Вкара ли Тръмп лисицата в кокошарника – в Пентагона?

Патрик Шанахан поема поста и.д. министър на отбраната в бурни времена
2 яну 2019 18:33, Елка Василева
46
Вкара ли Тръмп лисицата в кокошарника – в Пентагона?
Доналд Тръмп и Патрик Шанахан. Снимка: архив, Reuters

Дошъл от частния сектор и малко известен на широката общественост, вторият човек в йерархията на американското министерство на отбраната Патрик Шанахан го оглави вчера, в момент, когато военният апарат на САЩ навлиза в деликатна фаза, пише Франс прес.

Петдесет и шест годишният Шанахан бе назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната след шумната оставка на Джим Матис на 20 декември, провокирана от дълбоки неразбирателства с президента Доналд Тръмп, най-вече по въпроса за изтеглянето на американските войници от Сирия.

Матис, който олицетворяваше относителната стабилност в едно белязано от политически трусове правителство, заяви, че ще се оттегли в края на февруари, за да има плавен преход между него и приемника му.

Доналд Тръмп, който явно бе подразнен от отразяването на оставката в медиите, реши да ускори оттеглянето на Матис за 1 януари. И назначи Патрик Шанахан с кратък туит: "Той ще се справи фантастично!".

Отсега нататък на този сдържан и внимателен към детайлите мъж ще бъде възложена отговорността да ръководи изтеглянето на разположените в Сирия 2000 американски войници и частичното изтегляне от Афганистан, както и да преценява по какъв начин ще се отразят тези решения на място и върху американските съюзници.

Патрик Шанахан, който никога не е служил в армията и е прекарал по-голямата част от кариерата си в самолетостроителната компания Боинг, е готов за тази мисия, уверява обкръжението му в отговор на скептиците.

Шанахан е заместник-министър на отбраната от 2017 г. и "в продължение на 18 месеца наблюдаваше операциите, присъстваше на всички срещи и участваше във всички обсъждания", заяви пред Франс прес говорителят му подполковник Джо Бучино.

"Лисица в кокошарника"

Шанахан, който е родом от щата Вашингтон в северозападната част на САЩ, е прекарал 31 години в Боинг, където е бил вицепрезидент по логистиката и операциите, а също така и генерален директор на програмата на Боинг за противоракетна отбрана.

Неговият опит като мениджър и техническите му познания му бяха полезни на поста заместник-министър на отбраната, който е по-малко политически и повече свързан с функционирането на огромната администрация на Пентагона.

Въпреки това по време на изслушването му в Сената републиканецът Джон Маккейн (който тогава ръководеше комисията на горната камара на Конгреса за въоръжените сили) разкритикува недостатъчните му познания за дипломацията.

Покойният Маккейн заяви, че липсата на точност в някои от отговорите на Шанахан е "почти обидна".

Маккейн изказа мнение, че да назначиш бивш ръководител от самолетната индустрия в Пентагона е равносилно на това "да вкараш лисица в кокошарника".

"Космически сили"

На поста заместник-министър на отбраната Патрик Шанахан допринесе за това бюджетът на Пентагона да бъде ориентиран отново срещу заплахите от Русия и Китай.

Той освен това подкрепи ентусиазирано идеята на Доналд Тръмп за създаване на "космически сили" като шести клон на въоръжените сили на САЩ до 2020 г. Проектът трябва да бъде одобрен от Конгреса.

Като доказателство за интереса си към технологиите Шанахан реагира в Тwitter още преди Коледа на изстрелването на ракета на Спейс Екс, която изведе на орбита мощен Джи Пи Ес сателит на военновъздушните сили на САЩ.

Ако иска да стане министър на отбраната за постоянно, то ще му се наложи да навлезе по-дълбоко в политиката. На първо място Шанахан ще трябва да успокои съюзниците на САЩ, които Доналд Тръмп често обвинява, че прекалено много разчитат на американската армия. Той освен това ще трябва успокоява страстите на президента, но без отрицателни последици за самия себе си.

Доналд Тръмп не се поколебава да отстранява от длъжност хората, които му противоречат. Пример за това са уволненията на държавния секретар Рекс Тилърсън и на началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели.

