Глад, тирания... Едни забравени бежанци в марш на отчаянието

Светът се прави, че не забелязва една от най-големите хуманитарни кризи
28 дек 2018 20:30, Елка Василева
50
Глад, тирания... Едни забравени бежанци в марш на отчаянието
Снимка: архив, Reuters

Те са милиони - бежанците от Латинска Америка, бягащи от диктатурите, глада и насилието в техните страни. Този марш на отчаяните е една най-големите съвременни хуманитарни кризи, но светът се прави, че не ги забелязва.

За няколко дни те бяха световна новина - хората от Хондурас, първоначално стотици, а после и хиляди, които се обединиха с хора от съседните страни и тръгнаха към САЩ в търсене на по-добър живот.

Този марш на отчаяните, сполучливо наречен "керван", беше много подходящ повод за критики срещу американския президент Доналд Тръмп и неговата миграционна политика. В самия Хондурас "керванът" хвърли ярка светлина върху огромната социална несправедливост и насилието, които консервативният президент Хуан Орландо Ернандес така и не може да овладее и след оспорваното си преизбиране на поста. А десните популисти - в САЩ и другаде по света - умело използваха нарастващия брой бежанци за своите пропагандни цели и заговориха за "заливащи ни човешки маси", пише Дойче веле.

"Керванът" вече не е тема

След срещата на върха на Г20 "керванът" престана да бъде международна тема. Светът отново имаше други грижи и други новини. За заклещените в Мексико бежанци трябваше да се погрижи новият президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който след встъпването си в длъжност си намери други теми като полемиката около Пакта на ООН за миграцията, подсилена от кадрите с "кервана".

Още по темата

А заклещените в Мексико хора се сбогуват не само със своите несбъднати мечти, но се сблъскват и с растящото неразбиране от страна на много местни жители. Защото медийният интерес към темата и постоянните грижи на безброй хуманитарни организации първоначално създадоха сред бежанците прекомерни очаквания относно традиционната готовност за помощ на мексиканците.

"Керванът" е забравен и тези бежанци ще имат същата съдба като онези 3,3 милиона венецуелци, избягали от родината си. Всеки десети гражданин на тази страна е бежанец, а масовото бягство продължава. Хората напускат Венецуела, но не на внушителни групи и не на север към Доналд Тръмп. Парадоксално е, че венецуелците имат най-голям шанс да бъдат разбрани именно в САЩ, тъй като президентът Тръмп обича да критикува псевдо-социалистическата диктатура на Николас Мадуро. Но тази критика идва от грешното място и всъщност стабилизира Мадуро. В Латинска Америка няма нищо по-омразно от американския интервенционизъм.

Към това се прибавя и фактът, че Венецуела все още е обсебена от романтичния полъх на революцията. Затова е трудно кризата да бъде назована поименно, а "социализмът на 21 век" да бъде посочена като причина за тези събития.

Критикуват Мадуро, но не приемат бежанците

От друга страна консервативните латиноамерикански правителства също споделят критиките срещу Мадуро и неговата политика, но не могат, и не искат, сами да носят бремето от миграцията. Чили не подписа Миграционния пакт на ООН, а в Колумбия новият президент Иван Дуке спечели изборите, след като предупреждаваше за опасността от "венецуелизиране" на страната, ако страната направи завой наляво. Всичко това не работи в полза на бежанците от Венецуела.

Вярно е и това, че венецуелците отдавна вече не бягат от диктатурата, а по-скоро от глада и насилието - също както и гражданите на Хондурас, Гватемала и Салвадор. Всички те биват инструментализирани от политиката и различни политически интереси.

Бежанските потоци в Латинска Америка може да са породени от различни причини. Но общото помежду им са нищетата и мизерията. А те не робуват на никакви идеологии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Лимана преди 5 години
Да бе плодят се като зайци пък някой друг да ги храни ! Ако Европа се разбута причината ще е само в нашествието което ни налагат ! Добре вижте какви агенти на Сорос има при Борисов желаещи ИК и пакта за мигрантите /Георг Георгиев и Джема Грозданова/! Те не го бръснат за слива а той се прави на две и половина ! Де факто те са сивите кардинали управляващи Герб.
31
1
 
13
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Т .нар. хуманитарни организации ги събират и лъжат,че ще ги заведат и САЩ и там ги чакат мед и масло.Всяка година организират кервани.Защо журналистите не пишат за тях.Не можеш да обещаваш от чуждо име.Досега номерът е минавал,но свърши. Правозащитниците се чувстват горди,че са велики демократи,завели 10 000 в САЩ.А другите 500 млн,които остават?
30
3
 
