче затяга обръча около президента с разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборния процес през 2018 г. в полза на Тръмп и за евентуален сговор с предизборния му екип. "Лов на вещици" и "Няма сговор", повтаря Тръмп неуморно в Тwitter за разследването на Мълър.

Досега Мълър е предявил обвинения на около 30 души. Най-сериозният случай е с бившия адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, който призна, че в предизборната кампания е платил, по нареждане на Тръмп, на две жени в замяна на мълчанието им за интимни връзки, които твърдят, че са имали с тогавашния кандидат за президент. Коен е осъден на три години затвор за нарушаване на закона за финансиране на предизборните кампании. След като бе произнесена присъдата, Тръмп заяви, че никога не е нареждал на Коен подобно нещо.
Но по-застрашителна за президента и обкръжението му е другата линия в разследването на Мълър - дали Тръмп, наричан в съдебните документи "Individual-1", е възпрепятствал правосъдието.

Ако специалният прокурор направи такова заключение, има възможност Конгресът да започне процес за импийчмънт или отстраняване от власт. Процедурата се задейства от Камарата на представителите, а самият съдебен процес протича в Сената. Друга възможност е да се изчака краят на мандата и след като загуби съдебния си имунитет, президентът да бъде изправен пред съда.

В книгата си "Фашизъм: предупреждение" бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт нарича Тръмп "първият антидемократичен президент" на модерна Америка. В страна с по-малко защитена демокрация той би се класирал за диктатор, защото натам го тласкат инстинктите му, смята Олбрайт. В други времена тя би била уверена, че такива импулси биват възпирани от американските институции: "Никога не бих помислила, че на 80-годишни възраст ще започна да се съмнявам в това", пише тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: сащДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ще се сетите вие кое какво е като почне Тръмп да екстрадира българи от фащ то и това ще стане щото той не ще никакви чужденци и да припомня в Америка на първо място никъде не фигурира и обяснение в скоби и България с нея.А пък че Тръмп е егойст и фашист всички си знаят за това отбора *** по-долу драскат минуси и пишат тъпотии преписани от неонацистки сайтове до откат.А сега хайде всички тия ИЖ български националисти който обаче все Америка хвалят да си отиват в новата родина.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната долнопробна либерастка атака срещу Тръмп! В тази медия поради определени обвързаности пероидично си пускат злостни плюнки по адрес на Тръмп и се лансират.абсурдни идеи за импийчмънт. Тръмп е винаги лош, прави са злини, никой не го одобрява, но виждаш някакси бил избран за президент, но нечестно с измама разбира се - опорните точки на едни алчни меки китки на които Тръмп спря кранчето!
55
2
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тръмп ги размаза.
54
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Браво чичо Дончо. Продължавай да ги къртиш. Таман си бяха разпределили света ама се объркаха работите затова квичът като приклещини.
53
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда всички са иненадани, че Тръмп изпълнява това, което обеща.
52
8
 
5
 
! Отговори
Американец преди 5 години
Ако кадрите са заснети в Лондон, а не в Париж и то месеци по рано, то откъде се появиха тия жълти жилетки в кадрите? И защо скандираха на френски? Фейк нюз
51
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чистенето на световните Авгиеви обори запълнени в момента с хибридни руски екскременти задължително трябва да почне от Белия дом. В противен случай целият свят ще затъна в помийната яма като путинска Русия.
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забелязвате ли огомната разлика между статията и коментарите. Хората дори не обръщат внимание не безсмислиците преписани от някоя лява медия.
49
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто дойде Тръмп забелязвате ли как атентатите изчезнаха? Тези дни Тръмп обяви официално че ИД е победена и изтегля американците от Сирия.
48
2
 
23
 
! Отговори
охубоху преди 5 години
Тръмп, всъщност, е истински гражданин на САЩ - каубой! Всички либерасти са срещу него (т.н. демократи), начело със Сорос и Кица, но има подкрепата на обикновенните и нормали граждани на САЩ - бели, работещи, хетеросексуални ...Колкото за филмчетата - демокрацитата имат опит с фалшивикатите, малко ли филмчета произведоха е Сирия или за Сирия!
47
11
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Един психично болен народ и една ненормална държава най-после си намериха подходящия президент.:) :) :)
46
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от малкото останали нормални хора в правителството на Тръмп - Генерал Матис си подаде оставката днес. Клоуна остава все по изолиран.
45
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е следващият президент. Показа на всички какво е истинска политика , а не псевдо политкоректни глупости.
44
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ е гигантски психодиспансер, 40 000 умират на година от убийства с огнестрелно оръжие, това си е пълномащабна война по улиците. Див капитализъм и денонощното бачкане ги е побъркало, Тръмп е само следствие. След него ще дойде някой още по-изкукал. Англосаксонците залязват, смета ги отхвърля като мръсни кoтета.
43
17
 
9
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Тръмп прави неадекватни неща и му се смее цял свят!
42
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уникално глупав човек е Тромпетов. Щом на първата икономика избират такова елементарно същество да ги управлява, значи всички други лидери нямат значение! Нисък морал (***), уникален ***, начело на цяла държава е, а само за задниkа си мисли. Назначи цялата си пропаднала фамилия н държавна хранилка...само заради това е за панделата.
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слънце, свестните българи напускат държавата с темпо, че чак свят да ти се завие. Да, земята ще целувам, но не и държавата. Още малко време и демократично, ще се окажете малцинство, което е жалко, ето това е криворазбраната демокрация, Долна конспирация. Поздрави и весели празници!
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти какво предпочиташ ни е Се Там. Твоите тоталиристи виснаха на дървото, където им е мястото. Все още има тук там ..Може да отидеш да пробваш тоягата и ако успееш да се върнеш ...Ще целуваш земята си.
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха и вие ли започнахте с анти Тръмп политика и преписвате фалшиви новини. То една демокрация иначееее, предпочитам тоталитаризма, диктат или както там му викат. В отделни градове или щати, където демократ е спечелил цари пълна анархия, ***, полицията нехае, само заплати взима, некегалните се ширят и вилнеят, мародерстват, малтретират и никой нищо не им прави, те горкичките живеят на гърба на работещите честни американци. Това ли ви р разбирането за демокрация бе, или като в БГ мафията! Ужас
38
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сравняваш фамилия Буш с тоя пинкоо е смешно :) Показва само тотална некомпетентност. Влиянието и силата на президента на САЩ не се измерва в рейтинг. И за протокола Буш младши има 2 мандата ...тоя като направи 2 ела пак пиши панелен плъхх.