"През целия си живот като възрастен човек Патрик Шанахан е изказвал при необходимост мнение, различно от това на шефовете си, и няма никаква причина той да не продължи по същия път", уверява служител, който го познава добре.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
marquise преди 5 години
Това, че Шанахан има различно мнение от това на своите шефове и го изразява при необходимост е по-скоро положително качество, отколкото обратното. Следователно той е личност с позиция, която не се страхува за своята кариера и удобство.
20
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
До ИсторикТрудно някой може да бъде сравнен с Алберт Шпеер.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А можеше да назначи Шайгу,без да си играе на криеница.Във Кремъл празниците продължават
18
6
 
8
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Шанахан е нещо като Алберт Шпеер в американски вариант. Със почти неограничените ресурси на Пентагона би трябвало да удвои военното производство. Тежко и горко на враговете на САЩ.
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката ел ка русафелка пак се изпусна в непраните си червени *** със сърп и чук...засмърдя на гнусна руска пръ дня ел ке ел ке колко ти плащат му жиците...
16
22
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
САЩ е непоклатим и непоколебим стълб на Новият Световен Ред!!!САЩ коренно промениха планетата и след двете световни войни имаме вече, невероятна система на стабилност, на икономически просперитет в цял свят!Науката работи за човешкото благоденствие, а не за диктаторски режими и човешконенавистни националистични идеологии!!!САЩ това е звездата , която изгря и пази нашета планета, от селяните прости!!!Добър вечер селяни прости!!!Агент Мики Рочи!ЦРУ!!!
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руския сговнясан *** пак се е насмъркал с препарат за вана.........
14
4
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!И ти го играеш фурнаджийска лопата! Един път Меркел била ударила американските корпорации, друг път много големи били тези същите!?
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Маккейн е нахрачил новия, значи некомпетентността му е добре дошла за световния мир!-Къде прочете, че Маккейн го е обвинил в некомпетентност? Аз видях да го обвинява в недопломатичност само.
12
9
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Трябва да си плащате селяни прости, ползвате пазарите, пътувате по цял свят, ползвате системата за сигурност изградена от други страни!Всеки кара кола и налива петрол, стандарта ви се вдига, а се услушвате като гърмяни балкански зайци???!!!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!Агент Чарли Стърджис!ЦРУ!!!
11
11
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Вие виждали ли сте го тоя, наивник?Тръмп прави пълен фарс!
10
7
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
У космоса ще е следващата надпревара.В което няма лошо стига да се спазват правила .Според мен скоро ще се появят първите звездолети.Тоест самолети които ще могат да летят в ниска орбита с огромна скорост да обикалят земята и да се приземяват.А при армиите според мен частните армии ще имат бъдеще.При държавните кетапите определят правилата ,а не опита и уменията.Все пак за защита ще трябва държавни армии от ново поколение .Много по малки с основно умение бързо да си обучават хората ,а не за 5год
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБоинг сключиха договор на Петербургския икономически форум с Русия,видеото е в Тубата.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Маккейн е нахрачил новия, значи некомпетентността му е добре дошла за световния мир! Като сложиш индианец пред пишеща машина, можеш да си спокоен, че нищо няма да произведе.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е пари.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хи хи хи! Ами да обясни тогава на пияниците що е Боинг Х 37 в и колко броя вече са в орбита :))
5
1
 
15
 
! Отговори
селтак преди 5 години
А нашият министър е бил историк ,и е чел за всички големи битки в историята , а тоз бил някакъв шеф на Боинг! по логистика и операции ! Ха кажете ,че не е по добър от янкито !!
4
4
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Патрик Шанахан..., е те такива ми ти работи с шопара Тръмп
3
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще- се- разправя, жестоко,...Със, исляма,..Във, службите,... - Като, МНО .....- И, МВР ....
2
7
 
27
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Патрик Шанахан е поредният бушон, който ще изгърми не след дълго. И сега това което казва Тръмп за него:"Той ще се справи фантастично", ще придобие следният вид:"Той е най-големият неудачник!".