15
 
! Отговори
бг преди 5 години
ами г-да журналисти и политици погледнете си картината че е същатав бг колко милиона от бг население тръгнаха по-света търсене на начин по-добър живот вие се правите на слепи и глухи че това не го виждате за това народа не ви вярва стига с тези критики за други страни погледнете си картината че сте жалки и непоносими
29
9
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Капитализмът е многоооо, ама многоооо скъпа политическа система. За да работи капитализмът има нужда от все повече пари и суровини. Това е невъзможната политическа система, чиято цел е да обогатява хората в големите фондови борси по света и техните господари. Трябва незабавна смяна на системата с такава, в която хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло. В демокрацията или вълкът ще изяде агнето или агнето ще изяде вълка
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безконтролното размножаване на хората доведе до глад и мизерия . В момента населението на земята е почти осем милиарда , а до скоро беше четири милиарда и няма как да се изхрани. Т.н. трети свят са оставени прости и неграмотни хора да се множат като животни и чакат някой да ги храни.
27
1
 
27
 
! Отговори
Арсений преди 5 години
Ми да! По-лесно е да идеш наготово в една уредена страна, вместо да се бориш да уредиш своята...
26
5
 
25
 
! Отговори
38876 преди 5 години
Защо не допуснем, че тези бедняци искат богатите да им върнат заграбеното от техните страни, които са сред най-богатите на приодни богатства? Не е ли страннно, че най-бедното население живее в най-богатите откъм природни ресурси и най-ограбваните страни. Защо най-бедните европейци, българите, не печелят от златнте си залежи, например? Защо Сидеров спря да поставя този въпрос?
25
2
 
33
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
Тези , даже в Тихуана не ги искат. Оня ден една дебелана от тия се изказа ,че Храната не била хубава. Мексиканците им бяха дали фасул и тортия. Нахални типове .
24
3
 
8
 
! Отговори
Това донесе преди 5 години
Латино комунизма в ю.Америка.А покварения север се превърна от плашило в мечта.
23
5
 
25
 
! Отговори
Обяснитор преди 5 години
Тия милиони млади мъже които налазват западната цивилизация, организирани и финансирани западни Комунисти, не е ли по-добре да се организират и напъдят комунистическите си правителства?
22
9
 
21
 
! Отговори
Нашествието на преди 5 години
май+муните!ако не почнем да требем тази цветнокожа из_мет с атомни бомби ще видим планетата на май_муните на живо !
21
4
 
28
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
"Десните популисти в САЩ"Абе и аз не съм фен на Тръмп ама вече така ли наричате Републиканската партия, немски пoдлизурковци? Същата тази партия, която навремето издигна един човек на име Рейгън, с основна заслуга за падането на Берлинската стена, та да можете вие немски мъpши да се обедините, а сега 30г. по-късно да му хрaчите по партията, че била "дясно-популистка". Няма НИЩО популистко в това да си пазиш границите от пришълци! Хари Труман трябваше да пусне една ядрена бомба и над Берлин!
20
2
 
39
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Отварям Google Data Explorer -> World Development Indicators -> Environment -> Population, избирам Latin America & Carrebian -> Honduras, и о чудо, за последните 60 години са си увеличили населението от 2 на 9.3 милиона т.е. 5 ПЪТИ увеличние. Като една типична подчовешка територия, еми сори... Който прави деца да си ги рани
19
2
 
55
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
Всяка жаба да си знае гьола, иначе ще настсна голяма пакатлама. Милионите бягащи от немотия, но имащи десетина деца, не се учат на разумно семейно планиране, а очакват да живеят на социални помощи в богатите страни. Да, ама ОТВОРЕНИ ГРАНИЦИ и СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА са ПРОТИВОРЕЧИЕ ! Къде ще му излезе края, ако всеки има право да живее на гърба на другите в коят си поиска държава. Едно време бяхе готови да се бием, ако се наложи, но да запазим Род и Родина от неканени нашественици.
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви венецуелки има една няма да върна
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама не искат да ринат л---на и да доят крави ,не искат да копаят ,изобщо не искат да работят ,А да ядът и да се е--бът - Е,Нема !манипулират евро изкукалите бабишкери , А сметката плащат работещите бедни
16
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
бягат от глада и насилието у тях а като дойдат у нас и бягат от тук искат в Германия а ся де
15
4
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Saki - Не е шмало Османска империя, а еврейска. На кои казваш османлии? На тази авербайджано-чечено-хазарска *** събрана от евреите за да я напъхат в Европа?!
14
7
 
0
 
! Отговори
Granik преди 5 години
Тексаски бял: пет латоноса са по силни от един бял, двадесет латоноса са по силни от от пет пернишки, четиридесет латоноса са по силни от 10 жълтура.
13
1
 
3
 
! Отговори
14236 преди 5 години
Да ги поканим. После ще ги преразпредяляме по дъблинското.